WPLounge
Shortcode
Home » Developers » Je eigen shortcodes aan WordPress toevoegen

Je eigen shortcodes aan WordPress toevoegen

Veel Premium WordPress-thema’s hebben eigen shortcodes waarmee je bepaalde elementen kunt oproepen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Een shortcode ziet er meestal als volgt uit.

Shortcode

Wil je zelf bepaalde elementen oproepen door middel van een shortcode? Dat is een stuk makkelijker dan je denkt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

shortcode_head

In dit voorbeeld maken wij een shortcode waarmee we het logo van WordPress Lounge oproepen. Het volgende stukje code plak je in het functions.php-bestand van je thema.

Let op! Sommige thema’s hebben een speciaal bestand voor shortcodes, in dat geval plak je onderstaand stukje code in dat bestand. Ook kan het zijn dat je website niet meer werkt als je een foutje maakt, maak dus eerst een back-up OF gebruik een test-omgeving (je hoeft je niet te schamen; wij hebben ook een test-omgeving voor dit soort zaken).

Het stukje code hierboven zorgt ervoor dat de shortcode die we hebben aangemaakt (hier onder) het logo van WordPress Lounge oproept.

De functie die we hebben gekoppeld aan deze shortcode heet “wploungelogo“. Let op, de naam van de functie en de naam van de shortcode mogen niet hetzelfde zijn!

Ander voorbeeld

Je kunt natuurlijk een stuk meer doen met shortcodes dan alleen een plaatje oproepen. De shortcode hierboven roept ons logo op; een statisch element. Maar het is ook mogelijk om shortcodes met “parameters” toe te voegen.

Wil je bijvoorbeeld een button-shortcode toevoegen? Dan zou het fijn zijn om bij iedere button een andere link toe te voegen. Je wilt dan idealiter een shortcode als:

Hier geef je de gebruiker dus de mogelijkheid om zelf de link in te stellen voor de button. In je functions.php wordt het dan iets ingewikkelder:

Waarom shortcodes?

Waarom zou je shortcodes toevoegen? Ik gebruik het zelf in projecten waar klanten bepaalde elementen willen laten terugkeren, zonder zelf code te hoeven toevoegen.

Voorbeeld:

Ook handig is bijvoorbeeld een shortcode aan te maken voor je telefoonnummer. Wanneer je telefoonnummer dan verandert, hoef je het alleen maar aan te passen in je functions.php-bestand en niet op alle plekken op je website waar je telefoonnummer vermeld wordt.

Beoordeel dit artikel

(Nog geen ratings)

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

3 reacties

Advertenties

Blijf op de hoogte!

Scroll Up
Open chat
Skip to content