WPLounge

Wat is WordPress?

Wat is WordPress? WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je heel gemakkelijk een website kunt maken én onderhouden. WordPress begon ooit als simpel CMS om een weblog mee te maken. Inmiddels is WordPress veel meer dan alleen een blogging-platform en wordt het door steeds meer grote merken en bedrijven gebruikt om een website te bouwen. Maar, de vraag: “Wat is WordPress?” is niet te beantwoorden in een paar regels…

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Direct met WordPress aan de slag?

Wat is WordPress dan wel?

In één zin: WordPress is een systeem om je website, blog of zelfs webshop mee te beheren zonder dat je HTML of PHP hoeft te kennen.

WordPress wordt veel gebruikt, steeds meer. Op dit moment is het zelfs zo dat 80% van de websites die in de VS gelanceerd worden én een CMS gebruiken op WordPress draaien.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi.

WordPress is open source; je kunt het gratis downloaden en je mag zo veel aanpassen als je wilt.

Wat is een Content Management Systeem (CMS)?

Iedere website is opgebouwd uit zogeheten HTML-code. Een Content Management Systeem (CMS) biedt gebruikers de mogelijkheid om een website te onderhouden en aan te passen zonder kennis van deze code nodig te hebben. Het systeem schrijft dus de code voor je en jij kunt je richten op content. Dit scheelt jou veel tijd en moeite, erg handig dus!

WordPress HandleidingNog nooit een website gemaakt? Bekijk dan eens ons eBook!

In ons eBook leer je in ca. 70 pagina’s hoe je “from scratch” een WordPress-website bouwt. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je je website kunt onderhouden (backups en updates).

Handleiding: Stap voor stap een website maken met WordPress »

WordPress vs. andere CMS systemen

WordPress is natuurlijk niet het enige CMS (Content Management System) dat gratis beschikbaar is, maar wel de grootste en bekendste. WordPress is open source en wordt dagelijks door-ontwikkeld door mensen over de hele wereld. Er worden plugins gemaakt die gratis op de markt komen, net als themes. WordPress groeit de afgelopen jaren erg hard, de concurrentie daalt. Van WordPress zul je de komende tijd steeds meer horen!

Lees ook: Waarom is WordPress gratis?

WordPress

Is WordPress gratis?

JA! WordPress is helemaal gratis te gebruiken. Maar, open-source betekent niet dat alles gratis is! WordPress is gratis te downloaden en alles zal goed werken. Duizenden gratis plugins en gratis theme’s kunnen je website enorm verbeteren, maar als je dat niet genoeg vindt kun je ook een premium plugin/theme kopen. Deze kosten wel geld. Vaak is het zo dat een CMS systeem gratis is, maar dat de plugins/themes geld kosten. WordPress heeft echter een enorme community die gratis en voor niets plugins en themes ontwikkelen, die jij gratis kunt downloaden. Uniek!

Hoe werkt WordPress?

Wil je direct aan de slag met WordPress en leren hoe je WordPress installeert om vervolgens een eigen website te bouwen? Lees daarover meer in ons Beginners-onderdeel. Daarnaast is het erg leerzaam om door de artikelen op WPLounge.nl te bladeren. Met meer dan 75 artikelen over WordPress is WPLounge.nl de grootste Nederlandse WordPress website.

WordPress en MySQL

WordPress maakt gebruik van een MySQL database. Een MySQL database is een soort stelling kast waar je verschillende vakken in hebt (tabellen). In deze tabellen kun je dingen plaatsen, zoals pagina’s. Wanneer jij een pagina, bericht, categorie, tag of iets anders toevoegt in WordPress wordt het in een tabel opgeslagen. Op je website – aan de voorkant – wordt het vervolgens opgehaald uit de database en op je website weergegeven. Een erg handig systeem wat je ook erg veel ruimte bespaart, de kracht van WordPress!

Wat is WordPress zonder MySQL database?

Zonder MySQL database kun je niets met WordPress. WordPress heeft dus een MySQL database nodig om te functioneren. Als je een hosting pakket hebt zonder MySQL database kan je dus geen WordPress website maken! Om een goede WordPress hosting te vinden kun je op onze “WordPress hosting” pagina kijken.

Beantwoorde vraag: “Wat is WordPress?“.

Interessante artikelen

 

(3 ratings, gemiddeld: 3,67 van de 5)

Advertenties

Blijf op de hoogte!