WPLounge
Laadtijd WordPress
Home » WordPress SEO » Laadtijd van je WordPress-website verbeteren

Laadtijd van je WordPress-website verbeteren

Een klacht die ik vaak hoor over WordPress, is dat WordPress-websites traag zouden zijn. Ik begrijp waar deze klacht vandaan komt, maar ik ben het er niet mee eens. Maar waarom is een snelle laadtijd belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat jouw website een snelle laadtijd heeft?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Laadtijd WordPress

Waarom is een snelle laadtijd belangrijk?

Een snelle laadtijd van je website is erg belangrijk. Hier zijn meerdere redenen voor.

Bezoekers
De belangrijkste reden om een snelle website te hebben zijn je bezoekers. Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de internetgebruikers tegenwoordig weg klikt als een pagina er langer dan vier seconden over doet om volledig te laden. Dat wil je niet, want je bounce rate schiet omhoog en je wilt meestal dat bezoekers zo lang mogelijk op je website blijven.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Google
Ook voor SEO is laadtijd erg belangrijk. Google houdt er niet van als websites langzaam zijn en zal een website die structureel langzaam is ook “straffen” met een lagere positie in de zoekresultaten. Als hulpmiddel heeft Google het een PageSpeed-tool geïntroduceerd waarmee je kunt zien wat je aan je eigen website kunt verbeteren. Je website krijgt een PageSpeed-score met een maximale score van 100. Zorg ervoor dat je PageSpeed-score voor Desktop-computers in ieder geval niet onder de 70 komt, want dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je ranking in Google.

Tips voor een snellere laadtijd

Om een snellere laadtijd te realiseren, kun je meerdere dingen doen. De belangrijkste factoren heb ik op een rijtje gezet.

Hosting
Wanneer je je website host bij een goedkope hostingpartij, is de kans groot dat deze zo goedkoop is doordat je met honderden websites op één server staat. Dit is nadelig voor de laadtijd omdat alle websites gebruik maken van dezelfde server. Kies dus liever niet voor een goedkope hostingpartij zoals Versio. Er zijn genoeg hostingbedrijven die ook goed betaalbaar zijn en een stuk betere prestaties leveren dan de goedkopere bedrijven. Denk hierbij aan iXL Hosting.

Afbeeldingen
Zorg ervoor dat de afbeeldingen op je website zijn opgeslagen voor het web. Dit kan in Photoshop, maar je kunt ook een andere tool gebruiken om afbeeldingen kleiner te maken of te comprimeren.

Plugins
Het gebruik van (te veel) plugins kan ook een nadelig effect hebben op de laadtijd van je WordPress-website. Plugins zijn handig, maar lang niet alle plugins zitten goed in elkaar. Beperk het gebruik van plugins dus zo veel mogelijk.

Beoordeel dit artikel

(Nog geen ratings)

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

4 reacties

  • Beste attief,

   75 van de 100 is geen slechte score. Toch is het altijd een goed idee om te proberen je website verder te optimaliseren.

   Mocht je daar hulp bij nodig hebben, kun je ons altijd een mailtje sturen op info@wplounge.nl.

   Groeten,
   Wouter

 • Wij hebben de hosting bij YourHosting.com en volgens mij is dit best een goede hoster.
  Hoe kan ik afbeeldingen goed comprimeren?
  En is het beter dat je afbeeldingen/media die je niet gebruikt uit je mediabilbliotheek haalt?

  B.v.d.

  • Beste René,

   Afbeeldingen comprimeren doe ik zelf altijd met Photoshop (JPG-afbeeldingen opslaan voor het web en dan de kwaliteit verlagen tot een acceptabel niveau).

   Media die je niet (meer) gebruikt heeft weinig invloed op de laadtijd. Uiteraard heeft het verwijderen wel andere voordelen, zoals meer ruimte over houden voor andere media ;-).

   Ik heb zelf geen ervaring met YourHosting.com, maar kan wel zeggen dat wij inmiddels bij Savvii zitten, en daar meer dan tevreden over zijn! Zij zijn gespecialiseerd in WordPress-hosting.

   Gr.
   Wouter

Advertenties

SEO scan door kiesling.nl

Blijf op de hoogte!

Scroll Up Skip to content