WPLounge
Nameserver
Home » Tutorials » Wat is een nameserver en hoe stel je die in?

Wat is een nameserver en hoe stel je die in?

Wat is een nameserver en hoe kan je ze aanpassen? In dit artikel leggen we uit wat ze doen en waarom ze belangrijk zijn voor je website hosting.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een nameserver?

Nameservers maken deel uit van het Domain Name System (DNS) en helpen je browser om domeinnamen om te zetten naar IP-adressen. Het DNS is een grote database met informatie over domeinnamen en hun gerelateerde IP-adressen. Nameservers gebruiken deze DNS-records om de namen die we kennen om te zetten in cijfers die de browser kan gebruiken om de website te laten zien. Bijvoorbeeld als je een URL opgeeft in een browser zoals www.google.com, is het IP-adres van dit domein 172.217.17.78

Hoe werkt een nameserver?

Zonder nameservers, zou je alle IP nummers moeten onthouden voor iedere website die je bezoekt. Gelukkig kunnen we dankzij nameservers de domeinnaam gebruiken om websites te bezoeken. Zodra je bijvoorbeeld wplounge.nl invoert in de adresbalk van je browser, zal je browser een connectie maken met de nameserver van het domein om het IP-adres op te vragen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Nameserver check

Er zijn online een aantal websites te vinden waarbij je kan zien welke nameserver jouw website gebruikt. Eén van de tools die je kan gebruiken is icann.org. Hier kan je domein informatie opvragen inclusief de nameserver gegevens. Wij hebben op de website de domein informatie en nameservers opgevraagd van www.google.com:

Nameserver details

Je kan deze gegevens ook vinden via je hosting account. Dit verschilt per hosting provider, maar bijvoorbeeld bij Cloud86 of Versio gaat dat als volgt: in het klantenpaneel ga je naar domeinnamen > overzicht en klik op de domeinnaam. Hier kan je vervolgens de nameservers beheren.

Versio nameservers
Nameserver beheren

Nameserver updaten

In welke situatie is het nodig om nameservers aan te passen? Er zijn een aantal scenario’s:

  • Je hebt bijvoorbeeld een domeinnaam geregistreerd bij Cloud86 hosting en je wilt die domeinnaam verwijzen naar je website die bij Cloud86 staat.
  • Er is sprake van een website verhuizing naar een andere hosting provider
  • Je wilt aangepaste nameservers instellen.

In de eerste twee scenario’s is het nodig om de nameservers te wijzigen zodat ze naar de juiste website verwijzen. Anders worden gebruikers van de website niet naar het juiste IP-adres gestuurd en zal de website niet geladen worden. Het derde scenario is mogelijk als je bijvoorbeeld gebruikt maakt van een Virtual Private Server (VPS) om je website te hosten. In dat geval is het nodig om de nameservers aan te passen

Nameserver veranderen

Er zijn dus verschillende aanleidingen om de nameserver te wijzigen. Wees ervan bewust dat na een nameserver wijziging, het tot 24 uur kan duren voordat de wijzigen van kracht worden.

Huidige nameserver veranderen

Als je van plan bent om van hosting provider te veranderen, of je domeinnaam wilt registreren bij een andere hosting partij, moet je de nameservers wijzigen om je domein naar je website te laten verwijzen. Normaal gesproken is het mogelijk de instellingen te veranderen via het dashboard van je hosting provider. De eerste stap is de juiste nameserver opvragen waarnaar je wilt overschakelen. Waarschijnlijk is deze informatie op de website van je hosting te vinden. Bij Versio of Cloud86 kan je via het klantenpaneel per domeinnaam van nameserver veranderen

Nameserver wijzigen
Nameserver wijzigen

Sla vervolgens de gegevens op en na maximaal 24 uur zal je website te bereiken zijn van je domeinnaam.

Een aangepaste nameserver configureren

In het geval dat je een VPS-hosting of reseller-hosting begint, zal je de nameservers opnieuw moeten configureren. Log eerst in op je hostingaccount en noteer het ip-adres van je server. Ga vervolgens naar het hostingaccount waar jouw domein is geregistreerd. Hier kan je via de DNS instellingen de nameserver toevoegen of registreren. De naam van de nameserver begint vaak met ‘NS1.’ dus als jouw server IP bijvoorbeeld 172.217.17.78 is, is je naam van je nameserver NS1.172.217.17.78.

Als laatste stap zal je de DNS A-records moeten instellen die nodig zijn om jouw aangepaste nameserver te laten werken. Met DirectAdmin kan je de DNS records aanpassen via DNS Management

DNS A-Records aanpassen

Hier kan je DNS A-records toevoegen die jouw domein naar de nieuwe nameservers verwijzen.

❓ Wat is een nameserver?

Een nameserver helpt je domeinnamen om te zettten naar IP-adressen.

💡 Hoe werkt een nameserver?

Zodra je een URL invoert in de adresbalk van je browser, zal die een connectie maken met de nameserver om het ip-adres op te vragen.

✔ Hoe kan je een nameserver wijzigen?

Vaak kan je een nameserver configureren in het klantenpaneel van je hosting provider.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer