WPLounge
Home » Geschiedenis van WordPress

Geschiedenis van WordPress

Ter ere van het tienjarig bestaan van WordPress zetten wij op deze pagina alle versies van WordPress op een rij. Wanneer je naar de oude versies kijkt, zie je dat er veel herkenbaar is, maar toch vooral dat WordPress zich enorm heeft ontwikkeld.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress is tegenwoordig veel meer dan een blogging-systeem, maar als blogging-platform is het wel ooit begonnen.

WordPress 0.7

Release: 27 mei 2003

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De allereerst versie van WordPress gebruikte dezelfde structuur als zijn voorloper, b2/cafelog, en ging ook verder met versienummers waar zijn voorloper ophield, vandaar ook WordPress 0.7.

Een bericht schrijven in WordPress 0.7. Veel elementen die je nu nog steeds ziet terugkomen.
Zo zag het eruit, een bericht schrijven in WordPress 0.7.Veel elementen zie je nu nog steeds  terugkomen.

WordPress 1.2

Release: 22 mei 2004
Codenaam: Mingus

WordPress 1.2 bracht de mogelijkheid om plugins te installeren en ontwikkelen. Dezelfde basis voor plugins wordt nu nog steeds gebruikt.

De "admin" van WordPress 1.2.
De “admin” van WordPress 1.2.

WordPress 1.5

Release: 17 februari 2005
Codenaam: Strayhorn

WordPress 1.5 legde de basis voor een aantal functies die we nu nog steeds gebruiken, zoals de mogelijkheid om statische pagina’s te maken en thema’s (toen nog “templates” genoemd). Het standaard thema van WordPress 1.5 was “Kubrick”.

Kubrick, het standaard thema van WordPress 1.5.
Kubrick, het standaard thema van WordPress 1.5.

 

WordPress 2.0

Release: 31 december 2005
Codenaam: Duke

WordPress 2.0 was een ingrijpende update. Deze versie bracht “rich text editing”, de mogelijkheid om afbeeldingen te uploaden, een beter import-systeem, een nieuwe back-end en meerdere verbeteringen voor Plugin-ontwikkelaars.

WordPress 2.0 bracht een verbeterde back-end.
WordPress 2.0 bracht een verbeterde back-end.

 

WordPress 2.1

Release: 22 januari 2007
Codenaam: Ella

WordPress 2.1 liet meer dan een jaar op zich wachten, maar bracht wel een nieuwe interface, een geïntegreerde spellingcontrole en automatisch opslaan. Ook werden er een aantal beveilings-updates uitgevoerd.

WordPress 2.1 was de eerste versie van WordPress waarbij het mogelijk was om een pagina als homepage in te stellen. WordPress zei daarover zelf:

“You can set any “page” to be the front page of your site, and put the latest posts somewhere else, making it much easier to use WordPress as a content management system.”

Zoals je begrijpt was dit een weliswaar simpele, maar tegelijk enorm belangrijke stap richting het CMS dat WordPress nu is.

WordPress 2.2

Release: 16 mei 2007
Codenaam: Getz

WordPress 2.2 bracht ondersteuning voor widgets en er werden een aantal performance-verbeteringen doorgevoerd.

WordPress 2.3

Release: 24 september 2007
Codenaam: Dexter

WordPress 2.3 bracht tags, een nieuw systeem voor categorieën, notificaties voor updates en nieuwe ondersteuning voor feeds.

WordPress 2.5

Release: 29 maart 2008
Codenaam: Brecker

Versie 2.4 werd overgeslagen, maar versie 2.5 maakte dat ruimschoots goed met een enorme nieuwe codebase. De back-end van WordPress werd volledig opnieuw ontworpen.

De back-end van WordPress 2.5.
De back-end van WordPress 2.5.

WordPress 2.6

Release: 15 juli 2008
Codenaam: Tyner

WordPress 2.6 bracht wat toevoegingen die van WordPress een krachtiger CMS maakten; veranderingen aan pagina’s en berichten werden makkelijker bijgehouden.

WordPress 2.7

Release: 11 december 2008
Codenaam: Coltrane

De back-end werd in WordPress 2.7 opnieuw volledig herontworpen. Ook werden automatische updates nu ondersteund en was het mogelijk plugins te installeren vanuit de back-end van WordPress.

De back-end van WordPress 2.7 lijkt al heel erg op hoe we WordPress nu kennen.
De back-end van WordPress 2.7 lijkt al heel erg op hoe we WordPress nu kennen.

 

WordPress 2.8

Release: 10 juni 2009
Codenaam: Baker

WordPress 2.8 bracht verbeteringen aan in de snelheid en maakte het mogelijk om thema’s te installeren vanuit de back-end (dit was vanaf versie 2.7 al mogelijk voor plugins. Ook de widget-omgeving werd op de schop genomen.

WordPress 2.9

Release: 19 december 2009
Codenaam: Carmen

WordPress 2.9 bracht onder meer een ingebouwde media-bewerker en de optie om meerdere plugins in één keer te updaten.

WordPress 3.0

Release: 17 juni 2010
Codenaam: Thelonious

WordPress 3.0 was een hele grote release. Er kwam een nieuw standaard thema (“Twenty Ten”) en de multi-site functionaliteit werd geïntroduceerd. Ook werd er een nieuwe API voor thema’s toegevoegd.

WordPress 3.1

Release: 23 februari 2011
Codenaam: Reinhardt

De admin-bar werd toegevoegd. Deze balk werd bovenin zichtbaar voor ingelogde gebruikers op de website. Ook werden de post formats geïntroduceerd. Ook werd het makkelijker om reacties en updates te beheren. Intern linken werd makkelijker en de schrijf-omgeving werd verder gestroomlijnd.

WordPress 3.2

Release: 4 juli 2011
Codenaam: Gershwin

De focus bij WordPress 3.2 lag op het sneller en “lichter” maken van WordPress. Versie 3.2 kwam al vier maanden na 3.1; de WordPress-community was enorm gegroeid en werd steeds actiever.

WordPress 3.3

Release: 12 december 2011
Codenaam: Sonny

WordPress 3.3 maakte het systeem makkelijker voor beginners en voor gebruikers van een tablet-computer, zoals de iPad.

WordPress 3.4

Release: 13 juni 2012
Codenaam: Green

Een kleine update. Er werden verbeteringen aangebracht aan het aanpassen van thema’s en er werd Twitter-integratie toegevoegd.

WordPress 3.5

Release: 12 december 2012
Codenaam: Elvin

In versie 3.5 kwam Retina-ondersteuning, een “color picker”. Ook werd de mediabeheer-interface vernieuwd en kwam er een nieuw standaard thema; Twenty Twelve.