WPLounge
Wat is WordPress?
Home » Wat is WordPress?

Wat is WordPress?

Wat Is WordPress video
In deze video behandelen we de vraag: Wat is WordPress?

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management Systeem (CMS) waarmee je een website kunt bouwen en onderhouden. Ooit begon WordPress als simpel blog-systeem, waarin de home-pagina van je website altijd je laatste (blog)berichten liet zien. Inmiddels kun je met WordPress gelukkig veel meer: het is nu een uitgebreid CMS met een heel ecosysteem aan plugins en themes eromheen. WordPress is nu zelfs zó goed dat het zelfs door grote (Fortune 500) bedrijven wordt gebruikt. De vraag “Wat is WordPress?” is echter niet zomaar te beantwoorden. In dit artikel zullen we de vraag proberen te beantwoorden.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Direct met WordPress aan de slag?

Wat is WordPress?

Je kunt WordPress in één zin uitleggen als volgt: WordPress is een systeem om een website, blog of een webshop mee te beheren zonder dat je hiervoor (veel) technische kennis nodig hebt. Hoewel WordPress draait op de programmeertaal PHP, hoef je zelf geen regel PHP te schrijven als je een website wilt bouwen met WordPress.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Doordat WordPress zo eenvoudig is in gebruik, wordt het tegenwoordig enorm veel gebruikt voor het maken van websites. Sterker nog: méér dan 30 procent van het hele internet gebruikt WordPress!

WordPress is open source (en gratis)

WordPress is open source, wat inhoudt dat iedereen de code van WordPress kan inzien, aanpassen en verspreiden. Je kunt volledig gratis een kopie van WordPress downloaden op WordPress.org. Hier mag je vervolgens mee doen wat je wilt.

Lees ook: Waarom is WordPress gratis? »

WordPress.com vs. WordPress.org

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen WordPress.com en WordPress.org. WordPress.org is het open source CMS dat je gratis kunt downloaden en kunt gebruiken op je eigen hostingpakket. WordPress.com daarentegen is een “freemium” service waar je gratis een website kunt maken op een subdomein van WordPress.com (bijvoorbeeld jouwnaam.wordpress.com).

Lees ook: Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org »

Wie maakt WordPress?

WordPress is in 2003 begonnen door Matt Mullenweg en Mike Little. Het was een zogeheten “fork” van b2/cafelog, wat destijds een populair systeem was voor blogs. De ontwikkelaar van b2/cafelog verdween opeens, waardoor heel veel bloggers plotseling geen updates meer kregen. Mullenweg stelde toen (in deze blog) voor om op basis van b2/cafelog een nieuw systeem te ontwikkelen. Mike Little reageerde hier enthousiast op, en samen begonnen de twee aan het avontuur dat nu WordPress heet.

Lees ook: De geschiedenis van WordPress »

Inmiddels werken er wereldwijd honderden mensen tegelijk aan WordPress. Het is dus allang niet meer zo dat twee (of een paar) personen aan het systeem werken. Overal ter wereld besteden mensen tijd aan het verbeteren van WordPress. Je kunt op veel verschillende manieren bijdragen aan WordPress. De gedachte hierachter is dat we er op die manier voor kunnen zorgen dat WordPress populair is én blijft. Het directe gevolg daarvan is dat je meer geld kunt verdienen aan WordPress. Hoewel mensen en bedrijven die aan WordPress bijdragen niet betaald krijgen, levert het ze dus wel degelijk iets op!

Voorbeeld

Wij van WPLounge.nl verdienen ook geld aan WordPress. Zo bouwen wij websites voor klanten en geven we cursussen over WordPress. Omdat we geld verdienen aan het succes van WordPress, vinden we het logisch om ook iets “terug te doen”. Daarom sponsoren wij WordCamps, WordPress Meetups en helpen we soms als vrijwilliger of spreker bij dit soort evenementen.

Wie gebruikt WordPress?

Een logische vraag is: als WordPress zo geweldig en populair is, wie gebruikt WordPress dan? Er zijn nogal wat websites die WordPress gebruiken, waaronder ook wij (WPLounge.nl). Van ons heb je misschien nog nooit gehoord, maar van het Witte Huis, The Rolling Stones en Microsoft waarschijnlijk wel :-).

Waarom WordPress gebruiken?

Er zijn veel verschillende redenen om WordPress te gebruiken voor je website of blog. We zetten er een paar op een rij.

1: WordPress is gratis en open source

Eén van de grootste voordelen van WordPress is dat het gratis en open source is. Dit houdt in dat je nooit zult hoeven betalen om WordPress te gebruiken. Er zijn natuurlijk wel andere kosten (zoals hosting of een domeinnaam), maar voor WordPress betaal je niets.

Lees ook: Hoeveel kost een WordPress-website? »

2: WordPress is flexibel en makkelijk uit te breiden

Doordat WordPress zo populair is, zijn er ook veel verschillende uitbreidingen beschikbaar, zowel gratis als betaald. Zo zijn er duizenden gratis WordPress plugins waarmee je allerlei functionaliteiten kunt toevoegen aan je website. Webshop bouwen in WordPress? Dan gebruik je de gratis plugin WooCommerce. Je SEO goed instellen? Installeer gratis de Yoast SEO-plugin. En zo zijn er nog veel meer plugins, themes en andere software die WordPress uitbreiden met extra functionaliteit.

3: WordPress is makkelijk in gebruik

WordPress is niet voor niets zo populair: het is ontzettend makkelijk om WordPress te gebruiken. Zeker vergeleken met andere Content Management Systemen is WordPress een makkie! Het installeren van WordPress is bijvoorbeeld een kwestie van vijf minuten (of nog minder als je Installatron gebruikt).

4: Het is makkelijk om WordPress-hulp te vinden

Doordat zo veel mensen WordPress gebruiken, is het nooit moeilijk om iemand te vinden die kan helpen met je website. Zo kun je een vraag stellen op het officiële WordPress-forum. Ook is de kans groot dat een simpele zoekopdracht in Google jouw vraag beantwoordt. Misschien kom je wel op WPLounge.nl terecht, want wij bloggen al sinds 2012 over WordPress :-).

Conclusie

WordPress is het populairste systeem voor het bouwen van een website. Doordat WordPress door zoveel mensen wordt gebruikt is het ook heel makkelijk om (gratis) aan informatie over WordPress te komen. Zo hebben wij op WPLounge.nl bijvoorbeeld een gratis WordPress handleiding waarin je alles leert over het bouwen van een WordPress-website. WordPress is bovendien heel makkelijk om te gebruiken. Als je een beetje handig bent met computers dan is het leren van WordPress een fluitje van een cent!

X