WPLounge
WordPress Webshop
Home » WordPress Algemeen » WordPress webshop; een uitgebreid overzicht

WordPress webshop; een uitgebreid overzicht

WordPress is een geweldig systeem om websites mee te maken. Maar niet alleen websites zijn makkelijk te maken met WordPress, ook het maken van een webshop is mogelijk. Het gemak van WordPress, met de geavanceerde mogelijkheden van een webshop.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Er zijn meerdere manieren om een WordPress webshop te maken. In dit artikel licht ik de verschillende mogelijkheden en systemen toe.

WordPress webshop plugins

Om een WordPress webshop te maken, kun je veel verschillende plugins gebruiken. De populairste (en meest bekende) plugin is waarschijnlijk WooCommerce van WooThemes.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Een overzicht van de verschillende WordPress-plugins voor webshops en de voor- en nadelen van die plugins.

Bekijk ons overzicht van de beste WooCommerce themes ».

1. WooCommerce

WordPress webshop plugin WooCommerce
WooCommerce

WooCommerce is waarschijnlijk de bekendste en meest populaire plugin om een WordPress webshop mee te maken. WooCommerce is inmiddels al meer dan 6.000.000 keer gedownload op WordPress.org.

De plugin werkt met vrijwel ieder theme en is oneindig uit te breiden. De mogelijkheid tot uitbreiding is vooral te danken aan het enorme aanbod van zowel gratis als premium (betaalde) plugins voor WooCommerce. Ook het toevoegen van verschillende betaalmogelijkheden (zoals iDeal en Creditcards) is in WooCommerce relatief eenvoudig.

Voordelen

 • Gratis te downloaden;
 • Flexibele en krachtige plugin die perfect samenwerkt met WordPress;
 • Volledig aan te passen dankzij de enorme hoeveelheid plugins en themes;
 • Compatibel met (bijna) alle WordPress-themes;
 • Standaard PayPal-ondersteuning;
 • Ondersteunt WPML-plugin voor een meertalige webshop

WooCommerce is gratis te downloaden via WordPress.org (klik).

Bekijk ook onze WooCommerce Handleiding!

2. WP eCommerce

WP eCommerce
WP eCommerce

WP eCommerce is met bijna drie miljoen downloads ook een zeer populaire webshop-plugin. Net als voor WooCommerce zijn er veel extensies beschikbaar voor WP eCommerce. Toch zouden wij zelf eerder voor WooCommerce kiezen. WP eCommerce heeft veel minder functionaliteiten die “out of the box” werken.

Voordelen

 • Gratis
 • Veel betaalmogelijkheden toe te voegen (tegen betaling)
Nadelen

 • Minder uitgebreid dan WooCommerce
 • Minder themes en plugins beschikbaar

WP eCommerce is gratis te downloaden via WordPress.org (klik).


3. iThemes Exchange: Simple WP Ecommerce

Als je op zoek bent naar een webshop-plugin die heel erg simpel is en zich puur richt op de basisfunctionaliteit van een webshop, dan is iThemes Exchange: Simple WP Ecommerce waarschijnlijk een goede optie.

Ook bij deze plugin is het mogelijk om iDeal toe te voegen. Het Nederlandse bedrijf Pronamic heeft er een plugin voor ontwikkeld.

Voordelen

 • Gratis
 • iDeal toe te voegen met plugin van Pronamic
Nadelen

 • Minder uitgebreid (kan ook een voordeel zijn)
 • Minder grote community met themes en plugins

4. Jigoshop

Jigoshop
Jigoshop

Jigoshop is een gratis plugin waarmee je een WordPress webshop kunt bouwen. Ook voor Jigoshop heeft Pronamic een plugin gemaakt waarmee je iDeal als betaalmogelijkheid kunt toevoegen.

Jigoshop is zeer uitgebreid en presenteert zichzelf als “A feature-packed eCommerce plugin built upon WordPress core functionality ensuring excellent performance and customizability.

Voordelen

 • Gratis
 • iDeal toe te voegen met plugin van Pronamic
 • Ondersteunt WPML-plugin voor een meertalige webshop
Nadelen

 • Minder uitgebreid (kan ook een voordeel zijn)
 • Minder grote community met themes en plugins

5. MarketPress

MarketPress
MarketPress

MarketPress is de gratis WordPress webshop-plugin van WPMU. Net als WooCommerce is MarketPress compatibel met bijna alle WordPress-themes. Daarnaast zitten er standaard 16 betaalmogelijkheden ingebouwd (helaas geen iDeal).

iDeal is natuurlijk in te bouwen, maar er zijn (nog) geen goede plugins beschikbaar die dit doen. Een gemiste kans voor WPMU en MarketPress.

Voordelen

 • Gratis
 • Ondersteunt WPML-plugin voor een meertalige webshop
Nadelen

 • Geen iDeal-plugin te vinden

Conclusie

Ik zou zelf kiezen voor WooCommerce. Zeker wanneer je een Nederlandse webshop begint is dit de beste keuze. Nederlandse vertalingen voor WooCommerce zijn gratis beschikbaar en het inbouwen van iDeal is relatief makkelijk (vergeleken met andere webshop-plugins).


WordPress themes voor webshops

WordPress themes voor webshops
WordPress themes voor webshops

Zoals gezegd werken veel WordPress webshop-plugins standaard al met alle WordPress-themes. Toch raad ik je aan om een theme te kiezen dat speciaal ontwikkeld is voor webshops. Dit zorgt voor een hogere conversie en een duidelijkere site-structuur. Zo’n theme kost misschien tussen de 40 en 100 dollar, maar is de investering meer dan waard.

Op Themeforest vind je veel mooie WordPress-themes voor eCommerce-websites (vooral voor WooCommerce). Let hierbij op dat je een theme koopt dat ook compatibel is met de door jou gekozen plugin!

Lees ook:


WordPress webshop; waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je kiest voor een WordPress webshop, is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. Veel van deze dingen zijn overigens voor iedere webshop belangrijk.


1. Laadtijd

Het is belangrijk dat je website snel laadt. Dit verhoogt de kans dat mensen langer op je website blijven en/of meerdere pagina’s bezoeken. Bij een webshop is het nóg belangrijker dat de laadtijd laag blijft; het kost je omzet als je website langzaam laadt. Dit is gebleken uit verschillende onderzoeken.

“Zeventig procent van je bezoekers haakt af wanneer een pagina er langer dan vier seconden over doet om volledig te laden.”

Je kunt je dus voorstellen dat bij een webshop iedere seconde telt. Zorg er dus voor dat je webshop snel laadt! Het belangrijkste is dat je een goed WordPress hosting pakket kiest, zoals Vimexx. Kies dus niet voor de goedkoopste; als je echt serieus bent dan haal je zo’n investering er makkelijk uit door de hogere conversie die je behaalt.


2. Veiligheid

WordPress SSLBij het bestellen op jouw webshop vullen je klanten hun persoonlijke gegevens in. Misschien vullen ze zelfs wel financiële gegevens in. Het is dus van belang dat je webshop goed beveiligd is en dat de persoonlijke gegevens van die mensen goed vergrendeld worden.

Overweeg daarom om een SSL-certificaat te laten installeren, zo zijn de gegevens van je klanten veilig. Een goede webhosting-partij (zoals Savvii) kan dit eenvoudig voor je regelen, waardoor jij je alleen bezig hoeft te houden met je webshop :-).


3. Conversie

Een hoge conversie is belangrijk voor je webshop. Onder andere een snelle laadtijd van je website (zie punt 1) draagt hier aan bij. Maar ook op het gebied van site-structuur, indeling en design is veel te halen op het gebied van conversie.

Meer hierover lees je in Jelle’s artikel Webwinkel conversie tips.


4. SEO

SEO (zoekmachine-optimalisatie) is ontzettend belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je webshop goed gevonden wordt in zoekmachines. Daarom is het belangrijk dat je je website-structuur goed op orde hebt. Denk hierbij aan je product-categorieën, je navigatie-structuur en meer. Denk hier goed over na voordat je begint met het bouwen van je webshop.

De WordPress SEO-plugin van Yoast is gratis en helpt je al enorm bij het optimaliseren van je webshop. Wil je meer? Kies dan voor de Yoast WooCommerce SEO-oplossing; deze kost 49 dollar, maar dan heb je ook wat :-).

Het kan bovendien goed zijn om een blog bij te houden op je webshop. Zo krijg je namelijk meer bezoekers op je website (dankzij “long tail keywords”). Long tail keywords hebben weliswaar minder zoekopdrachten, maar de mensen zijn wel veel specifieker op zoek naar een product. Ze weten al wat ze willen, en dus is de kans groter dat ze iets gaan kopen.

Wil je meer lezen over zoekmachine optimalisatie, lees dan onze WordPress SEO gids!


5. Administratie

Wanneer je een webshop hebt, is het natuurlijk ook belangrijk dat je je administratie goed op orde hebt. Zo betaal je niet te veel (of te weinig) belasting. Met plugins als WooCommerce is het mogelijk om je webshop te koppelen aan bepaalde boekhoud-systemen. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat WooCommerce automatisch facturen stuurt wanneer iemand een bestelling plaatst.


Conclusie

Het maken van een WordPress-webshop is niet eenvoudig, maar dankzij de plugins (vooral WooCommerce!) wordt het wel een stuk makkelijker.

Er zijn veel zaken waar je op moet letten als je een webshop maakt (of dit nu met WordPress is of niet). Dit is veel werk, maar levert ook veel op als je het goed doet.

Heb jij een webshop? Zo ja; wij zijn erg benieuwd naar je webshop en het systeem dat je gebruikt. Laat dus vooral even een reactie achter!

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

3 reacties

 • bedankt voor al deze gratis! informatie. zeer nuttig. Nog geen keuze gemaakt voor mijn website/webshop eerst “inlezen”
  bedankt!
  Vera

 • Goedemorgen Wouter,
  Dank voor de info. Neem een aantal zaken zeker mee als actiepunt.
  Wil via woocommerce kaarten (zoals Groupon) verkopen aan consument.
  Deze administratieve stroom gaat naar een boekhoudpakket.
  Invoice gaat via Woo rechtreeks naar consument.
  Per kaart wordt een fee ingehouden.
  De klant (2e lijn) waar kaarten worden ingeleverd dient
  per week/maand een invoice te krijgen met verkoop/omzet.
  Dit kan natuurlijk in het boekhoudpakket.
  Zou graag weten of je ooit een oplossing binnen WOO (reseller constructie ???) bent tegengekomen en of je deze kennis wilt delen.

  Vriendelijke groet

  Ron

 • Hoi Wouter,

  Is het mogelijk (zo ja middels wat? een plugin?) om Woocommerce te koppelen aan bv. Davilex of Snelstart?

  Is dit een eenvoudige klus?

  gr Rob

Adverteerders

Vimexx-banner
Hulp Op Afstand WordPress

× Hoe kan ik je helpen?