WPLounge
Shortcode

Je eigen shortcodes aan WordPress toevoegen

Veel Premium WordPress-thema’s hebben eigen shortcodes waarmee je bepaalde elementen kunt oproepen.

Een shortcode ziet er meestal als volgt uit.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

Shortcode

Wil je zelf bepaalde elementen oproepen door middel van een shortcode? Dat is een stuk makkelijker dan je denkt.

shortcode_head

In dit voorbeeld maken wij een shortcode waarmee we het logo van WordPress Lounge oproepen. Het volgende stukje code plak je in het functions.php-bestand van je thema.

Let op! Sommige thema’s hebben een speciaal bestand voor shortcodes, in dat geval plak je onderstaand stukje code in dat bestand. Ook kan het zijn dat je website niet meer werkt als je een foutje maakt, maak dus eerst een back-up OF gebruik een test-omgeving (je hoeft je niet te schamen; wij hebben ook een test-omgeving voor dit soort zaken).

Het stukje code hierboven zorgt ervoor dat de shortcode die we hebben aangemaakt (hier onder) het logo van WordPress Lounge oproept.

De functie die we hebben gekoppeld aan deze shortcode heet “wploungelogo“. Let op, de naam van de functie en de naam van de shortcode mogen niet hetzelfde zijn!

Ander voorbeeld

Je kunt natuurlijk een stuk meer doen met shortcodes dan alleen een plaatje oproepen. De shortcode hierboven roept ons logo op; een statisch element. Maar het is ook mogelijk om shortcodes met “parameters” toe te voegen.

Wil je bijvoorbeeld een button-shortcode toevoegen? Dan zou het fijn zijn om bij iedere button een andere link toe te voegen. Je wilt dan idealiter een shortcode als:

Hier geef je de gebruiker dus de mogelijkheid om zelf de link in te stellen voor de button. In je functions.php wordt het dan iets ingewikkelder:

Waarom shortcodes?

Waarom zou je shortcodes toevoegen? Ik gebruik het zelf in projecten waar klanten bepaalde elementen willen laten terugkeren, zonder zelf code te hoeven toevoegen.

Voorbeeld:

Ook handig is bijvoorbeeld een shortcode aan te maken voor je telefoonnummer. Wanneer je telefoonnummer dan verandert, hoef je het alleen maar aan te passen in je functions.php-bestand en niet op alle plekken op je website waar je telefoonnummer vermeld wordt.

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en onze Engelse versie van WPLounge.

3 reacties