Veel websites maken gebruik van video’s om bepaalde onderwerpen makkelijker te kunnen uitleggen. Daarnaast geeft Google prioriteit aan artikelen waarin een video is opgenomen. Eén van de nadelen is echter dat niet iedere gebruiker in de gelegenheid is om een video te bekijken. Dan is het gebruik van videotranscripties een waardevolle toevoeging.
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Inhoud
Het creëren van videotranscripties kan op verschillende manieren. Zo heeft YouTube de mogelijkheid om automatisch ondertiteling aan je video’s toe te voegen. Dit is meteen één van de makkelijkste manieren om een transcriptie te maken van een YouTube video. Een nadeel van deze methode is wel dat het soms misgaat. Zeker wanneer er te snel of met een accent wordt gesproken. Maar laten we eens kijken hoe het in z’n werk gaat.
YouTube Studio
De eerste stap is het openen van YouTube Studio. Open YouTube en klik op het profielpictogram in de rechterbovenhoek. In het menu kies je de optie YouTube Studio om naar het videodashboard te gaan.
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
In het videodashboard zie je in het linker menu een aantal opties, kies in dit menu voor ‘Ondertiteling‘.
Hier staan alle video’s die beschikbaar zijn. Mogelijk is het nodig om even te filteren voor de juiste video. Klik op de video waarvan je de ondertiteling wilt downloaden
Video ondertiteling
Helemaal rechts vind je een pictogram met drie stippen, klik hierop om een keuzemenu te openen en selecteer daar ‘Downloaden‘. Vervolgens kan je kiezen uit verschillende indelingen:
Je kunt de ondertitels downloaden in het .vtt, .srt of .sbv formaat. Dit zijn de standaard formaten voor ondertitelsoftware en de bestanden zijn te openen met een tekst editor.
Zoals je ziet zijn de ondertitels nauwelijks leesbaar en ook het handmatig bewerken is een tijdrovende klus. Gebruik deze bestanden dus alleen in het geval dat je een ondertitelprogramma gebruikt, voor gebruik op je WordPress website is het niet erg geschikt.
Om wel een leesbaar videotranscript voor WordPress te krijgen, klik je op de link ‘Dupliceren en bewerken‘.
YouTube opent een nieuw venster met een lange tekst, deze tekst gaan gebruiken om de videotranscript toe te voegen aan WordPress. De tekst bevat nauwelijks leestekens, en is opgedeeld in tijdvakken van de video. Klik in de tekst en kopieer deze in zijn geheel.
Het transcript toevoegen aan WordPress
Het toevoegen van het videotranscript in WordPress is eenvoudig. Je hoeft alleen maar een nieuw bericht aan te maken of een bestaand bericht te bewerken. Als je de standaard blok editor gebruikt kun je in een nieuw blok klikken en daar de gekopieerde tekst plakken.
Zoals je ziet is de tekst is opgedeeld in paragrafen. Dit is gebaseerd op de tijdvakken van de YouTube video. In dit geval bestaat de tekst uit 13 tijdsvakken, dus heeft het automatisch 13 paragrafen.
Het videotranscript bewerken
De laatste stap is de tekst bewerken waarbij we een aantal tips kunnen geven. Zo is het aan te raden om bij grotere stukken tekst de ‘zoek en vervang‘ optie van bijvoorbeeld Windows Kladblok te gebruiken. Vaak staat een bepaald woord consequent verkeerd in het transcript, zodat je met de ‘zoek en vervang‘ optie hetzelfde woord in de hele tekst kan verbeteren. Verder is het een kwestie van het toevoegen van de juiste leestekens en het controleren van de zinsbouw.
Nieuwe transcripties toevoegen aan YouTube
Aangezien je nu de complete transcriptie hebt gecontroleerd op tekstuele fouten, kan je net zo goed de teksten ook op YouTube gebruiken. Ga hiervoor terug naar YouTube en open daar weer het videotranscript door op ‘Dupliceren en bewerken‘ te klikken, zoals we in een eerder stap gedaan hebben. Vervang de oude tekst en klik vervolgens op ‘publiceren‘.
Na het publiceren verschijnt de nieuwe ondertiteling in de lijst.
De nieuwe aangepaste ondertiteling zal nu weergegeven worden in plaats van de automatisch gegeneerde videotranscript. Dit zorgt meteen voor een betere gebruikerservaring!
Tot slot
Het gebruik van de automatische ondertiteling binnen YouTube is verreweg de eenvoudigste manier om videotranscripties toe te voegen aan je WordPress artikelen. Lees ook eens het artikel ‘Youtube embedden op je WordPress website‘ om ook een video te plaatsen bij een bericht of pagina.
Reageer