WPLounge
PHP7
Home » Tutorials » Snellere website dankzij PHP 7

Snellere website dankzij PHP 7

Draait jouw website al op PHP 7 of nog steeds op 5.6? Je kunt je website vele malen sneller maken door alleen de PHP-versie te veranderen. Je website wordt er ook nog eens een stuk veiliger door.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

PHP 7Bij veel hostingpartijen is het letterlijk een kwestie van een knop omzetten. Verreweg de meeste WordPress-plugins zijn compatibel met PHP 7, maar toch wordt het aangeraden om eerst een complete backup te maken voordat je van PHP-versie wisselt.

Wat is PHP?

PHP7 is de nieuwste versie van PHP. PHP is de programmeertaal waarin WordPress en veel andere websites en systemen gebouwd worden. De afkorting PHP staat voor PHP: Hypertext Preprocessor (deze afkorting is daarmee een recursief acroniem).

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Tot vorig jaar draaiden veel websites nog op oude versies van PHP, zoals 5.2. Voor deze PHP-versies worden echter geen updates meer uitgebracht, waardoor ze steeds minder veilig worden. De laatste stabiele versie van PHP 5 is PHP 5.6.

Ook is er met PHP 7 veel meer mogelijk. Voor de WordPress-community is het daarom zaak dat zo veel mogelijk gebruikers over gaan op PHP 7, want dan kunnen ze WordPress sneller naar “the next level” brengen. Lees ook dit artikel van Yoast.

Waarom PHP 7?

Er zijn meerdere redenen om te switchen naar PHP 7. De belangrijkste reden is veiligheid. Daarnaast is de snelheid natuurlijk leuk meegenomen. Zo heb ik mijn eigen website in één minuut tijd 68 procent sneller gemaakt door alleen de PHP-versie te veranderen naar PHP 7 (de pagina bleef precies gelijk).

Lees ook: Wat is PHP?

Veiligheid

Doordat er voor oudere PHP-versies (vóór 5.6) geen updates meer worden uitgebracht, kunnen eventuele kwetsbaarheden in deze versies niet meer verholpen worden. Het is daarom belangrijk om minstens op PHP 5.6 te draaien. De meeste hostingpartijen (zoals iXL Hosting en Savvii) in Nederland zitten nog op 5.6, maar geven je wel de mogelijkheid om dit te veranderen naar PHP 7.

Snelheid

Wat het voor (vooral) webshops, maar ook voor andere websites aantrekkelijk maakt om te switchen naar PHP7? De laadtijd van je website gaat er enorm op vooruit. Ik schreef eerder al dat mijn eigen website 68 procent sneller werd na de switch. Ik ging van een laadtijd van 1.07 seconden naar 342 milliseconden.

Bekijk ook deze “before and after” van de Pingdom Speed Test (klik voor groter):

Pingdom Speed Test PHP 7
Pingdom Speed Test vóór (boven) en na (onder) de switch naar PHP 7.

Hoe kan ik mijn PHP-versie veranderen?

Het wijzigen van je PHP-versie is bij de meeste hosting-partijen vrij eenvoudig. Als je DirectAdmin hebt is het bijvoorbeeld letterlijk binnen één minuut geregeld. Ook bij Savvii is het een kwestie van één klik. We zullen hier beneden uitleggen hoe je je PHP-versie kunt veranderen. Maar voordat je je PHP-versie wijzigt: maak eerst een backup van je hele WordPress-website.

DirectAdmin

In DirectAdmin ga je naar Domain Administration. Hier klik je op het domein waarvoor je de PHP-versie wilt wijzigen. Je komt vervolgens in dit scherm:

PHP versie in DirectAdmin
PHP versie in DirectAdmin (klik voor grotere afbeelding)

Het enige dat je in dit scherm hoeft te doen is je “First PHP” te wijzigen in PHP 7, en je “Second PHP” te wijzigen in PHP 5.6. Waarschijnlijk staat het precies andersom wanneer je voor het eerst in dit menu komt. Klik vervolgens op “Save” en controleer of je website nog werkt. Grote kans dat je website nog gewoon werkt en zowel de voorkant als de achterkant (wp-admin) vele malen sneller zijn geworden!

Savvii

PHP versie wijzigen bij Savvii
PHP versie wijzigen bij Savvii (klik voor groter)

Bij onze hostingpartij Savvii is het ook kinderlijk eenvoudig om je PHP-versie te veranderen. Ga naar het admin-paneel van Savvii (op admin.savvii.nl) en log in. Klik vervolgens op “Beheren” achter de website waarvan je de PHP-versie wilt wijzigen. Maak hier eerst een (snapshot) backup van je website, en ga dan terug naar het tabje “Overzicht”.

Hier kun je je PHP-versie veranderen in PHP 7.0 of 7.1. Tussen die twee versies is niet heel veel verschil merkbaar, maar 7.1 zou iets sneller moeten zijn.

Andere hostingpartijen

Heeft jouw hostingpartij een ander controlepaneel of staat de mogelijkheid voor het wijzigen van je PHP-versie er niet bij? Neem dan direct contact op met je provider, en informeer naar de PHP-versie.

Lees ook

Lees meer over de voordelen van PHP 7:

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

4 reacties

 • Tsja, moest het tocht weer terugzetten naar 5.6 > er werkte niets meer, ook de wp inlog niet meer …

  • Jammer! Welke versie van WordPress gebruik je? Is je theme up-to-date?
   Zijn er bepaalde plugins waar het eventueel aan zou kunnen liggen?

 • de server op php gezet maar was de site onbereikbaar.
  wordpress laatste updates gehad als mede de plugins.
  Een ander theme geprobeerd maar buiten wat lijntjes geen site meer in beeld dus terug naar php5.4 gezet.
  forum software werkt wel gewoon dan.

Advertenties

Vimexx-banner
wpml_banner

Scroll Up Skip to content