WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » Wat is PHP?

Wat is PHP?

Wat is PHP?
PHP

Wat is PHP? PHP is een programmeertaal. De afkorting PHP staat voor PHP: Hypertext Preprocessor. Dat maakt het een recursief acroniem. Het CMS WordPress is geschreven in PHP, en ook veel andere websites maken gebruik van PHP.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is PHP?

Het PHP-project is net als WordPress open source. Waar HTML een opmaak-taal is, is PHP een programmeertaal die op basis van allerlei variabelen weer HTML kan genereren. Deze HTML kunnen browsers vervolgens weer lezen en op die manier een website laten zien aan de bezoeker.

Het bekendste voorbeeld van PHP-code is:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
<?php echo "Hello, World!";?>

Dit geeft als resultaat: Hello, World!. Voor dit soort simpele dingen heb je natuurlijk geen PHP nodig.

Variabelen

Een beter idee krijg je wanneer je met PHP-variabelen aan de slag gaat:

<?php
$hello = "Hallo wereld!";
?>

In de code hierboven wordt de variabele $hello gedefinieerd. Deze variabele zal dus “Hallo wereld!” uitschrijven. Als de bovenstaande code in je PHP-bestand is toegevoegd, kun je overal op je pagina “Hallo wereld!” laten zien met de volgende code:

<?php echo "$hello"; ?>

Als je jezelf PHP wilt aanleren raden wij je aan om te beginnen op W3 schools. Een leukere, interactieve manier om aan de slag te gaan met PHP is Codecademy.

WordPress & PHP

De core bestanden van WordPress zijn dus geschreven in de programmeertaal PHP. Dit betekent dat als je WordPress download, dat je voornamelijk bestanden tegenkomt met de .php extensie.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor thema’s en plugins. Kijk maar eens in je database en je zult voornamelijk php bestanden tegenkomen.

wordpress core php bestanden

Moet je PHP leren als WordPress website eigenaar?

Kortweg: nee. Jij als ‘gewone’ WordPress gebruiker hoeft geen PHP programmeertaal kennis te hebben.

Wat fijn is aan WordPress is dat alle code al geschreven is voor je. WordPress zelf, thema’s en de plugins zijn allemaal kant-en-klaar te gebruiken.

Daarentegen kan het uiteraard geen kwaad om het te leren. Je kan, met wat basiskennis, gemakkelijk wat eenvoudige aanpassingen aan je website maken.

Als je je eigen custom plugins of thema’s wil gaan maken dan is er geen ontkomen aan: dan zal je de programmeertaal toch echt moeten leren.

Wie gebruikt nog meer PHP?

Niet alleen WordPress is geschreven in PHP, ook websites zoals Facebook draaien op PHP. Wanneer je een plugin of theme voor WordPress wilt maken, kom je in aanraking met PHP. Deze worden namelijk ook geschreven in PHP. PHP kan ook goed communiceren met databases, zodat je instellingen en andere informatie in een database kunt opslaan en er weer uit kunt halen.

Lees ook: