WPLounge
Home » Tutorials » 502 Bad Gateway error oplossen in WordPress

502 Bad Gateway error oplossen in WordPress

WordPress "502 Bad Gateway" oplossen

Krijg jij een 502 Bad Gateway error (foutmelding) te zien op je WordPress-website? Dat is vervelend, maar gelukkig is het meestal vrij makkelijk op te lossen. In dit artikel laat ik je zien wat de oorzaken van deze error zijn en hoe je die oplost.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

1. 502 Bad gateway betekenis

Voordat we ingaan op de bijzonderheden van een 502 error, is het handig om te weten wat een ‘gateway’ is. In wezen verwijst deze term naar een device waarmee netwerken met elkaar kunnen communiceren. In sommige gevallen kan de server van je website als gateway fungeren.

Het 502-antwoord van de server is de manier om je te vertellen dat het een ongeldig antwoord heeft ontvangen van een andere server waarmee het probeerde te communiceren. Uiteindelijk is een 502 Bad Gateway Error een probleem op serverniveau. Dit betekent dat het geen WordPress-specifiek probleem is en ook niet rechtstreeks verband houdt met je website. Daarom kan het soms moeilijk zijn om het zelf op te lossen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Je website volledig onbereikbaar

De 502 bad gateway error is erg irritant, omdat je WordPress website (voor jou) volledig onbereikbaar wordt. Bovendien kan deze foutmelding veel verschillende oorzaken hebben. Het kan daarom even duren voordat je deze error hebt opgelost.

Een 502 error krijg je wanneer er een invalide “response” wordt gegeven vanaf je WordPress hosting. Toch betekent dit niet automatisch dat de fout bij je hostingpartij ligt.

2. 502 Bad Gateway: mogelijke oorzaken

wat is een 502 bad gateway

Eén van de meest voorkomende redenen voor een 502 bad gateway error is wanneer het te lang duurt voordat de server reageert. In dit geval kan de foutmelding tijdelijk zijn, bijvoorbeeld doordat je even veel “traffic” ontvangt.

Het kan ook komen doordat een plugin of theme op je website slecht in elkaar zit en daardoor te veel “requests” verstuurt, waardoor de server er heel lang over doet om te reageren. Ook kan het voorkomen dat je hostingpartij je server niet goed geconfigureerd heeft. Andere mogelijkheden zijn:

  • Overbelaste servers
  • Problemen met thuisnetwerkapparatuur (zoals je router)
  • Beschadigde bestanden of cookies in de cache
  • Verouderde software

3. 502 Bad Gateway: oplossingen

Ik zal nu een aantal manieren laten zien waarop je kunt proberen om een 502 error op te lossen.

Verwijder je cache

Het kan voorkomen dat je 502 error allang is opgelost, maar dat je browser de error laat zien omdat deze in je “browser cache” zit. Je kunt op meerdere manieren controleren of dit het geval is, bijvoorbeeld door in een privé-venster (of incognito-venster in Chrome) je website te bezoeken. Als je de error in een privé-venster niet ziet, dan ligt het waarschijnlijk hier aan.

Om het op te lossen, kun je op een Mac de toetsencombinatie Command + Shift + R gebruiken om een “harde” refresh te doen, of op Windows-computers Control + F5. Als dit niet werkt, probeer dan ook voor de zekerheid even om de cache uit je browser handmatig te verwijderen. Zeker bij browsers als Google Chrome kan de cache namelijk behoorlijk “hardnekkig” zijn!

Als dit de 502 error niet oplost, lees dan verder.

Verhoog de PHP timeout limiet

Elke server heeft een PHP timeout limiet die bepaalt hoe lang een proces kan duren. Als je echter probeert een lang proces in WordPress uit te voeren, zoals het importeren van grote bestanden, kan je deze limiet onbedoeld overschrijden.

Gelukkig kun je het zelf verhogen door het .htaccess bestand aan te passen. Eerst moet je het .htaccess-bestand openen met een FTP client.

Open het, en voeg aan het einde de volgende coderegel toe en sla de wijzigingen op:

php_value max_execution_time 300

Als de 502 Bad Gateway error aanhoudt, kan je de timeout van 300 wijzigen in een hoger getal – ga in stappen van 100 om veilig te zijn. Merk op dat sommige hosts een limiet hebben hoe hoog je de PHP timeout limiet kan instellen. Als dit het geval is, kan je contact opnemen met de hosting provider om de timeout te verhogen of je hostingplan te upgraden.

Zet je firewall en/of CDN uit

Als je gebruik maakt van een CDN of een firewall, dan kan het zijn dat dit de 502 bad gateway error veroorzaakt. Zet je firewall of CDN daarom tijdelijk uit om te kijken of dat het probleem oplost.

Na het uitzetten van je CDN en firewall, zul je wellicht je cache moeten verwijderen om er zeker van te zijn dat dit de oplossing is. Als dit je probleem heeft opgelost, activeer je CDN en/of firewall dan weer om te kijken of het probleem opnieuw optreedt. Zo ja, neem dan contact op met de partij waar je je CDN en/of firewall hebt lopen.

Update themes en plugins

Hebben de bovenstaande tips niet geholpen? Check dan of je themes en plugins up-to-date zijn.

Log met FTP in op je server en deactiveer je plugins één voor één. Telkens als je een plugin hebt gedeactiveerd, controleer je of je website weer werkt voordat je de volgende plugin deactiveert. Zo kun je er achter komen welke plugin eventueel problemen veroorzaakt.

Lees ook: Alle plugins deactiveren in WordPress

Lag het aan een bepaalde plugin? Log dan in in je WordPress admin-omgeving en controleer of er voor die plugin een update beschikbaar is. Zo ja, installeer de update, activeer de plugin en controleer vervolgens of het probleem verholpen is.

Hoewel dit niet vaak voorkomt, kan het ook aan je WordPress-theme liggen. Je kunt dan het beste via FTP de naam van je theme-folder veranderen, zodat WordPress “terugvalt” op het standaard theme. Zorg er dan wel voor dat het “default” WordPress theme ook in de “themes”-folder staat. Op dit moment is Twenty Twenty het standaard WordPress theme.

4: Contacteer je hostingpartij

Als je error nog steeds niet is opgelost, dan is er waarschijnlijk iets mis met je server. Neem dan contact op met je hostingpartij en vermeld daarbij dat je de bovenstaande stappen al hebt doorlopen. Een goede hostingpartij heeft het probleem in no-time voor je achterhaald.

Als het probleem zich opnieuw voordoet, kan je overwegen of je hosting op orde is. Overstappen naar een andere hosting is dan een goede optie. Wij bieden zelf ook WordPress hosting aan.

Hulp nodig?

Lukt het niet om de 502 Bad Gateway error op te lossen? WPLounge biedt ook Hulp op Afstand aan. Via deze service lossen we de meest voorkomende problemen, zoals de 502 error, snel voor je op. Meer weten?

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer