WPLounge
webdesign website laten maken kosten
Home » Overig » Een website laten maken: wat kost dat eigenlijk?

Een website laten maken: wat kost dat eigenlijk?

Dus je wil een eigen website starten. Als je een website wil laten maken zijn er genoeg aanbieders om uit te kiezen. Daarnaast kun je ook zelf een website gaan maken: dat is tegenwoordig nog makkelijker dan ooit.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Maar wat kost een website maken? En wat kost het als je zelf aan de slag gaat? Je leest het in deze blog!

Een website laten maken kosten

Een website laten maken is uiteraard duurder dan zelf een website maken. Dat zal geen verrassing zijn. Maar hoe duur is het laten maken van een website?

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Dit hangt helemaal af van persoonlijke wensen, voorkeuren en omstandigheden. Budget speelt natuurlijk een belangrijke rol, maar ook de gewenste functionaliteiten en design-elementen.

Veel webdesignbureaus bieden vaak basis websites aan vanaf zo’n 400 tot 600 euro. De kosten kunnen echter oplopen tot meerdere 1000en euro’s naarmate je een complexere website (of webshop) nodig hebt. 

De meeste websites hoeven gelukkig niet heel complex te zijn. Een paar pagina’s en een contactformulier is vaak al een goede basis. Daarom is het vaak een goede keuze om zelf een website te maken als je geen complexe site nodig hebt.  

Een niet-complexe website betekent trouwens niet een een website zonder een mooi design. Er is tegenwoordig een enorme keuze uit webdesigns die je gemakkelijk kan importeren indien je zelf een website gaat maken. 

Webhosting & domeinnaam

Naast de kosten van het laten maken van een website krijg je te maken met kosten voor het registreren van een domeinnaam en het afnemen van een goed webhostingpakket. (Een goed webhostingpartij die wij adviseren is Cloud86)

Hosting is het huren van ruimte op een server bij een hostingpartij. Dit zorgt ervoor dat bezoekers daadwerkelijk jouw website kunnen zien op het internet.

Goede hosting heb je vaak al vanaf zo’n 5 tot 10 euro per maand. De kosten zijn ook verbonden aan de kwaliteit van de hostingpartij, en aan de grootte van je website. 

En dan heb je nog de domeinnaam. De domeinnaam van deze website is bijvoorbeeld wplounge.nl. Ook de kosten van een domeinnaam kunnen erg uiteenlopen.

Dit ligt er dan aan of de domeinnaam al is geclaimd, en hoe populair de domeinnaam is. Maar de meeste domeinnamen kun je laten registreren voor zo’n 3 euro.

Je wordt dan echter niet de ‘eigenaar’ van de domeinnaam. Een domeinnaam huur je als het ware, en daarom betaal je jaarlijks dit bedrag om de domeinnaam te behouden. 

Zelf een website maken

Zelf een website maken is makkelijker dan ooit. Iedere leek kan nu een mooie niet-complexe website maken. Dit komt door een enorme toename in gratis tools, website builders, en YouTube-tutorials om je te helpen met het maken van je eigen website. 

Maar ook als je zelf een website gaat maken zijn hier, naast je kostbare tijd, ook andere kosten aan verbonden. Zoals ik net al omschreef zal je ook als je zelf aan de slag gaat hosting- en domeinnaamkosten moeten maken. 

Online Marketing

Dan nog een laatste kostenpost die ik wil benoemen. Online marketing wordt namelijk vaak vergeten na het ontwikkelen van een website. Na het ‘live gaan’ van je site komen de bezoekers helaas niet vanzelf aanwaaien! Marketing is een langetermijnproces waar continue kosten aan verbonden zitten.

Investeren in online marketing is dan ook een essentieel maar kostbaar onderdeel. Je moet hierbij vooral denken aan zoekmachine optimalisatie, oftewel beter vindbaar worden in de zoekmachines (zoals Google), en natuurlijk adverteren. 

De kosten hiervoor kunnen flink oplopen en in de meeste gevallen moet je er vanuit gaan dat je, vanwege de investering in online marketing, je het eerst jaar meestal niet direct winst maakt. Hoeveel kosten je precies maakt is lastig te zeggen. Dit ligt maar net aan de niche waarin je opereert en hoeveel je concurrenten betalen voor het adverteren. 

Alle website maken kosten op een rijtje

Er zijn verschillende kostenposten waar je rekening mee moet houden bij het laten maken van een WordPress website:

  1. Domeinnaam: Dit is de naam van jouw website, bijvoorbeeld “mijnbedrijf.nl”. Het kost jaarlijks geld om een domeinnaam te registreren.
  2. Webhosting: Webhosting is de plek waar jouw website opgeslagen wordt, zodat deze online te bekijken is. Er zijn verschillende aanbieders en prijzen voor webhosting.
  3. Ontwerp en ontwikkeling: Dit is het bedrag dat je betaalt aan een ontwerper of ontwikkelaar om jouw website te maken en te configureren.
  4. Plug-ins en thema’s: Sommige functies op jouw website kun je toevoegen met behulp van plug-ins. Deze plug-ins moeten soms aangeschaft worden. Hetzelfde geldt voor het uiterlijk van de website, ook wel het thema genoemd.
  5. Beveiliging en backups: Het is belangrijk om jouw website te beveiligen tegen hackaanvallen en om regelmatig backups te maken. Hier zijn soms extra kosten voor.
  6. Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Als je hoger wilt scoren in zoekmachines, zoals Google, is het belangrijk om aandacht te besteden aan SEO. Dit kan door middel van de inrichting van de website, maar ook door het uitvoeren van specifieke SEO-activiteiten.

Let op: deze kostenposten kunnen variëren in prijs en het is aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende aanbieders voordat je een beslissing maakt.

Conclusie

Bij het maken van een professionele website, of je dit nou zelf doet of uitbesteed, zitten altijd kosten verbonden. Nu is het zaak om goed te bedenken wat jij nodig hebt voor jouw website en dan te bepalen of je dit zelf wilt gaan maken, of wilt laten uitbesteden

Professionele webdesigners en technici doen fantastisch werk: laat dat duidelijk zijn. Ze zijn de kosten die je maakt meer dan waard indien je een complexe website nodig hebt. De meeste websites zijn echter niet complex. En dan kom je prima uit de voeten door zelf een WordPress website te maken.

Ik hoop dat je iets hebt geleerd, en dat je nu een goede indruk hebt hoe hoog de kosten kunnen oplopen als je een website wilt laten maken! Dan rest nu de vraag: ga jij zelf aan de slag, of besteed je het uit? 

Beoordeel dit artikel

1 reactie