WPLounge
WordPress tutorial
Home » Tutorials » WordPress foutmelding bij het uploaden van afbeeldingen

WordPress foutmelding bij het uploaden van afbeeldingen

Een veel voorkomend probleem binnen WordPress is het niet kunnen uploaden van afbeeldingen naar de mediabibliotheek. We bespreken de mogelijke oplossingen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Bij het toevoegen van een nieuwe afbeelding via Media > Nieuw bestand komt de volgende foutmelding regelmatig voor:

Nabewerking van de afbeelding is mislukt, omdat de server druk was of niet genoeg bronnen heeft. Een kleinere afbeelding uploaden kan helpen. Aanbevolen maximum grootte is 2500 pixels.

WordPress foutmelding

Echter is de foutmelding niet heel duidelijk en kan het je op het verkeerde been zetten. Het is hoogstwaarschijnlijk niet dat de server het te druk heeft om de taak uit te voeren. De server had maar één ding te doen toch? En het uploaden van kleinere afbeeldingen zal meestal ook niet werken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Nabewerking van de afbeelding mislukt – de oplossingen

Er zijn tal van redenen die dit probleem kunnen veroorzaken en de oorzaak is vaak een configuratieprobleem van je WordPress installatie. We zetten verschillende manieren op een rij voor de mogelijke oplossingen.

Het bestand uploaden met een andere browser

De makkelijkste en snelste manier is om afbeeldingen te uploaden met een andere browser. Of, als alternatief, verwijder alle browsercache om te zien of dat effect heeft. Gebruik hiervoor de toetsencombinatie Ctrl + Shift + Delete. Een andere optie is om de incognito-modus van de browser te gebruiken. In Google Chrome start je deze modus met Ctrl + Shift + n.

Let op de bestandsnaam

Gebruik geen vreemde bestandsnamen! Het gebruik van aanhalingstekens, uitroeptekens enz. kan tot problemen leiden. Probeer het bestand te hernoemen zodat de naam alleen letters en cijfers bevat, en kijk of dit helpt.

Uploadlimiet controleren

De volgende stap is het controleren van de uploadlimiet. Dit is eenvoudig, open je mediabibliotheek en navigeer naar ‘Nieuw bestand‘. Controleer hier of de ‘Maximale bestandsgrootte’ groot genoeg is. Meer dan 5mb is voldoende voor de meeste afbeeldingen.

Maximale bestandsgrootte

Is de maximale bestandsgrootte te laag ingesteld? Verhoog dan de upload_max_filesize parameter in WordPress om het probleem te verhelpen. Er zijn verschillende manieren om de WordPress uploadlimiet te verhogen.

WordPress Memory Limit verhogen

Hoewel de foutmelding aangeeft dat mogelijk de server niet in staat is om de afbeelding te uploaden door een tekort aan geheugen, is dit vaak niet de oorzaak. Om er toch zeker van de zijn dat daar het probleem niet zit, kunnen we eenvoudig de server via DirectAdmin controleren. Ga hiervoor naar Advanced Features > Resource Usage en bekijk de statistieken.

Server statistieken binnen DirectAdmin

In het geval dat het geheugengebruik van de website vaak tegen de limiet aanloopt, is het een goed idee om de WordPress Memory Limit te verhogen.

Selecteer een andere PHP-versie

Een tijdelijke oplossing is het downgraden van de gebruikte PHP-versie. Probeer eens te downgraden naar bijvoorbeeld PHP v7.3 of v7.2 en kijk of dit effect heeft. Dit zal je in ieder geval helpen om de oorzaak van het probleem te vinden. Het selecteren van een andere PHP versie kan eenvoudig in DirectAdmin via Advanced Features > Select PHP version, of anders via het control panel van jouw hosting provider.

Controleer de PHP module ‘imagick

Zorg dat de de module ‘imagick‘ is geactiveerd. Het uitschakelen van deze modulen kan tot problemen leiden bij het uploaden van afbeeldingen. Controleer de module in DirectAdmin via Advanced Features > Select PHP version.

Zorg dat imagick actief is

Gebruik de GD Editor fix

Het komt voor dat de PHP module imagick toch problemen veroorzaakt. Om dit op te lossen voeg je de volgende code snippet toe aan je functions.php bestand van het thema. We adviseren hiervoor een child-thema te gebruiken, anders gaan de aanpassingen verloren na de volgende update.

function use_gd_editor($array) {
return array( 'WP_Image_Editor_GD', );
}
add_filter( 'wp_image_editors', 'use_gd_editor' );

Help! Uploaden van afbeeldingen werkt nog niet!

Als geen van bovenstaande oplossingen werkt, dan is er toch nog een workaround! Dus lukt het nog steeds niet om afbeeldingen te uploaden, volg dan de stappen in ‘Bulk bestanden uploaden naar WordPress via FTP’. De afbeeldingen zal je handmatig moeten uploaden via FTP om ze vervolgens te importeren in de mediabibliotheek.

WordPress kan geen map aanmaken

Bij het uploaden van afbeeldingen krijg je een andere foutmelding:

Kan map wp-content/uploads/ niet aanmaken. Is de bovenliggende map beschrijfbaar door de server?

WordPress foutmelding

Wanneer je deze foutmelding krijgt, volg dan de tutorial Foto uploaden lukt niet: kan geen map aanmaken.

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

Reageer