WPLounge
Semalt Logo

Bezoekers van Semalt op je website?

Steeds vaker zie je in Google Analytics bezoekers opduiken met als verkeersbron een verwijzing vanaf Semalt. Wie zijn deze bezoekers, wat is Semalt en kunnen deze verwijzingen kwaad?

Wat is Semalt?

Semalt LogoSemalt is een Oekraïens bedrijf dat websites bezoekt met een bot. In januari 2014 werd de software gelanceerd en vanaf dat moment hoor je steeds vaker dat mensen het in hun Google Analytics terugzien.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

Semalt biedt een online tool waarmee je informatie kunt opvragen over je website. Een deel van die informatie is gratis op te vragen, en een deel betaald.

Denk bij deze informatie bijvoorbeeld aan;

  • Is er een Facebook-pagina gekoppeld aan je website?
  • Je Alexa-ranking
  • Verbeterpunten qua SEO en meer

Voor meer informatie over Semalt raad ik je dit artikel van Erik Hermeler aan.

In het bovengenoemde artikel staat overigens ook meer over Semalt en de tool van Semalt. Hij geeft terecht aan dat het onzin is om nog naar meta keywords te kijken. Al zou het mij niets verbazen als de grootste zoekmachine in Oekraïne (Yandex) nog wel naar meta keywords kijkt..

Semalt uit je Analytics-rapportages filteren

Aangezien het bij Semalt dus niet om echte bezoekers gaat, maar om bots, wil je die visits waarschijnlijk niet in je rapportages te zien krijgen. De bounce rate wordt ook hoger doordat de visits van de Semalt-bot altijd een bounce rate van 100% opleveren. Ik heb zelf een website die nog “in aanbouw” is en zo’n vijf tot tien bezoeken per dag ontvangt van Semalt. Dit geeft geen goed beeld van het daadwerkelijke aantal bezoekers.

Om Semalt weg te filteren uit je Google Analytics, ga je naar Beheer > Filters en voeg je een nieuw filter toe. De instellingen vul je in als volgt:

Semalt filteren

Semalt volledig van je website blokkeren

Een andere, iets extremere manier is om Semalt volledig te blokkeren van je website. Om dat te doen, voeg je onderstaande code toe aan je .htaccess-bestand (lees hier waar je het .htaccess-bestand kunt vinden).

Heb jij ook last van bezoeken van Semalt? Zo ja, hoe veel bezoekers krijg jij ongeveer? Laat een reactie achter!

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en onze Engelse versie van WPLounge.

1 reactie

  • Thanks Wouter, ik kwam deze inderdaad tegen in mijn analytics rapport. Nu direct de code toegevoegd aan mijn .htaccess bestand, want dit is natuurlijk te slecht voor mijn bouncerate score. Wat weer invloed heeft op de vindbaarheid van mijn website.

    Groet,
    Thijs