Google Analytics

Google Analytics is een gratis tool van Google om bij te houden hoe veel bezoekers er zich op je website bevinden. Dit hoeft niet per definitie een WordPress-website te zijn, maar aangezien vrijwel iedereen Google Analytics gebruikt toch maar in onze begrippenlijst.

De belangrijkste functie van Google Analytics is het bijhouden van statistieken.

Statistieken in Google Analytics

Statistieken in Google Analytics

Bij deze statistieken heb je een aantal zaken waarop je kunt letten:

  • Unieke bezoekers
  • Bezoeken
  • Bouncepercentage
  • Paginaweergaven
  • Pagina’s per bezoek
  • % Nieuwe bezoeken
  • Gemiddelde bezoekduur

Unieke bezoekers

Het aantal unieke bezoekers op je website spreekt voor zich; dit zijn de hoeveelheid unieke IP-adressen of apparaten die jouw website bezocht hebben.

Bezoeken

Het aantal bezoeken (visits) is het aantal keer dat je website bezocht is. Dit getal ligt vaak hoger dan het aantal unieke bezoekers, en kan niet lager zijn dan het aantal unieke bezoekers.

Bouncepercentage

Het bouncepercentage is het percentage van je bezoekers dat je website vanaf de eerste pagina meteen weer verlaat. Bouncepercentage wordt vaak gezien als iets negatiefs, maar het verschilt enorm per doelgroep en soort website.

Meer over bounce rate:

Paginaweergaven

Het aantal pagina’s dat is weergegeven. Stel dat je bezoeker op je home-pagina binnenkomt, vanuit daar verder klikt naar de volgende pagina en dan je website verlaat, zijn dat 2 pageviews.

Ook als iemand op de home-pagina op “refresh” klikt, zal het gezien worden als 2 pageviews, omdat die pagina dan twee keer is “bekeken”.

Pagina’s per bezoek

Het gemiddeld aantal bezochte pagina’s per bezoek. Hoe veel pagina’s op jouw website bekijkt de gemiddelde bezoeker?

% Nieuwe bezoeken

Dit is het percentage van je bezoekers dat nog nooit eerder op jouw website is geweest. Vaak klopt dit percentage overigens niet, omdat iemand die zijn cookies verwijdert, een andere browser gaat gebruiken of op een ander apparaat kijkt óók als nieuwe bezoeker wordt gezien zodra hij weer op je website komt.

Meer lezen: