WPLounge
Home » WordPress Plugins » WordPress verzendt geen e-mails: de oplossing

WordPress verzendt geen e-mails: de oplossing

Als je een WordPress-website hebt, worden er door WordPress ook e-mails verzonden. Denk hierbij aan de e-mail die je krijgt als je je wachtwoord wilt resetten of de e-mails die nieuwe gebruikers ontvangen over hun account.

Als je een contactformulier hebt gemaakt dan is het frustrerend als de e-mails niet aankomen. Als je een WooCommerce webshop hebt is het nog erger: je ontvangt geen e-mails over nieuwe bestellingen en je klanten ontvangen geen e-mails over de status van hun bestelling.

Het probleem ligt niet bij WordPress

Veel mensen denken ten onrechte dat dit e-mailprobleem aan WordPress ligt. Het ligt echter vaak aan de server waarop je website gehost wordt. WordPress verzendt e-mails namelijk via de server en de meeste gebruikers hebben shared hosting.

Op een shared hosting-pakket worden heel veel websites tegelijk gehost. Daardoor kan het zijn dat e-mail die van jouw server afkomstig is door grote mail-clients gemarkeerd wordt als SPAM of onbetrouwbaar. Je hebt hier geen invloed op, omdat alle andere gebruikers van de server ook e-mails verzenden via jouw server. Het kan ook zijn dat jouw hostingpartij de server niet goed ingesteld heeft.

WordPress verstuurt de e-mails dus wél, maar ze komen niet aan in jouw inbox.

De oplossing

SendGrid
SendGrid

Om het probleem op te lossen, moeten we ervoor zorgen dat WordPress e-mails niet meer via de server verstuurt, maar dat er gebruik wordt gemaakt van het Simple Mail Transfer Protocol (SMTP). Dit kan op verschillende manieren. Wij doen het met een gratis account bij SendGrid. SendGrid is een dienst die je e-mail via SMTP laat verlopen. Met een gratis account mag je 100 e-mails per dag versturen, voor altijd. De eerste maand krijg je bovendien 40.000 e-mails gratis.

Voor de meeste mensen is dit meer dan voldoende. Is het dat voor jou niet? SendGrid heeft ook betaalde pakketten vanaf $9,95 per maand.

WordPress e-mailproblemen oplossen

1: Een account aanmaken bij SendGrid en API key ophalen

Settings API KeyAllereerst maak je een account aan bij SendGrid. Kies hierbij voor het “Free”-plan. Je hoeft hier niets voor te betalen.

Vervolgens heb je een API key nodig. Deze kun je in SendGrid vinden onder Settings > API Keys. Klik vervolgens rechts bovenin op “Create API Key“. Er opent zich nu een nieuw scherm:

SendGrid API Key

Vul een naam in voor je API Key (bijvoorbeeld je bedrijfsnaam) en selecteer de optie “Full Access“. Klik vervolgens op “Create & View” om de API-key aan te maken. Je krijgt nu eenmalig een code te zien. Dit is je API Key. Kopieer deze code en bewaar hem ergens voor de volgende stap.

API key van SendGrid

2: Installeer de WP Mail SMTP-plugin

Open nu je WordPress-website en installeer de WP Mail SMTP-plugin. Deze plugin wordt gebruikt om WordPress te laten communiceren met (bijvoorbeeld) SendGrid. Zodra je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, vind je een nieuw menu in WordPress. Je vindt deze onder Instellingen > WP Mail SMTP.

WP Mail SMTP
Kies voor “SendGrid” in het WP Mail SMTP-menu

Scroll naar “Mailer” en selecteer hier SendGrid. Scroll nu iets verder naar beneden om je API-key in te vullen en klik vervolgens op “Save Settings”. Als je de API key goed hebt ingevuld ben je nu klaar.

3: Testen

Alle e-mails die jouw WordPress-website verstuurt, worden vanaf nu door SendGrid verstuurd. Het beste is wel om eerst even te testen of je e-mails nu werken. Dit doe je door bij Instellingen > WP Mail SMTP naar het tabje “Email Test” te gaan. Vul hier je e-mailadres in en klik vervolgens op Send Email. Ga nu naar je inbox en controleer of de mail binnenkomt.

Test email versturen
Test e-mail versturen

In uitzonderlijke gevallen kan een e-mail van SendGrid in je SPAM-box terecht komen. Controleer daarom ook je SPAM-folder als je geen e-mail hebt ontvangen.

Dit artikel verscheen ook op onze Engelse website: How to fix WordPress not sending email issue.

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

1 reactie

Advertenties

Vimexx-banner
wpml_banner

Scroll Up Skip to content