WPLounge
WordPress fouten
Home » WordPress Plugins » WordPress fouten opsporen en prestaties verbeteren

WordPress fouten opsporen en prestaties verbeteren

Een WordPress website die niet goed werkt kan vervelend zijn, zeker als je geen idee hebt waar je moet zoeken om de problemen op te lossen. Enige tijd geleden kwam ik de plugin WordPress Query Monitor tegen, een geweldige ontwikkelaarstool om te zien wat er op je website gebeurt. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De gedetailleerde informatie die de Query Monitor plugin laat zien, is een prima startpunt voor het opsporen van fouten in je WordPress configuratie. In deze tutorial laten we zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je deze plugin kan gebruiken.

Wat is WordPress Query Monitor?

Query Monitor is een WordPress plugin die het aantal fouten op een website laat zien. Ook worden de algehele prestaties gemonitord. Na de installatie van de plugin verschijnt er een nieuw item in de bovenste menubalk. Hier zie je het huidige aantal query’s, de laadtijd, het aantal filters enz.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Query monitoring menu

De plugin is ontwikkeld door John Blackbourn en is beschikbaar in de officiële WordPress Plugin Repository. Query Monitor wordt regelmatig bijgewerkt en het ontwikkelingsteam biedt prima ondersteuning bij het oplossen van bugs. Bij het installeren van de plugin zijn verder geen extra stappen nodig, direct na het activeren is de plugin klaar voor gebruik.
Door een item te selecteren in de drop-down menu, krijg je toegang tot details over database query’s, scripts die geladen zijn en welke CSS bestanden worden aangeroepen. Ook kan je hooks en actieve HTTP API aanroepen bekijken.

Hoe gebruik je WordPress Query Monitor?

Nadat de plugin is geïnstalleerd en geactiveerd, ga je naar instellingen. Hier kan je een authenticatiecookie instellen. Wanneer de cookie is geactiveerd, hebben overige gebruikers ook toegang tot Query Monitor. Laten we eens de belangrijkste onderdelen van de plugin bekijken.

Overzicht

Het eerste tabblad geeft een overzicht van je website. Zo toont het de tijd wat nodig is om een pagina te generen, het piekgebruik van het geheugen en zie je informatie over databasequery’s.

Query monitor overzicht
(klik voor groter)

Database query’s

Bij iedere aanvraag of bij een toevoeging van data, wordt er een databasequery geactiveerd. Query Monitor houdt deze query’s bij, zo kan je zien welke database query’s correct zijn uitgevoerd en welke niet. Je kan hierbij ook filteren op het type aanvraag of van welk component de aanvraag komt.

Database queries
(klik voor groter)

WP-Dashboard activiteiten

Dit gedeelte toont alle activiteiten die plaatsvinden in je WP-Dashboard gedeelte van je website. Het geeft een overzicht van de componenten die worden geopend vanuit het dashboard. Ook zal het fouten weergeven indien er bepaalde PHP bestanden ontbreken.

Query Monitor Dashboard

Scripts

Wanneer je het tabblad ‘Scripts’ bekijkt worden alle actieve scripts weergegeven. Query monitor zal een script markeren indien een script niet reageert.

Query monitor scripts
(klik voor groter)

CSS-bestanden in gebruik

Dit gedeelte laat de CSS-stijlbladen zien die in gebruik zijn en welke query hieraan gekoppeld is. Het is goed mogelijk dat bepaalde CSS bestanden niet goed laden, waardoor je problemen krijgt met de opmaak van je website. In dit tabblad kan je snel zien welke CSS-bestanden voor problemen zorgen.

Query Monitor CSS
(klik voor groter)

WordPress hooks

Een WordPress hook is een PHP functie waarmee je een script kan manipuleren zonder de WordPress core bestanden te wijzigen. Helaas gaat dat ook weleens fout door bugs en het oplossen van deze fouten kan lastig zijn. Query Monitor kan hierbij helpen deze fouten op te sporen. Door op ‘Hooks in gebruik’ te klikken krijg je gerelateerde hooks te zien met een referentie naar het .php bestand en het regelnummer. Op die manier kan je, in het geval van fouten in de code, snel zien in welk .php bestand en regelnummer de fout zit.

Query monitor hooks
(klik voor groter)

Vertalingen

In het geval van een meertalige website, identificeert de ‘vertalingen‘ tab alle niet werkende of niet beschikbare taal-bestanden. Ook kan je hier informatie vinden over de taalinstellingen.

Query monitor vertalingen
(klik voor groter)

HTTP API Calls

Dit tabblad toont alle query’s vanaf de server en toont ook de responscode, time-out logboek en mislukte verzoeken. Het is een handige functie omdat je hiermee de reactie vanuit de webserver in realtime kunt zien en dat kan je helpen bij het efficiënt debuggen van code.

Server informatie

Een erg handige functie is het tabblad ‘omgeving‘ met nuttige informatie over de webserver en WordPress omgeving. Het bevat drie onderdelen: PHP, database en WordPress. Binnen elk onderdeel wordt nuttige informatie weergegeven zoals de huidige MySQL-versie, PHP-versie, geheugenlimiet enz.

Query monitor server
(klik voor groter)

Tot slot

De WordPress Query Monitor plugin is gericht op foutopsporing en biedt alle relevante informatie in een handig overzicht. Wij gebruiken deze plugin vaak om snel de plugins of thema te identificeren die de prestaties van een website beïnvloeden.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer