WPLounge
Home » Tutorials » Hoe voeg je een admin-gebruiker toe aan de WordPress-database via MySQL?

Hoe voeg je een admin-gebruiker toe aan de WordPress-database via MySQL?

Een mogelijk scenario: je website wordt gehackt en je beheerdersaccount (admin user) is weg uit de database. Hierdoor kun je niet meer inloggen op je WordPress website. In deze blog laten we je stapsgewijs zien hoe je een admin-gebruiker kunt aanmaken in de WordPress database met MySQL

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Admin gebruiker toevoegen aan WordPress database via MySQL

Allereerst een kleine waarschuwing. Maak altijd een backup van je database voordat je MySQL-bewerkingen uitvoert. Deze zelfstandige ingreep vraagt om enige basiskennis van hoe phpMyAdmin werkt.

Stap 1 – Inloggen op phpMyAdmin

De eerste stap is het inloggen op phpMyAdmin om vervolgens jouw WordPress-database in te kunnen. Hieronder zie je een screenshot van een onze DirectAdmin-omgeving. Onder Advanced Features zie je phpMyAdmin staan, waar je vervolgens op klikt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

DirectAdmin phpMyAdmin

DirectAdmin > Advanced Features > phpMyAdmin

phpMyAdmin
We maken je wegwijs in de phpMyAdmin-omgeving om een admin-gebruiker toe te voegen.

Welkom bij phpMyAdmin

phpMyAdmin is een gratis softwaretool geschreven in PHP, voor het beheer van MySQL. phpMyAdmin ondersteunt een breed scala aan bewerkingen op MySQL en MariaDB. Veelgebruikte bewerkingen (o.a. het beheren van databases, tabellen, kolommen, relaties, indexering, gebruikers en machtigingen) kunnen worden uitgevoerd via de gebruikersinterface. Vraag je WordPress hoster om hulp als het niet lukt om bij je phpMyAdmin te komen.

Belangrijk! De prefix van de database tabel

De prefix van een WordPress database is het eerste vaste voorvoegsel bij iedere tabel. De standaard prefix is ‘wp_’. Is het bij jouw WordPress installatie anders? Gebruik dan ook de juiste prefix bij onderstaande stappen. Stel dat de database prefix ‘0_’ is, vul dan ook de juiste prefix is bij stap 4. Dus bijvoorbeeld wp_capabilities wordt 0_capabilities.

Stap 2 – Een nieuwe gebruiker aanmaken

Zodra je bent ingelogd in je phpMyAdmin, zullen we wijzigingen aanbrengen in de tabellen wp_users en wp_usermeta. Laten we beginnen door in het linkermenu te klikken op de tabel wp_users. De tabs in bovenin geven de opties voor je gebruikersbeheer in phpMyAdmin. Wij willen nu een nieuwe gebruiker aanmaken. Klik hiervoor op Invoegen. Zie schermafbeelding hieronder.

wp_users in phpMyAdmin
Een gebruiker toevoegen in de wp_users tabel van phpMyAdmin

Stap 3 – Vul de verplichte velden in bij wp_users

De volgende stap bestaat uit het invoeren van de gegevens van de nieuwe admin user. Vul in het formulier de onderstaande punten in:

 • ID – kies een (willekeurig) getal om je gebruiker een ID mee te geven.
 • user_login – vul de gebruikersnaam in die je deze gebruiker meegeeft om toegang te krijgen tot het WordPress dashboard.
 • user_pass – vul het wachtwoord toe voor deze gebruiker. Belangrijk: zorg ervoor dat je MD5 selecteert in het drop-down menu naast varchar van user_pass.
 • user_nicename – vul een (roep)naam in waarmee je wilt dat er naar de gebruiker wordt verwezen.
 • user_email – vul het e-mailadres in, waarmee je het nieuwe account wilt koppelen.
 • user_url – de URL van je website.
 • user_registered – selecteer de datum en tijd als referentie voor wanneer deze gebruiker is geregistreerd.
 • user_status – stel dit in op 0.
 • display_name – de naam die je voor deze gebruiker wilt weergeven op de site. Dit veld mag overeenkomen met de naam van het veld user_nicename.

phpMyAdmin nieuwe gebruiker

Klik afsluitend op de knop Starten rechts onderin.

Stap 4 – de velden invoeren bij wp_usermeta

Vervolgens moeten we de waarden invoeren aan de tabel wp_usermeta. Klik nu, net als bij stap 2, op wp_usermeta in het linker menu-overzicht en klik vervolgens op het tabblad Invoegen. Vervolgens ga je de velden invullen. Dit doe je zo:

 • unmeta_id – dit veld laat je leeg; het wordt automatisch aangemaakt.
 • user_id – dit is het ID-nummer van de gebruiker die we in de vorige stap hebben toegevoegd. Vergeet niet welk getal je voor hem of haar hebt gekozen.
 • meta_key – dit moet wp_capabilities zijn.
 • meta_value – voer dit in: a:1:{s:13:”administrator”;b:1;}

phpMyAdmin wp_usermeta

Klik afsluitend op de knop Starten rechts onderin.

Als laatste stap gaan we de nieuwe gebruiker beheerdersrechten geven. Dit doen we ook in de tabel wp_usermeta. Klik in deze tabel opnieuw op Invoegen:

 • user_id – dit is het ID-nummer van de gebruiker die we in de vorige stappen hebben toegevoegd.
 • meta_key – dit moet wp_user_level zijn.
 • meta_value – stel dit in op 10

phpMyAdmin WP_user_level

Klik weer op de knop Starten rechts onderin.

Opnieuw inloggen

Nu zou je moeten kunnen inloggen op je wp-admin-omgeving met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je voor deze gebruiker hebt opgegeven. Nadat je bent ingelogd, klik op Gebruikers en bewerk je eventueel de zojuist aangemaakte gebruiker. Als je iets hebt aangepast, scroll je naar beneden en klik je op de knop Opslaan.

Voor developers: SQL-query

Voor developers, die dit proces willen versnellen, kun je deze SQL-query eenvoudig in de database plaatsen (de gebruiker ID is hier het getal 9)

INSERT INTO `databasename`.`wp_users` (`ID`, `user_login`, `user_pass`,;
`user_nicename`, `user_email`, `user_url`, `user_registered`, 
`user_activation_key`, `user_status`, `display_name`) VALUES ('9', 'demo', MD5('demo'), 'Your Name', '[email protected]', 'http://www.test.com/', '2011-06-07 00:00:00', '', '0', 'Your Name');

INSERT INTO `databasename`.`wp_usermeta` (`umeta_id`, `user_id`, `meta_key`, `meta_value`) VALUES (NULL, '4', 'wp_capabilities', 'a:1:{s:13:"administrator";s:1:"1";}');

INSERT INTO `databasename`.`wp_usermeta` (`umeta_id`, `user_id`, `meta_key`, `meta_value`) VALUES (NULL, '4', 'wp_user_level', '10');

Vergeet niet om de naam van de database te wijzigen in de database waarmee je werkt, evenals het wijzigen van de ingevulde waarden.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

4 reacties

  • Dag Jan,
   Heb je ook stap 4 uitgevoerd zodat de gebruiker administrator rechten krijgt?

 • Hallo, ik heb alle stappen doorlopen. Ik krijg nu alleen de melding “Fout bij het maken van de databaseconnectie” bij de inlogpagina. Ik heb de stappen nogmaals doorlopen maar kan niet ontdekken waar het fout is gegaan. Kan iemand mij helpen? Groetjes Danielle