WordPress Lounge
Home / WordPress begrippenlijst / Wat is WYSIWYG?

Wat is WYSIWYG?

WYSIWIG staat voor What You See Is What You Get. Wanneer deze afkorting in een CMS (zoals WordPress) wordt gebruikt, dan betekent dit vaak dat je je content kunt aanpassen zonder hiervoor technische (HTML/CSS) kennis nodig te hebben.

Visueel vs TekstIn de WordPress editor kun je kiezen uit twee tabjes; Visueel en Tekst (zie afbeelding). Vroeger stond daar WYSIWYG in plaats van “Visueel”. Inmiddels kunnen we de standaard editor in WordPress geen WYSIWYG meer noemen. Je ziet namelijk wel de teksten en de opmaak daarvan, maar hoe het er op je website uit komt te zien is sterk afhankelijk van welk WordPress theme je gebruikt. Je ziet dus wel de content, maar niet de layout er omheen.

Als je écht wilt werken met een WYSIWYG-editor, dan kun je beter een WordPress page builder of een front-end editor gebruiken.

Wat is WYSIWYG?

DreamWeaver WYSIWYG
Adobe DreamWeaver

WYSIWYG is een redelijk breed begrip. Je kunt bijvoorbeeld Microsoft Word ook WYSIWYG noemen; wat je op je scherm ziet is namelijk ook hoe het er op papier komt uit te zien wanneer je het print.

Ook een programma zoals iWeb (waar Apple inmiddels mee is gestopt) is WYSIWYG; je ziet op je scherm precies hoe je website er uit komt te zien. Ook Adobe Dreamweaver is WYSIWYG.