WPLounge
Wat is WordPress?
Home » Wat is WordPress?

Wat is WordPress?

wat is wordpress youtube thumbnail

Wat is WordPress?

In de bovenstaande video behandelen we de vraag: ‘Wat is WordPress?’

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Direct met WordPress aan de slag?

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je een website kunt bouwen en onderhouden. Ooit begon WordPress als simpel blog-systeem, waarin de homepagina van je website altijd je laatste (blog)berichten liet zien.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Inmiddels kun je met WordPress gelukkig veel meer: het is nu een uitgebreid CMS met een heel ecosysteem aan plugins en themes eromheen. De vraag “Wat is WordPress?” heeft geen simpel antwoord. In dit artikel zullen we de vraag uitgebreid beantwoorden.

Je kunt WordPress in één zin uitleggen als volgt: WordPress is een systeem om een website, blog of een webshop mee te beheren zonder dat je hiervoor (veel) technische kennis nodig hebt. Hoewel WordPress draait op de programmeertaal PHP, hoef je zelf geen regel PHP te schrijven als je een website wilt bouwen met WordPress.

Doordat WordPress zo eenvoudig is in gebruik, wordt het tegenwoordig enorm veel gebruikt voor het maken van websites. Sterker nog: méér dan 30 procent van het hele internet gebruikt WordPress!

WordPress is open source (en gratis)

WordPress is open source, wat inhoudt dat iedereen de code van WordPress kan inzien, aanpassen en verspreiden. Je kunt volledig gratis een kopie van WordPress downloaden op WordPress.org. Hier mag je vervolgens mee doen wat je wilt.

Lees ook: Waarom is WordPress gratis? »

WordPress.com vs. WordPress.org

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen WordPress.com en WordPress.org. WordPress.org is het open source CMS dat je gratis kunt downloaden en kunt gebruiken op je eigen hostingpakket. WordPress.com daarentegen is een “freemium”-service waar je gratis een website kunt maken op een subdomein van WordPress.com (bijvoorbeeld jouwnaam.wordpress.com).

Lees ook: Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org »

Wie heeft het ontwikkeld?

WordPress is in 2003 begonnen door Matt Mullenweg en Mike Little. Het was een zogeheten “fork” van b2/cafelog, wat destijds een populair systeem was voor blogs. De ontwikkelaar van b2/cafelog verdween opeens, waardoor heel veel bloggers plotseling geen updates meer kregen. Mullenweg stelde toen (in deze blog) voor om op basis van b2/cafelog een nieuw systeem te ontwikkelen. Mike Little reageerde hier enthousiast op, en samen begonnen de twee aan het avontuur dat nu WordPress (WP) heet.

Lees ook: De geschiedenis van WordPress »

Inmiddels werken er wereldwijd honderden mensen tegelijk aan WP. Overal ter wereld besteden mensen tijd aan het verbeteren van WordPress. Je kunt op veel verschillende manieren bijdragen aan WordPress. De gedachte hierachter is dat we er op die manier voor kunnen zorgen dat WP populair is én blijft.

Voorbeeld

Wij van WPLounge.nl verdienen ook aan WordPress. Zo bouwen wij websites voor klanten en geven we cursussen. Omdat we geld verdienen aan het succes van WordPress, vinden we het logisch om ook iets “terug te doen”. Daarom sponsoren wij WordCamps, WordPress Meetups en helpen we soms als vrijwilliger of spreker bij dit soort evenementen.

Wie gebruikt het?

Een logische vraag is: als WP zo geweldig en populair is, wie gebruikt WordPress dan? Er zijn nogal wat websites die het CMS gebruiken, waaronder ook wij (WPLounge.nl). Van ons heb je misschien nog nooit gehoord, maar van het Witte Huis, The Rolling Stones en Microsoft waarschijnlijk wel :-).

Waarom het WordPress CMS gebruiken?

Er zijn veel verschillende redenen om WordPress te gebruiken voor je website of blog. We zetten er een paar op een rij.

1: WordPress is gratis en open source

Eén van de grootste voordelen van WordPress is dat het gratis en open source is. Dit houdt in dat je nooit zult hoeven betalen om het te gebruiken. Er zijn natuurlijk wel andere kosten (zoals hosting of een domeinnaam), maar voor dit stukje software betaal je niets.

Lees ook: Hoeveel kost een WordPress-website? »

2: WordPress is flexibel en makkelijk uit te breiden

Doordat het zo populair is, zijn er ook veel verschillende uitbreidingen beschikbaar, zowel gratis als betaald. Zo zijn er duizenden gratis plugins waarmee je allerlei functionaliteiten kunt toevoegen aan je website. Webshop bouwen in WordPress? Dan gebruik je de gratis plugin WooCommerce. Je SEO goed instellen? Installeer gratis de Yoast SEO-plugin. En zo zijn er nog veel meer plugins, themes en andere software die WordPress uitbreiden met extra functionaliteit.

3: WordPress is makkelijk in gebruik

WordPress is niet voor niets zo populair: het is ontzettend makkelijk om WP te gebruiken. Zeker vergeleken met andere Content Management Systemen is WP een makkie! Het installeren van WordPress is bijvoorbeeld een kwestie van vijf minuten (of nog minder als je Installatron gebruikt).

4: Het is makkelijk om WordPress-hulp te vinden

Doordat zo veel mensen WordPress gebruiken, is het nooit moeilijk om iemand te vinden die kan helpen met je website. Zo kun je een vraag stellen op het officiële WordPress-forum. Ook is de kans groot dat een simpele zoekopdracht in Google jouw vraag beantwoordt. Misschien kom je wel op WPLounge.nl terecht, want wij bloggen al sinds 2012 over WordPress :-).

Zoals ik net al aangaf geven wij ook cursussen en bieden wij de Hulp op Afstand service aan. Een dienst waarin wij de mees voorkomende WordPress problemen op afstand voor je oplossen.

Hoe start je een WordPress website?

Zelf een WordPress website opzetten is niet heel moeilijk. Dit doe je in drie stappen:

Nadat je deze drie stappen bent doorlopen heb je al je eigen werkende WordPress website.

Dan is het zaak om je website vorm te geven (met behulp van een thema) en mogelijke extra functionaliteiten toe te voegen (met behulp van plugins).

WordPress thema’s

Een WordPress thema (ook wel theme genoemd) is het ‘jasje’ van je website. Het thema bepaalt het uiterlijk van je website.

Een thema heeft invloed op het design van de volgende onderdelen van je website:

  • De lay-out van specifieke pagina’s en je blogberichten.
  • De kleuren en typografie.
  • De header: dit is de bovenkant van je site, met het navigatiemenu.
  • De footer: dit is de onderkant van je site.

Veel thema’s maken ook gebruik van verschillende website templates. Deze templates zijn kant-en-klare design die je met een klik op de knop kan importeren op jouw website.

site template

WordPress plugins

Plugins zijn extra stukken software die je kan koppelen aan je WordPress website. Zo kun je je website extra functionaliteiten geven.

wat zijn wordpress plugins

Met een kale WordPress website kun je bijvoorbeeld niet een webshop beginnen. Daarvoor zou je dan bijvoorbeeld de WooCommerce webshop plugin moeten installeren.

Er zijn ook verschillende plugins waarmee je een contactformulier op je website plaatst. Zo heb je bijvoorbeeld de bekende Contact Form 7 plugin.

Of misschien wil je wel SEO hulp om je website beter te laten scoren in de zoekmachineresultaten. Dan heb je wellicht wel baat bij het installeren van de Yoast SEO plugin.

Kortom: bij een WordPress website heb je de keuze uit duizenden plugins die  specifieke features aan je website kunnen bieden.

Conclusie

WP is het populairste systeem voor het bouwen van een website.

Doordat WordPress door zoveel mensen wordt gebruikt is het ook heel makkelijk om (gratis) aan informatie over WP te komen. Zo hebben wij op WPLounge.nl bijvoorbeeld een gratis handleiding waarin je alles leert over het bouwen van een WordPress-website.

Ook hebben wij een YouTube-kanaal waarin wij informatieve WordPress video’s maken.

WordPress is bovendien heel makkelijk om te gebruiken. Als je een beetje handig bent met computers dan is het leren ervan een fluitje van een cent!

Vind je het nu toch nog lastig om het jezelf eigen te maken? Je kunt dan onze online basis WordPress training volgen. Die geven wij elke donderdagochtend en duurt van 10.00 tot 12.00 uur. De kosten voor deze online training bedragen €99.

Interesse? Bekijk hier dan alles over de online training.