WPLounge
MAMP
Home » Tutorials » WordPress op je Mac installeren met MAMP

WordPress op je Mac installeren met MAMP

Wanneer je zelf een thema wilt maken of bewerken, is het handig om een testomgeving op je computer te hebben. Dit gaat sneller omdat je niet steeds bestanden hoeft te uploaden via FTP, maar ze gewoon direct kan aanpassen in het programma dat je daarvoor gebruikt. Een simpele “refresh” in je browser is vervolgens genoeg om de wijzigingen te bekijken.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Bovendien kun je met een lokale testomgeving ook aan je website werken wanneer je geen internetverbinding hebt.

MAMP

MAMPscherm

MAMP is een gratis applicatie voor de Mac waarmee je in een paar klikken Apache, MySQL en Php installeert. MAMP staat dan ook voor Macinistoch, Apache, MySQL and PHP.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wanneer je MAMP installeert is het dus zeer eenvoudig om een lokale testomgeving op te zetten.

Wanneer je de volgende stappen volgt heb je over 10 tot 15 minuten WordPress draaiend op je eigen Mac.

Let op! Je hebt Mac OS X 10.6.6 of nieuwer nodig om MAMP te kunnen installeren.

Stap 1: MAMP downloaden

Als eerste stap download je MAMP vanaf de MAMP-website (klik). In deze uitleg gebruiken we MAMP. Download dus MAMP en niet MAMP PRO (zie ook onderstaande afbeelding).

Download MAMP, en niet MAMP PRO.
Download MAMP, en niet MAMP PRO.

Stap 2: MAMP installeren

Wanneer je MAMP gedownload hebt, ga je MAMP installeren. Pak het ZIP-bestand uit (als je Mac dat niet al automatisch heeft gedaan) en open het .pkg-bestand. De installatie begint nu. Het kan zo zijn dat je Mac je om een wachtwoord vraagt, dit is gebruikelijk bij het installeren van nieuwe software.

Zodra je MAMP hebt geïnstalleerd vind je de applicatie in de Finder, door naar Applications > MAMP te gaan. In deze folder open je de MAMP-applicatie (zie ook onderstaande afbeelding).

Open MAMP.
Open MAMP.

Stap 3: Instellingen

Wanneer je MAMP hebt geopend, klik je op “Preferences”. Controleer of de “Ports” op 8888 (voor Apache) en 8889 (voor MySQL) staan. Ga vervolgens naar het “PHP”-tabje, en selecteer minimaal versie 5.

In het tabblad “Apache” moet je nu een zogeheten “Document root” instellen. Hier kun je straks je WordPress-website plaatsen. Op mijn Mac ziet dat er ongeveer zo uit:

/Users/WouterPostma/Sites/wordpress/

Wanneer je alle instellingen goed hebt staan, klik je op “OK” om ze op te slaan.

Stap 4: MAMP starten en een MySQL-database aanmaken

Om WordPress te gebruiken, heb je een MySQL-database nodig. Deze zul je dus ook op je Mac moeten aanmaken. Voordat je dat doet, moet je eerst MAMP openen.

Start Servers MAMP
Het MAMP-scherm

In dit scherm klik je op “Start Servers“. Je lokale MAMP-servers worden nu gestart en je kunt een database gaan aanmaken.

Om dat te doen, klik je in het scherm hierboven op “Open start page“, vaak opent MAMP die automatisch voor je. In dat startvenster, klik je bovenin op phpMyAdmin. Klik vervolgens op de tab Databases en maak een nieuwe database aan:

phpMyAdmin database
Een nieuwe database aanmaken in phpMyAdmin

Zodra je de database hebt aangemaakt, dien je ook een gebruikersnaam voor die database aan te maken. Dit doe je onder het kopje “Users” (ook in bovenstaande afbeelding te zien). Zodra je dit hebt gedaan, kun je WordPress downloaden en in de map zetten die je net hebt gekozen als “Document root”.

Ga vervolgens in je internetbrowser naar het volgende adres:

localhost:8888/wordpress

Uiteraard kan dit adres verschillen wanneer je de map een andere naam hebt gegeven.

Stap 5: WordPress installeren

Vervolgens kun je WordPress gaan installeren. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als wanneer je dat gewoon op internet doet. Vul de gegevens in van je database en installeer WordPress zoals je dat normaal ook zou doen.

Het is in dit geval minder belangrijk om een veilig wachtwoord aan te maken, want alleen jij kunt er bij.

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

4 reacties

  • Ik had even een vraagje over bovenstaande. Ik ben al een tijdje in een online wordpress bestand aan het werken. Nu wil ik deze overzetten naar MAMP maar ik kan helaas nergens vinden hoe ik dit moet doen. Hopelijk weten jullie waar ik deze informatie kan vinden.

    • Je kunt de bestanden van de FTP downloaden en je database exporteren. Vervolgens via MAMP -> Phpmyadmin de database importeren en de FTP bestanden plaatsen in de juiste map. Succes!

Advertenties

Vimexx-banner
wpml_banner

Scroll Up Skip to content