WPLounge
WordPress 4.1
Home » WordPress Themes » Hoe kies ik een thema voor mijn WordPress site?

Hoe kies ik een thema voor mijn WordPress site?

Er zijn letterlijk duizenden of misschien zelfs wel tienduizenden WordPress themes die je kunt gebruiken. Het is erg moeilijk om uit deze berg een goed thema te kiezen. Met deze blogpost willen we je op weg helpen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat heb je nodig?

Maak eerst een lijstje van elementen die je nodig hebt in je site. Als je bijv. een webshop hebt zijn productpagina’s, categorie pagina’s, enz. een vereiste. Ben je fotograaf of ontwerper dan wil je wellicht je portfolio overzichtelijk weergeven in een beeld overzicht.

Deze lijst is eigenlijk de ‘requirements’  lijst voor je website. Bedenk daarbij het volgende: Als in een van die requirements (bijv. contactformulier) ingevuld kan worden door een plugin heeft dat eigenlijk altijd de voorkeur boven een thema dat dit al ingebouwd heeft. Als je dit namelijk via een plugin oplost blijf je veel flexibeler en is je site makkelijker te updaten.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Waar moet je op letten?

Heb je aan de hand van bovenstaande requirements een shortlist met kandidaten gemaakt, dan is het belangrijk de verschillende thema’s te vergelijken op onderstaande punten.

Less is more

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden bij het kiezen van een thema: less is more! Alle extra opties (sliders, shortcodes, enz.) die je thema heeft en die je niet nodig hebt dragen bij aan een tragere site, een minder veilige site en een site die moeilijker te configureren is.

Snelheid

Via webpagetest.org kun je de demo sites van de verschillende thema’s onder de loep nemen. Het is hierbij belangrijk om niet naar de ratings te kijken (die gaan vaak over hosting instellingen) maar naar de laadtijden. Vergelijk de thema’s op first byte time, start render time en document complete time.  De 1e twee zijn het belangrijkste.

Via webpagetest.org kun je ook het aantal gebruikte CSS, JS en font bestanden checken. Ook hier geldt: less is more.

Aantal gebruikte CSS, JS en font bestanden
Aantal gebruikte CSS, JS en font bestanden

Veiligheid

Als je een gratis theme wil is er maar een goede optie als je het veilig wil houden: een theme uit de WordPress.org repository. Deze themes worden extra gecontroleerd voordat ze daar gepubliceerd mogen worden.

Controleer je thema altijd met de Theme Check plugin, als daar fouten of waarschuwingen uitkomen kun je dit thema beter niet gebruiken.

Voor een betaald theme is het belangrijk dat deze regelmatig geüpdatet wordt én dat je deze ook makkelijk zelf via de WordPress backend kunt updaten. Wat updaten betreft komen we zo op het volgende punt wat ik even apart wil belichten.

Gebundelde plugins

Veel betaalde themes bundelen premium plugins in hun thema. Koop deze niet! Het bundelen van plugins maakt het updaten veel moeilijker. Plugins of thema’s die niet up-to-date zijn zijn oorzaak nr. 1 van gehackte sites. Coen Jacobs legt in deze blogpost uitgebreider uit waarom gebundelde plugins een slecht idee zijn.

Responsiveness

Dat je site responsive moet zijn is tegenwoordig een no-brainer. Test de thema’s dan ook via je mobiel en tablet of gebruik de Chrome Developer Tools functie waarbij je een mobile device kunt emuleren.

Via Google PageSpeed Insights kun je de thema demo site testen. Deze geeft je een score voor mobiele gebruikerservaring.

Google Insights
Google PageSpeed Insights

Support en Reviews

Voor zowel de gratis als betaalde themes is van toepassing dat het belangrijk is dat de maker reageert op issues die gemeld worden, dit kun je vaak terugzien in de support pagina of forum van het thema. Daarnaast hebben zowel wordpress.org als grote theme verkoopsites als Themeforest reviews, het is uiteraard een goed idee om deze te lezen.

 

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

 • Hallo,
  Welke thema is geschikt voor een kunstsite?
  Ik heb op dit moment een website: http://www.carine-art.nl ( zouden jullie er eens naarcwillen kijken?
  Deze site is erg langzaam en ik wil een nieuwe website maken die er ongeveer hetzelfde uitziet of hetzelfde kan ( overzicht geven en uitlichten). Welke tamplate raden jullie dan aan?
  Bij voorbaat dank voor een reactie.

 • Moeilijk.
  Zelf wil ik mijn Franse huis verkopen middels een WP template, welke is daar geschikt voor?
  Groet, Bruno