WPLounge
WordPress Error establishing a database connection
Home » Tutorials » WordPress “Error establishing a database connection”

WordPress “Error establishing a database connection”

Krijg jij de foutmelding “Error establishing a database connection” wanneer je je WordPress-website opent? Of de Nederlandse versie: “fout bij het maken van een databaseverbinding”?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Dit is een vervelende foutmelding die op meerdere manieren kan worden opgelost.

De foutmelding ziet er als volgt uit:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Error establishing a database connection

Deze foutmelding betekent dat het WordPress niet lukt om verbinding te maken met de MySQL-database. Dit kan meerdere oorzaken hebben, die allemaal ook weer op een andere manier opgelost kunnen worden. Eén van de belangrijkste oorzaken is dat de informatie in je wp-config.php-bestand niet klopt. Dit gaan we dan ook als eerste controleren.

Database-informatie in wp-config.php correct?

Via FTP kun je je wp-config.php-bestand downloaden. Hierin staat alle informatie die WordPress nodig heeft om jouw database te kunnen bereiken: de naam van de database, de gebruikersnaam, het wachtwoord én de database-host:

Controleer dus of deze informatie (nog) klopt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je WordPress-website verhuisd hebt en dat je database veranderd is. Ook kan je hostingpartij hem hebben overgeplaatst naar een andere server, al is de DB_HOST in 9 van de 10 gevallen gewoon “localhost”. Bij Savvii bijvoorbeeld is het géén localhost!

Als de database-informatie klopt, ga je checken of je database wel bereikbaar is.

Controleer de MySQL-server

Wanneer je op een shared hosting-pakket zit, vooral bij goedkopere partijen zoals Versio, dan kan het nog wel eens voorkomen dat de database-server er uit ligt doordat je te veel bezoekers hebt. Het kan zelfs zo zijn dat een andere website op dezelfde server deze problemen veroorzaakt. De makkelijkste manier om dit te controleren is om je hostingpartij te contacteren en ze te vragen of er iets mis is. Check ook het Twitter-account van je hostingprovider, de goede providers maken meestal pro-actief melding van eventuele storingen!

Wanneer de foutmelding bij de hosting ligt, dan is het vaak zo dat deze vanzelf voorbij gaat.

Je database repareren

Mocht het nog niet lukken met de bovenstaande oplossingen, probeer dan eens om je database te repareren. Maak eerst een backup (WordPress backup maken?) voordat je hiermee begint! Log nu in via FTP en voeg de volgende regel code toe, helemaal onderin het wp-config.php-bestand:

Nu je dit hebt toegevoegd, kun je de database gaan repareren. Dat doe je via jouwwebsite.nl/wp-admin/maint/repair.php. Vervang “jouwwebsite.nl” uiteraard met de URL van je eigen website. Je komt nu in het volgende scherm:

WordPress database repareren
WordPress database repareren

Je kunt voor beide opties kiezen, maar de tweede optie duurt wel een stuk langer. Wil je snel verder, kies dan dus voor de eerste optie!

Een nieuwe gebruiker toevoegen aan je database

Tot slot las ik op de blog van Elegant Themes dat het soms werkt om een nieuwe gebruiker aan te maken voor je MySQL-database. Verander daarna ook de gebruikersnaam en het wachtwoord in je wp-config.php bestand.

Nog niet gelukt?

Als het met de bovenstaande tips nog niet gelukt is om je databaseconnectie te herstellen, neem dan contact op met je hostingpartij!

Beoordeel dit artikel

(2 ratings, gemiddeld: 5,00 van de 5)

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

Reageer

Advertenties

Blijf op de hoogte!

Het is Cyber Monday! Elegant Themes & Divi: nu met 25% korting op alle Divi abonnementen! Ga naar Elegant

Scroll Up
Open chat
Skip to content