WPLounge
bulk uploaden
Home » WordPress Plugins » Bulk bestanden uploaden naar WordPress via FTP

Bulk bestanden uploaden naar WordPress via FTP

Moet jij veel media-bestanden uploaden naar je WordPress-website en lukt dit niet via de WordPress-mediabibliotheek? Gelukkig is daar nu een oplossing voor, waarmee je al je bestanden via FTP kan uploaden naar je server, en ze vervolgens importeren in je mediabibliotheek.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Een goede uploadsnelheid 

Eén van de belangrijkste zaken als het gaat om het uploaden van veel FTP bestanden is een goede uploadsnelheid zoals bij glasvezel internet. Om een snelle upload verbinding te realiseren is een glasvezel abonnement eigenlijk onmisbaar. Glasvezel internet is de enige optie waarbij de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Kabel en ADSL internet hebben deze optie niet, bovendien is de snelheid van een glasvezel verbinding hoger. 

Wanneer je opzoek bent naar een internet en tv -abonnement is het slim om de pakketten van verschillende aanbieders eerst goed te vergelijken. Hiermee voorkom je dat je een te duur abonnement afsluit met dingen die je helemaal niet nodig hebt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Waarom je niet zomaar bestanden in bulk kunt uploaden

Wanneer je de FTP basisprincipes kent, realiseer je je waarschijnlijk wel dat je via FTP bestanden naar iedere locatie op de server van je WordPress website kunt uploaden. Dus waarom niet gewoon alle bestanden die je wilt uploaden naar de map /wp-content/uploads kopiëren en ze meteen gebruiken op je WordPress website? Helaas is het niet zo eenvoudig. Alle bestanden moeten kenbaar gemaakt worden in de WordPress database. Er zijn dus twee stappen nodig:

Stap 1: Bestanden uploaden via FTP

Om via FTP bestanden te uploaden, heb je de FTP-gegevens van je webhosting-pakket of server nodig. Daarnaast heb je een FTP-client nodig om deze bestanden te uploaden naar je server.

Zodra je via FTP bent ingelogd, ga je naar de wp-content folder en maak je een nieuwe map aan (bijvoorbeeld “FTP-Upload”).

Filezilla upload
Uploaden met Filezilla

Sleep alle bestanden die je wilt uploaden in deze map en wacht totdat je FTP client klaar is met uploaden. Zodra deze klaar is, gaan we terug naar de WordPress-admin.

Stap 2: Maak bestanden kenbaar in WordPress

De plugin Media Sync geeft je de mogelijkheid om bestanden die op je server staan (maar nog niet in WordPress) te importeren in WordPress. Dit is handig wanneer je (bijvoorbeeld) duizend afbeeldingen moet uploaden, of een grote lading aan PDF’s.

Installeer de plugin en activeer hem (hoe je een plugin installeert, lees je hier). Je krijgt nu in WordPress onder het kopje “Media” een nieuwe optie genaamd: “Media Sync“. Hier kan je alle bestanden in de uploadmap scannen en zien welke afbeeldingen zich in de media folder bevinden maar nog niet voorkomen in de mediabibliotheek van WordPress. Vervolgens kan je de bestanden selecteren die je in de WordPress database wilt importeren en zo beschikbaar kan maken in WordPress. Je kunt ook een FTP programma gebruiken om de bestanden te uploaden naar de /wp-content/uploads/<naam> folder.

Importeren in mediabibliotheek

Nu alle bestanden op je server staan, gaan we ze met behulp van de Media Sync-plugin importeren in WordPress. Je vindt de importeer-optie onder het kopje “Media > Media Sync“. Klik hier op ‘Scan bestanden‘ om de inhoud van de uploadmap /wp-content/uploads te zien en de bestanden te kunnen importeren naar de mediabibliotheek.

Scannen mediabibliotheek

Na de scan laat de plugin hier de mappenstructuur van je server zien. Open de map waarin je de afbeeldingen hebt geüpload. Hier kun je alle bestanden aanvinken die je wilt importeren (je kunt ze ook allemaal in één keer aanvinken).

Media sync importeren

Het duurt waarschijnlijk even voordat de plugin klaar is met alles in je mediabibliotheek zetten, maar het is nog altijd een snellere methode dan het (direct) uploaden van honderden bestanden.

Gebruik WP-CLI voor het importeren van bestanden

Als je de weg kent in WP-CLI, dus de command line optie in WordPress, dan is dat wellicht een betere manier om bestanden kenbaar te maken in de mediabibliotheek. WP-CLI beschikt over een commando om de bestanden te importen, namelijk wp media import. Het is mogelijk om specifieke bestanden te importeren of maak gebruik van een regular expression om alle bestanden van een bepaald type te importeren. Bijvoorbeeld het commando:

wp media import ~/Afbeeldingen/**\/*.png 

importeert alle png-bestanden uit de map Afbeeldingen. Een voordeel van het gebruik van WP-CLI is dat je titels, alt-teksten, titels en meer kunt toevoegen. Zelfs het importeren en registreren van bestanden vanuit een externe bron zoals een web-URL behoort tot de mogelijkheden.

Als je hiervoor WP-CLI wilt gebruiken is het aan te raden om de WP media import pagina van WordPress.org te bekijken voor een overzicht van alle mogelijkheden.

Tot slot

Wanneer je weet hoe je in bulk bestanden kunt uploaden via FTP en daarna de media-bestanden kenbaar kunt maken bij WordPress kan dat erg veel tijd besparen. Loop je toch tegen problemen aan bij het importeren van bestanden, schroom dan niet en neem contact op met WPLounge.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

5 reacties

  • Vraagje; als ik een afbeelding upload, dan wordt hij op meerdere formaten geupload. Dit kost natuurlijk heel veel ruimte op mijn server! Weten jullie of dit ook anders kan?
    Bedankt!
    Martine

  • Hallo, ik heb een MP4 filmpje geupload via FTP. Gebruik ook de vereiste plugin. Maar krijg het filmpje als ZIP-bestand in de mediabibliotheek. Daar kan ik niets mee. Hoe los ik dat op?

  • Als ik aanvink en import gebeurt er eigenlijk niks. Wat kan hiervan de oorzaak zijn.. in de ftp heb ik ze toch duidelijk zitten, maar de mediabieb weigert te lezen.. of te importeren