WPLounge

SSH

Wat is SSH?

TerminalSSH, ook wel Secure Shell of Secure Socket Shell genoemd, is een netwerkprotocol dat gebruikers, een veilige manier biedt om via een onbeveiligd netwerk toegang te krijgen tot een computer. Secure Shell biedt sterke wachtwoordverificatie en verificatie met public keys, evenals gecodeerde datacommunicatie tussen twee computers die verbinding maken via een open netwerk, zoals het internet.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

SSH biedt niet alleen een sterke codering, maar wordt ook veel gebruikt door netwerkbeheerders voor het op afstand beheren van systemen en applicaties, waardoor ze via een netwerk op een andere computer kunnen inloggen, opdrachten kunnen uitvoeren en bestanden van de ene computer naar de andere kunnen verplaatsen.

Hoe werkt SSH?

Secure Shell is gemaakt om onveilige terminal of login-programma’s te vervangen, zoals Telnet, rlogin (inloggen op afstand) en rsh (remote shell); SSH maakt dezelfde functies mogelijk (inloggen op en uitvoeren van terminalsessies op externe systemen). SSH vervangt ook programma’s voor bestandsoverdracht, zoals File Transfer Protocol (FTP) en rcp (kopiëren op afstand).

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

SSH wordt meestal gebruikt om verbinding te maken met een externe host voor een terminalsessie. Dit kan met het volgende commando:

ssh [email protected]

Met deze opdracht probeert de client verbinding te maken met de server met de naam server.voorbeeld.nl, inclusief de gebruikersnaam. Als dit de eerste verbinding is tussen de lokale host en de server, wordt de gebruiker gevraagd om de fingerprint van de public key om verbinding te maken.

The authenticity of host 'server.voorbeeld.nl' cannot be established.
DSA key fingerprint is 23:01:67:45:97:ab:cd:ef:ff:fe:dc:ba:98:76:54:32:10.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no)?

Als je met ‘yes’ antwoordt, wordt de sessie voortgezet en wordt de host key opgeslagen in het bestand known_hosts van het lokale systeem. Dit is een verborgen bestand, standaard opgeslagen in een verborgen map, genaamd /.ssh/known_hosts, in de home directory van de gebruiker. Zodra de host key is opgeslagen in het bestand known_hosts, kan het systeem weer rechtstreeks verbinding maken met die server zonder dat er goedkeuring nodig is; de host key verifieert de verbinding.

WordPress Installeren via SSH

Het is ook mogelijk om WordPress te installeren met behulp van SSH. Nadat je een SSH verbinding met je hosting server hebt opgezet, kan je WordPress downloaden, een MySQL database aanmaken en vervolgens WordPress installeren.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer