Wist je dat je met WordPress een online marktplaats kan maken zoals Marktplaats en eBay? Met een online marktplaatswebsite kunnen bezoekers artikelen kopen en verkopen door hun eigen producten aan te bieden.
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
In dit artikel laten we zien hoe je in WordPress eenvoudig een online marktplaats kunt maken zonder daar eerst duizenden euro’s voor uit te geven.
Wat heb je nodig voor een online marktplaats?
Om een online marktplaats te beginnen dien je eerst WordPress te installeren of gebruik een bestaande WordPress website voor het toevoegen van de marktplaats. Voor dit artikel gebruiken we de webshop plugin WooCommerce en de marktplaats plugin WC Vendors. Laten we beginnen!
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Regel een domeinnaam en geschikte webshosting
Beschik je nog niet over een WordPress website of wil je een nieuwe WordPress marktplaatswebsite beginnen? De eerste stap is dan de aanschaf van een domeinnaam en geschikte webhosting waar de website op kan draaien. Kies hierbij voor webshosting die gespecialiseerd is in WooCommerce hosting. Wij hebben goede ervaringen met WooCommerce hosting van Cloud86.
Wanneer je de hosting hebt geregeld, volg dan de stap voor stap handleiding voor het installeren van WooCommerce. Standaard is het voor andere gebruikers niet mogelijk om producten en diensten te plaatsen, zoals op bijvoorbeeld Marktplaats.nl.
Verander je WooCommerce website in een online marktplaats
Als eerste stap moeten we de plugin WC Vendors installeren en activeren. WC Vendors is een add-on voor WooCommerce waarbij de gratis versie al erg veel mogelijkheden biedt. Zo zijn er geen beperkingen op het aantal leveranciers of producten en heeft het een geavanceerd commissiesysteem waarmee je zelf commissies kunt instellen voor verschillende productgroepen of situaties.
Ga na het activeren van de plugin naar de pagina WC Vendors » Settings om de marktplaatsinstellingen te configureren.
Zorg ervoor dat de optie ‘Allow users to apply‘ is aangevinkt zodat gebruikers zich kunnen aanmelden als leverancier op je website. Vergeet niet om op de button ‘Save changes‘ te klikken om de instellingen op te slaan. Ga nu naar het volgende tabblad Commissie om een commissietarief in te stellen. Dit is het percentage dat je voor iedere verkoop ontvangt.
Het algemene commissietarief kan worden overschreven en is per product en leverancier apart in te stellen.
Algemene instelllingen voor WC Vendors
Het volgende tabblad is ‘Capabilities‘. Hier stellen we alle algemene regels in voor de marktplaats. Deze instellingen zijn verdeelt in drie onderdelen, als eerste bekijken we het tabblad ‘General’.
Op deze pagina is het mogelijk om instellingen te wijzingen wat de betreft de functionaliteit van de marktplaats. Deze instellingen zijn standaard geactiveerd, maar je kunt ervoor kiezen om bepaalde opties uit te schakelen zoals het bewerken van producten, of het publiceren van producten zonder goedkeuring van de website eigenaar.
Het volgende gedeelte voor het configureren van de marktplaats is Products. Hier kan je aangeven welk type producten verkopers mogen aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld verkopers beperken door alleen digitale producten toe te laten.
De laatste instellingen op de pagina is het gedeelte ‘Orders‘. Hier staan allerlei opties waarbij je kan instellen welke klantinformatie de verkoper te zien krijgt. Na het instellen van alle algemene regels, is het tijd om de marktplaats pagina’s op je website aan te maken!
Marktplaats pagina’s instelllen
Ga naar het volgende tabblad ‘Display’ in de plugin instellingen van WC Vendors. Voor ieder item is er een aparte pagina nodig, selecteer de pagina die de desbetreffende shortcode bevat of maak een nieuwe pagina aan met de shortcode die weergegeven wordt bij de instellingen.
Nadat je alle pagina’s hebt gemaakt inclusief de juiste shortcodes, kun je ze selecteren. Onder de pagina instellingen vindt je het gedeelte ‘Store Settings‘. Hier zijn de winkel URLs te wijzigen en een aantal instellingen om verkopers opmaak mogelijkheden te geven voor het inrichten van hun shop.
Nu alle WC Vendors instellingen goed staan, gaan we WooCommerce geschikt maken voor het marktplaats gedeelte.
Accountbeheer inschakelen in WooCommerce
Eerst moeten we ervoor zorgen dat nieuwe klanten een account kunnen aanmaken tijdens het afrekenen. Ga hiervoor naar WooCommerce » Instellingen » Accounts en privacy. Zet en vinkje bij ‘Sta klanten toe een account te maken tijdens het afrekenen‘.
Vergeet niet om de instellingen op te slaan.
Nu de configuratie van de marktplaats is voltooid is het tijd om bezoekers het makkelijk te maken om de weg te vinden op je website. Ga hiervoor naar Weergave » Menu’s om account en afrekenpagina’s toe te voegen aan het navigatiemenu.
Vergeet niet om het menu op te slaan. Volg de Handleiding WordPress menu’s voor instructies voor het toevoegen van menu items.
De WordPress marktplaats is klaar om getest te worden
Bezoek de website in een nieuw venster en maak een nieuw account aan door op de link Mijn Account te klikken. Vanaf hier kunnen zowel klanten als verkopers inloggen of een nieuw account aanmaken.
Na het registreren ontvang je als nieuwe gebruiker een email notificatie dat het account actief is. Hierna kan de gebruiker inloggen en producten toevoegen door naar het dashboard te gaan. Hier kan je ook bestellingen en verkooprapporten inzien.
Het eerste wat nieuwe verkopers op je website moeten doen is de winkelinstellingen configureren door naar ‘Winkel Instellingen’ te gaan.
Afhankelijk van de gekozen betaalmethoden, dienen nieuwe gebruikers hun betaalgegevens achter te laten om betalingen te kunnen ontvangen.
Wanneer een verkoper een nieuw product heeft toegevoegd, ontvang je een email notificatie om het product goed te keuren of af te wijzen.
De winkelpagina toont duidelijk de winkelnaam van de verkoper onder de producten die worden verkocht.
Tot slot
De WC Vendors plugin is een krachtige oplossing waarbij je vrij eenvoudig een marktplaats website kan beginnen. Ten eerste wil je misschien een goed thema kiezen die geschikt is voor een webshop. Kijk eens bij de 10 beste WooCommerce Themes! Of wellicht wil je er extra functionaliteit aan toe voegen zoals een WordPress lidmaatschap website.
We hopen dat dit artikel je heeft geholpen hoe je een online marktplaats kunt maken met WordPress. Heb je vragen of opmerkingen? Laat het weten in de reacties hieronder!
Hi Mark,
Ik zou graag met je in contact willen komen n.a.v. dit artikel. Ik ben al tijdje research aan het doen naar deze plugin om het vervolgens te implementeren op mijn huidige webshop. Vandaar dat ik me afvroeg of je aantal vragen voor me kon beantwoorden over deze plugin?
Hi! Het beste is om even een Hulp op afstand sessie aan te vragen. Zo kunnen we je het beste helpen.