Content Management Systeem (CMS)

WordPress is een Content Management Systeem (CMS). Een CMS is bedoeld om het bijhouden van een website makkelijker te maken. Veel grote bedrijven gebruiken Content Management Systemen zoals Tridion en GX.

WordPress begon ooit als bloggingplatform, maar is uitgegroeid tot een volwaardig Content Management Systeem. Steeds meer grote bedrijven kiezen dan ook voor WordPress.

Welke Content Management Systemen zijn er?

Er zijn enorm veel Content Management Systemen beschikbaar. Je hebt zowel betaalde implementaties als gratis CMS. WordPress, Joomla en Drupal zijn de bekendste voorbeelden van gratis content management systemen.

Wat kenmerkt een CMS?

Een CMS is vaak een systeem waarop je kunt inloggen om vervolgens content toe te voegen en te publiceren. Hoe dit in zijn werk gaat verschilt natuurlijk enorm per systeem.

Je hebt vaak verschillende soorten content. Bij WordPress heten dit de verschillende post types. Deze content wordt ingedeeld in taxonomieën. Bij WordPress hebben we standaard twee taxonomieën: Categorieën en Tags.

Een CMS heeft vrijwel altijd een afgeschermde beheerders-interface. Bij WordPress is dat natuurlijk de wp-admin. Ook kan een CMS een zoekfunctie bevatten, een inlog-systeem voor bezoekers.

Relevante artikelen op WordPress Lounge