WPLounge
meer bezoekers op website of blog
Home » Overig » Tips voor meer bezoekers op je blog

Tips voor meer bezoekers op je blog

Vaak hoor ik de vraag hoe iemand meer bezoekers op zijn of haar website of blog kan krijgen. Er is geen simpel antwoord op deze vraag; vandaar dit artikel met handige tips voor meer bezoekers op je website (of je deze met WordPress hebt gemaakt is voor dit artikel niet heel relevant).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Los van alle tips die in dit artikel beschreven staan, is het natuurlijk belangrijk om goede content te schrijven waar jouw bezoekers (of jouw doelgroep) wat aan hebben. Daarnaast is er (vooral bij beginnende blogs) een flinke dosis geduld nodig, maar geloof ons: als jij zorgt dat je content goed is, komen de bezoekers vanzelf.

Zorg voor een goed en overzichtelijk design

Zo moet het dus niet!
Zo moet het dus niet!

Eén van de belangrijkste zaken voor (terugkerende) bezoekers is een goede en overzichtelijke layout. Vooral op blogs en nieuws-sites is dit erg belangrijk. Al is je content kwalitatief dik in orde, iemand zal snel wegklikken als je gele letters op een rode achtergrond zet.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Veel bloggers gaan in de fout door slechte lettertypes en -kleuren te gebruiken op hun website. Als je een ander lettertype wilt gebruiken op jouw WordPress-website, heb je wellicht wat aan de Google Webfonts-plugin die in dit artikel beschreven staat.

Ook wordt het steeds belangrijker om een responsive website te hebben, zodat ook bezoekers op tablets en mobiele telefoons alles goed kunnen lezen (zonder horizontaal te hoeven scrollen of in te zoomen).

Heb je een WordPress-website? Kijk dan eens bij onze artikelen over WordPress themes naar goede layouts voor je website. Bijna alle Premium WordPress Themes zijn tegenwoordig gelukkig responsive.

Zorg dat zoekmachines je website goed kunnen vinden

WordPress zoekfunctieHet optimaliseren van je website voor zoekmachines (zoals Google) is natuurlijk erg belangrijk. WordPress zit van zichzelf gelukkig goed in elkaar; de structuur van de meeste WordPress-themes is voor Google goed te begrijpen.

Om je website verder te optimaliseren, kun je een plugin als WordPress SEO gebruiken om XML sitemaps te genereren, meta-beschrijvingen aan je pagina’s en berichten toe te voegen en veel meer.

Zorg dat je content goed getoond wordt op sociale media!

Je kunt natuurlijk social media-knoppen toevoegen zodat bezoekers je content makkelijk kunnen delen op Facebook, Twitter en andere sociale netwerken. Maar daar houdt het niet op! Je wilt natuurlijk dat de link naar je artikel er ook goed uit ziet op Facebook. Dit kun je doen met zogeheten “Open Graph”-tags. Hiermee voorzie je je link van een afbeelding, zodat mensen sneller geneigd zijn om te klikken. Hoe je opengraph-informatie aan je website en pagina’s toevoegt lees je hier.

Open Graph informatie
Dankzij onze Open Graph-informatie wordt ons logo getoond wanneer iemand deze link deelt via Facebook.

Gebruik Google Analytics en analyseer je bezoekers

google analyticsBijna iedereen heeft Google Analytics op zijn website staan. Dat is heel goed, maar je hebt er weinig aan als je niets met die informatie doet..

Bekijk op welke pagina’s je bezoekers het vaakst binnenkomen, op welke pagina’s ze het snelst wegklikken en gebruik deze informatie om die pagina’s te optimaliseren.

Daarnaast is het nuttig om te zien waar bezoekers vandaan komen. Welke zoektermen gebruiken je bezoekers en valt hier nog iets te halen?

Google Analytics installeren op je WordPress-website »

Maak van bezoekers volgers

Iedere keer dat er een bezoeker op je website of blog komt, is dit een kans om van een bezoeker een “abonnee” te maken. Zorg dat je social media-knoppen hebt die jouw bezoekers doorverwijzen naar je Facebook-, Twitter- en Google Plus-accounts. Zo krijg je langzaam een community van terugkerende bezoekers.

Als iemand je Facebook-pagina leuk vindt of jou volgt op Twitter, is dat natuurlijk een goed teken; ze vinden het interessant wat je doet of schrijft, en willen op de hoogte worden gehouden. Wanneer je nieuwe content hebt, zorg dan ook dat je dit via de sociale media verspreidt!

WordPress social media plugins

Naast het bijhouden van sociale media-accounts, kan het nuttig zijn om een e-mail-nieuwsbrief bij te houden. Zo krijgen je “subscribers” een mailtje als je nieuwe content voor ze hebt.

Tot slot: niet elke website is hetzelfde!

De bovengenoemde tips zijn natuurlijk op veel websites van toepassing. Houd er echter altijd rekening mee dat niet iedere website hetzelfde is! Wat voor de ene website en/of weblog werkt, werkt voor een andere website juist totaal niet.

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

4 reacties

  • hele handige tips. Thanks! Ik blog nu een jaar en ik het en thema pilcrow. Maar ik kan het volgende maar niet vinden: als mensen op mijn site komen staan alle artikelen uitgeklapt op de hoofdpagina. Ik wil heel graag dat er maar 3 of 4 zinnen van de tekst staan met een foto en dat er dan een knop staat met lees verder en als ze daar op klikken dat ze dan pas het hele artikel zien. Zo kan ik ook kijken welke artikelen populair zijn want nu klikken mijn bezoekers alleen op een artikel als ze een reactie achter laten. Ik hoop echt dat jullie mij kunnen helpen!

  • Dank voor dit artikel, ik kom vaak hetzelfde tegen. Wanneer spreek je eigenlijk van een succesvolle blog? Hoeveel bezoekers per maand? Interessante vraag :p

    • Hoi Nicolas,

      Dat ligt er natuurlijk aan wat je doel is. Als het je doel is om zo veel mogelijk geld te verdienen, dan is je blog succesvol als je er veel aan verdient ;).

Scroll Up Skip to content