WPLounge
Home » WooCommerce Handleiding » Wat zijn WooCommerce verzendklassen?

Wat zijn WooCommerce verzendklassen?

Het bepalen van verzendkosten is een lastig punt voor de meeste webshop beheerders. Zo zijn verzendkosten afhankelijk van het gewicht van een product, en kan je ervoor kiezen om geen verzendkosten te berekenen boven een bepaald bedrag.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Om verschillende toe te kennen aan bepaalde producten kan je gebruik maken van verzendklassen binnen WooCommerce. Zo kan je kleine en lichte producten onderscheiden van zwaardere producten die nu eenmaal hogere verzendkosten zullen hebben. In dit artikel laten we zien hoe dat werkt.

Hoe voeg je WooCommerce vezendklassen toe?

Om nieuwe verzendklassen toe te voegen ga je naar WooCommerce > Instellingen > Verzendmethoden. Klik hier op Verzendklassen en rechtsonder zie je de optie om een verzendklasse aan te maken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
verzendklassen

In het scherm wat volgt moet je de volgende velden invullen:

 • Verzendklasse-naam: geef een naam op voor de nieuwe verzendklasse die betrekking heeft op de producten in deze klasse
 • Slug: dit veld is optioneel, laat het veld leeg om de slug automatisch aan te maken. Deze slug wordt gebruikt als verwijzing naar de verzendklasse in de database. Alleen wanneer je in de webshop producten filtert op verzendklasse, zal de slug url zichtbaar zijn.
 • Omschrijving: Ook dit is een optioneel veld, en mag een omschrijving bevatten van de verzendklasse. Dit veld is alleen zichtbaar in het admin gedeelte.

Wij hebben de volgende verzendklasse geconfigureerd.

verzendklasse configureren

Hoe wijs ik een verzendklasse toe aan een product?

Nadat je alle mogelijke verzendklassen voor jouw shop hebt geconfigureerd, is de volgende stap om deze verzendklasse aan producten toe te wijzen. Het is mogelijk om meerdere producten tegelijk toe te wijzen aan één verzendklasse, of per product apart. We laten beide mogelijkheden zien.

Verzendklasse toewijzen aan één product

Open een product via het WordPress dashboard en scrol naar beneden naar het gedeelte ‘Productgegevens‘. Klik hier op ‘Verzendmethoden’ (1) waarbij je in het drop-down menu (2) de gewenste verzendklasse kunt selecteren.

verzendklasse voor één product

Hierna dien je bewerkingen van het product te updaten. Dat is alles!

Verzendklasse toewijzen aan meerdere producten

Wil je een bepaalde verzendklasse toewijzen aan meerdere producten? Dat is geen probleem! Open de producten pagina in het WordPress dashboard, en selecteer alle producten die je wilt toewijzen (1). Vervolgens klik je op Bulkacties > bewerken (2) en ga dan naar toepassen (3).

verzendklasse voor meerdere producten

In het volgende scherm selecteer je de juiste verzendklasse en klik je op ‘updaten‘.

verzendklasse bulk toewijzen
Verzendklasse in bulk toewijzen aan producten

Verzendkosten instellen op basis van verzendklassen

De volgende logische stap is het instellen van de verzendkosten op basis van de ingestelde verzendklassen. Je wilt natuurlijk dat de verzendkosten afhankelijk zijn van de verzendklassen van de producten in de winkelwagen.

Nadat er nieuwe verzendklassen zijn toegevoegd, zal er een nieuwe optie beschikbaar zijn via verzendmethoden > verzendzones. In deze ‘vast tarief instellingen‘ zie je nu de optie ‘verzendklasse kosten zoals in de afbeelding hieronder:

vast tarief instellingen

De belangrijkste optie is de ‘berekeningstype‘, hier kan je kiezen tussen:

 • Per Klasse: Reken verzendkosten voor elke verzendklasse apart
 • Per Bestelling: Reken verzendkosten voor de duurste verzendklasse

Verzendkosten per klasse

Een overzicht van de verzendkosten in ons voorbeeld:

 • Standaard vast tarief voor verzenden: €5
 • Extra kosten voor product verzendklasse:
  • Breekbaar: €10
  • Gratis: €0
  • geen verzendklasse: €2

Wanneer we nu een bestelling doen met het berekeningstype ‘Per Klasse’ dus voor iedere verzendklasse bereken we apart de verzendkosten:

bestelling

In totaal komen we dus uit op €17 aan verzendkosten.

Verzendkosten per bestelling

Wanneer we het berekeningstype per bestelling berekenen, zijn in dit geval de kosten lager. De klant betaald namelijk alleen voor de duurste verzendklasse plus de vaste kosten van €5.

bestelling

Dat is alles wat je moet weten over het instellen van vaste verzendtarieven en verzendklassen!