WPLounge
php 8
Home » WordPress Algemeen » PHP 8 – Wat is belangrijk om te weten

PHP 8 – Wat is belangrijk om te weten

De nieuwe PHP 8. versie is 26 November 2020 uitgebracht. PHP is de programmeertaal die door WordPress websites wordt gebruikt en biedt nieuwe functies en verbeteringen. Op lange termijn zal deze update de beveiliging en prestaties van je website aanzienlijk verbeteren. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

In PHP 8.0 zijn er een aantal veranderingen en in dit artikel willen we inzicht geven in deze veranderingen en wat het betekent voor WordPress websites in het algemeen.

PHP iconPHP 8: de belangrijkste veranderingen

PHP 8 is een stuk kieskeuriger over de code die het zal accepteren. Versies ouder dan PHP 8 zijn meer tolerant in het geval van fouten. PHP problemen die voorheen tot meldingen leidden, resulteren nu in waarschuwingen. En problemen die voorheen slechts tot een waarschuwing leidden, zal met PHP 8 als een foutmelding worden weergegeven. Dus met andere woorden, PHP 8 is niet zo fouttolerant als eerdere versies.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Verwijderde functies in PHP 8

Sommige functies die al verouderd waren in PHP 7.x zijn nu volledig verwijderd:

  • create_function() functie
  • restore_include_path() functie
  • each() functie

Vooral de create_function() wordt nog veel gebruikt. Meer dan 5500 WordPress plugins gebruiken nog de create_function() function, waaronder plugins die op miljoenen WordPress websites draaien. Bij sommige plugins is het gebruik van deze verouderde functies bedoeld voor backwards compatibility, dus dat de plugins ook werken met oudere versies van PHP. Veel plugins zullen echter gedeeltelijk herschreven moeten worden om te kunnen werken met PHP 8. Er zijn ook erg veel plugins en thema’s die afhankelijk zijn van PHP libraries. Dit zijn voorgeprogrammeerde functies die aangeroepen kunnen worden bij het programmeren met PHP. Veel van deze PHP libraries zullen dan ook bijgewerkt moeten worden.

prestatieverbeteringWelke prestatieverbeteringen komen eraan?

Eén van de nieuwe kenmerken van PHP 8 is het gebruik van JIT, of ‘Just In Time” compiler. Een compiler zet de PHP code om in machinetaal, dat is een taal waarin instructies staan die de processor van een computer direct zal begrijpen en kan uitvoeren. Het bijzondere van een JIT compiler is dat het bepaalde code die vaak gebruikt wordt zal optimaliseren en bewaren, zodat deze code direct opnieuw kan worden gebruikt. Echter zal het nog enige tijd duren voordat de gemiddelde WordPress gebruiker hier iets van zal merken.

Hoe lang hebben ontwikkelaars om te updaten naar PHP 8?

Iedere versie van PHP heeft een levenscyclus van 2 jaar waarin bugs worden verholpen en beveiligingsproblemen worden hersteld. PHP 7.4 kwam uit in november 2019 als de laatste versie van PHP 7. Dit betekent dat de bugs in PHP 7.4 worden opgelost tot november 2021, en beveiligingsproblemen tot november 2022. Daarna zal PHP 7.4 geen updates meer krijgen. Dus november 2022 is de uiterste datum dat alle PHP-code compatibel moet zijn met PHP 8.0, anders loop je het risico vast te lopen met een kwetsbare versie van PHP.

WordPressWordPress 5.6

De release van PHP versie 8 is de reden dat WordPress sinds de 5.6 release heeft gewerkt aan het upgraden van het platform om het PHP 8 compatibel te maken. De WordPress 5.6 versie had 28 januari 2021 als release datum en moet worden beschouwd als “beta-compatibel” met PHP 8. Kijk op WordPress.org voor meer informatie over de WordPress 5.6 release en PHP 8.0.

Beta versies worden vrijgegeven voordat stabielere versies met langdurige ondersteuning worden uitgebracht. Daarom kan het upgraden van je website naar een beta versie problemen veroorzaken omdat deze niet volledig getest is.

De nieuweste releases van WordPress zijn allemaal volledig compatibel met PHP 8

Tot slot

De overgang naar PHP 8 zal zorgen voor erg veel veranderingen. Hoewel het op lange termijn de moeite waard zal zijn, zal het op korte termijn voor een aantal problemen zorgen wanneer je je WordPress website gaat updaten naar PHP 8. Kijk eerst welke plugins en thema’s moeten worden bijgewerkt of getest is op compatibiliteit en maak dan een plan om bepaalde plugins te vervangen die niet werken. Voordat je begint aan het updaten en vervangen van plugins raden we aan om altijd eerst een backup van je website te maken. Het zal wat tijd en moeite kosten maar uiteindelijk is je WordPress website veiliger en sneller dan ooit dankzij PHP 8.

💡 Welke functies werken niet met PHP 8?

Sommige functies die al verouderd waren in PHP 7.x zijn volledig verwijderd: create_function() restore_include_path()  each()

✔ Welke prestatieverbeteringen komen eraan?

Eén van de nieuwe kenmerken van PHP 8 is het gebruik van JIT, of 'Just In Time' compiler die een website aanzienlijk sneller maakt.

❓ Hoe lang hebben ontwikkelaars om te updaten naar PHP 8?

November 2022 is de uiterste datum dat alle PHP-code compatibel moet zijn met PHP 8.0. Daarna zal PHP 7.4 geen updates meer krijgen.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer