WPLounge
Home » WordPress Algemeen » 5 Type WordPress functies

5 Type WordPress functies

WordPress wordt volgens huidige schattingen gebruikt voor 32% van alle websites op het internet. Met wat inlezen is het prima mogelijk om zelf een eenvoudige website in elkaar te klikken. WordPress is echter ook een ICT systeem waarmee men websites en webapplicaties bouwt en beheert. Van daaruit kunnen we verschillende ICT functies identificeren voor het ontwerpen, bouwen en beheren. Vaak zijn dit de reeds bekende, zoals webdeveloper, webdesigner of projectleider. In dit artikel gaan we het hebben over de WordPress varianten van deze vacatures.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Programmeur of developer

Het gros van alle WordPress vacatures is afgeleid van de functie van developer. Hierin valt een onderverdeling te maken in Front-End Developer, Backend Developer en Fullstack Developer. Een developer heeft de focus op oplossingen en daarmee een wat bredere functie dan bijvoorbeeld een programmeur die de focus voornamelijk op de code heeft.

WordPress shortcode met attributen maken

In de arbeidsmarkt zijn er diverse interpretaties van de functie WordPress developer. In sommige vacatures wordt developer genoemd in combinatie met een programmeertaal als bijvoorbeeld PHP. Vaak bedoelt men hier eigenlijk de functie van programmeur. De context is hierbij maatgevend voor de mate van specialisatie.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De aanduiding Front-End of Backend is een specialisatie waarbij Front-End meer over de ‘voorkant’ gaat van de site en Backend over de ‘achterkant’. Een website bestaat uit code die de afhandeling van de schermen en interactie met de gebruiker bepaalt (voorkant), en code die de de functies en technische werking van het systeem bepaalt (achterkant). Een Fullstack Developer is iemand die zowel de voorkant als de achterkant kan ontwikkelen of programmeren.

Vertaald naar de ‘WordPress wereld’ houdt een Backend Developer zich voornamelijk bezig met het ontwikkelen van plugins in PHP om maatwerk functionaliteiten toe te voegen. Een Font-End Developer houdt zich in de praktijk bezig met het ontwikkelen van thema’s in HTML, CSS en JavaScript.
De WordPress developer is in feite een IT Specialist op het gebied van software development met als extra specialisatie WordPress.

Webdeveloper

Een webdeveloper heeft een wat bredere functie dan bijvoorbeeld een developer of programmeur. Hij of zij begeleidt, redigeert en programmeert de te bouwen website en is doorgaans multidisciplinair bezig. De webdeveloper heeft de focus op de implementatie maar heeft soms ook veel kennis van programmeren.

De grootte en complexiteit van het project bepaalt ook de mate van specialisatie van de verschillende functies. Bij kleinere projecten zal de webdeveloper vaak ook het programmeren voor zijn of haar rekening nemen (mocht dat nodig zijn). Vaak is het niet nodig bij kleine projecten om te programmeren. Het op maat maken gebeurt meestal met behulp van de duizenden thema’s en plugins die beschikbaar zijn binnen de WordPress community.
Daarnaast zal de webdeveloper ook regelmatig coördinerende activiteiten ontplooien of zelfs als projectleider optreden. Bij kleinere projecten is de webdeveloper doorgaans ook de aangewezen ICT coördinator.

Webdesigner

Een webdesigner houdt zich voornamelijk bezig met de vormgeving van de website en hoe deze te implementeren. Als we het bij WordPress over design hebben dan gaat het over WordPress thema’s. De WordPress webdesigner houdt zich dus bezig met de inrichting van het thema om tot het gewenste resultaat te komen. Daarbij houdt de webdesigner zich ook bezig met de selectie van het thema. In veel gevallen selecteert deze een bestaand thema met de juiste vormgeving en mogelijkheden om tot het gewenste resultaat te komen. In de praktijk komt het vaak voor dat men op zoek is naar een combinatie van webdesigner en webdeveloper.

2 designs

WordPress specialist

Naast een ICT indeling van vacatures kun je ook een inhoudelijke verdeling maken in specialisaties. Binnen WordPress kun je je in diverse specialisaties ontwikkelen. Ben je gericht op e-commerce, dan kun je je bijvoorbeeld specialiseren in WooCommerce. Je kunt je ook specialiseren in een bepaalde niche, zoals bijvoorbeeld websites voor therapeuten. Maar ook specialisatie in bepaalde thema’s of plugins komt voor. Thema’s zoals Elementor of Divi zijn zo goed verkocht dat ook hierin veel specialisatie voor komt.

WordPress projectleider of manager

Projectleider of projectmanager is eigenlijk een vrij algemene IT functie. Als het om de connectie met WordPress gaat is het meer een functie die voorkomt als specialisatie van een online marketing bureau. WordPress projecten hebben zo hun eigenheden waarvoor specifieke kennis sterk gewenst is. Vacatures hebben meestal niet de titel WordPress projectleider of manager. In de functie-eisen komt dan wel naar voren dat het voornamelijk om WordPress projecten gaat waarbij kennis daarover vereist of sterk gewenst is.

Conclusie

Als het om vacatures gaat heeft WordPress in vele opzichten een toegevoegde waarde. Waar we het nog niet over gehad hebben, is dat het goed op je CV staat als tool waarmee je uit de voeten kunt om zaken te publiceren. Vanuit ICT oogpunt geeft WordPress specifieke invalshoeken die interessante vacatures opleveren als je gespecialiseerd bent of wilt worden in WordPress.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer