WPLounge
Home » WooCommerce » Een affiliateprogramma toevoegen aan je WooCommerce-webshop

Een affiliateprogramma toevoegen aan je WooCommerce-webshop

Een affiliateprogramma toevoegen aan je WooCommerce-webshop

Als je een WooCommerce-webshop hebt, wil je misschien dat je bezoekers zich kunnen aanmelden als affiliate. Zo kunnen zij jouw producten promoten en daar geld aan verdienen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

In dit artikel leg ik uit wat een affiliate is en waarom het nuttig kan zijn voor jouw webshop. Daarnaast laat ik zien welke plugins er zijn om een affiliate-programma aan te bieden op je WooCommerce-webshop.

Wat is een affiliate(programma)?

Een affiliateprogramma (of partnerprogramma) is een manier voor website-eigenaren om extra geld te verdienen. Als je een blog hebt over een bepaald product of dienst, kun je je bijvoorbeeld bij het affiliateprogramma van een webshop aanmelden om extra geld te verdienen met je website.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

In zo’n affiliate-omgeving kunnen jouw affiliates (of partners) speciale links aanmaken: affiliate links. Wanneer ze hun eigen bezoekers via die link naar jouw website doorsturen, wordt er bij die bezoekers een cookie geplaatst waardoor herkend wordt dat ze van die specifieke affiliate afkomstig zijn. Als de bezoeker vervolgens iets koopt in jouw webshop, ontvangt de affiliate een “commissie”. Dat is een vergoeding voor het doorsturen van de klant. Hoe hoog dat bedrag is verschilt per webshop en per product(groep).

Rapportage van de verdiensten in het Bol.com Partnerprogramma
Rapportage van de verdiensten in het Bol.com Partnerprogramma

Een goed voorbeeld van een affiliateprogramma is het partnerprogramma van Bol.com. Hier kun je geld verdienen door je bezoekers door te sturen naar (producten op) Bol.com.

Ook WPLounge heeft een affiliateprogramma. Je kunt je bezoekers hiermee doorsturen naar onze eBooks. Als zij vervolgens een aankoop doen, ontvang je 30 procent van de omzet.

Waarom zou je een affiliateprogramma lanceren?

Het opzetten van een affiliateprogramma kan heel nuttig zijn. Zeker als jouw marge op je producten groot genoeg is, kan het vaak geen kwaad om je affiliates een commissie uit te keren van een paar procent (of meer) van de omzet. Heel veel webshops werken dan ook met affiliates.

Affiliates hoef je alléén te betalen wanneer een bezoeker ook daadwerkelijk iets van je koopt. Wat dat betreft kleven er aan affiliate-marketing veel minder risico’s dan bijvoorbeeld het adverteren op Google of Facebook. Adverteren kost namelijk geld, ongeacht wat je er vervolgens zelf aan verdient.

AffiliateWP: WooCommerce affiliate plugin

Er zijn verschillende plugins waarmee je een affiliateprogramma kunt toevoegen aan WooCommerce. Wij gebruiken zelf AffiliateWP, één van de meest populaire opties voor het toevoegen van een affiliateprogramma. De goedkoopste versie van AffiliateWP kost 99 dollar per jaar. Voor onze webshop was deze versie meer dan voldoende. Heb je meer dan één webshop? Dan kun je beter voor de Plus-versie gaan (149 dollar per jaar). Deze mag je op drie websites gebruiken.

AffiliateWP
AffiliateWP prijzen

Na het installeren

PartnersNa het installeren van de AffiliateWP-plugin, komt er een nieuw menu in je WordPress admin-omgeving: Partners. Hier vind je alle informatie en instellingen voor je affiliateprogramma. Hier kun je ook de aanmelding van nieuwe partners goedkeuren, statistieken bekijken (per partner) en zien welke partners er uitbetaald moeten worden.

Vast bedrag of percentage

Je kunt in AffiliateWP instellen of je een vast bedrag per “referral” wilt uitkeren, of juist een percentage.

Vast bedrag of percentage

In onze webshop krijg je een vast percentage van 30 procent van de omzet. Andere webshops kiezen misschien voor een hoger of lager percentage, of juist voor een vast bedrag per referral.

Bedenk wel dat het voor een affiliate interessant moet zijn: ieder programma waar een affiliate zich aanmeldt kost moeite. Als de commissie die moeite niet waard is, dan heeft het voor een affiliate weinig zin om jouw producten te promoten.

Aanmelden als affiliate

Aanmelden als affiliate
Aanmeldformulier

Aan de voorkant van je WooCommerce-webshop vinden je bezoekers een aanmeldpagina voor je affiliateprogramma. Zodra een bezoeker zich heeft aangemeld voor jouw affiliateprogramma, dien jij die affiliate goed te keuren. Zo kun je controleren of de website die jou wil promoten geschikt is.

Affiliate omgeving

Zodra jij een affiliate-aanmelding hebt goedgekeurd, kan de affiliate inloggen op zijn/haar affiliate-dashboard. Hier kan de affiliate zijn statistieken bekijken en bijhouden hoe veel er verdiend is. Daarnaast kan een affiliate hier zien of jij al hebt uitbetaald.

Affiliate omgeving
Affiliate omgeving

Overig

AffiliateWP werkt niet alleen met WooCommerce, maar ook met bijvoorbeeld Easy Digital Downloads. Wil je een affiliateprogramma koppelen aan je WordPress membership site? AffiliateWP is ook compatible met Restrict Content Pro en Paid Memberships Pro.

Gratis alternatieven

YITH WooCommerce Affiliates

Er zijn ook gratis alternatieven voor het toevoegen van een affiliateprogramma aan je WooCommerce-shop. Zo is er bijvoorbeeld YITH WooCommerce Affiliates. Deze plugin biedt een stuk minder features en bovendien minder integraties met andere plugins. Een ander nadeel is dat een gratis plugin geen garantie biedt qua support en updates. Wij hebben daarom gekozen om het in één keer goed te doen met AffiliateWP.

Conclusie

Een affiliateprogramma is een effectieve manier om meer bezoekers (en klanten) naar je webshop te halen. Het voordeel ten opzichte van adverteren is dat het jou pas geld kost zodra je zelf ook daadwerkelijk iets verkocht hebt.

Met plugins als AffiliateWP kun je in tien minuten tijd een affiliateprogramma toevoegen aan je WooCommerce-webshop. Er zijn ook gratis alternatieven, maar deze zijn minder uitgebreid en bieden minder garanties qua compatibiliteit.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

5 reacties

 • Wouter, even een vraag rondom de administratieve kant als webshop eigenaar. Ik ben ook bezig met het opzetten van een affiliate campagne. Nu zullen er ook misschien ook gebruikers/bloggers zich aanmelden zonder BTW-nummer.

  Hoe zit het met de uitbetalingen die je aan hun doet. Kan je de BTW hiervoor alsnog terug vorderen als zijnde gemaakte kosten met betaalde BTW?

  Ik ben heel benieuwd!

  • Bij uitbetaling kan je in je boekhoudprogramma een creditnota aanmaken. Die zal dan met BTW zijn.

 • Hoi
  Dank je wel voor de waardevolle informatie.
  Ik ben op zoek naar een (betaalbaar) affiliate programma die uitbetaald via mollie. Niet iedereen heeft PayPal.

  • Affiliate programma’s voor Mollie zijn schaars omdat Mollie zich alleen richt op de Nederlandse markt. Wellicht zijn er bezoekers die een oplossing weten?