WPLounge
WordPress error logs
Home » WordPress Algemeen » WordPress Error Logs traceren & problemen oplossen

WordPress Error Logs traceren & problemen oplossen

Zoek je toegang tot de WordPress error logs om een bepaald probleem op je site op te lossen?

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress wordt geleverd met een traceersysteem voor errors dat eventuele foutmeldingen op je site detecteert en opslaat. Zo kun je bepaalde problemen op je website relatief gemakkelijk opsporen en oplossen.

In dit artikel laten we je zien hoe je je WordPress error logs kunt vinden.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
WordPress error logs

Hoe en wanneer kunnen WordPress error logs helpen?

Heb je problemen met je WordPress website? Door je WordPress error logs te bekijken, kun je bepaalde oorzaken van problemen traceren, zoals slechte websiteprestaties, plugins die niet goed werken of bijvoorbeeld website-crashes.

Wat is een WordPress error log?

Een error log is een lijst met foutmeldingen die door je WordPress website zijn gegenereerd met de bijbehorende data en tijden waarop ze zijn opgetreden. Zodra de debug mode (foutopsporingsmodus) van WordPress is ingeschakeld, wordt deze data verzameld in een bestand, zodat je die later kunt bekijken.

Uw WordPress error log is een hulpmiddel waarmee je plugins, thema’s of codes kunt identificeren die problemen veroorzaken. Vervolgens is het zaak om die problemen ook daadwerkelijk op te lossen.

Het controleren van de error logs kan bijvoorbeeld helpen bij het oplossen van fouten zoals het white screen of death (wit scherm des doods), PHP-fouten, een ongeldige JSON-fout en de fout ‘Sorry, u hebt geen toegang tot deze pagina’.

Laten we eens kijken hoe je je WordPress kunt bekijken. De eerste stap is om de debug mode van WordPress in te schakelen, wat je kunt doen met een plugin of code.

De WordPress Debug Mode inschakelen met een plugin

WordPress debugging is standaard uitgeschakeld, dus WordPress zal geen fouten registreren. Als je nog steeds kunt inloggen op je WordPress site, kunt je de zogenaamde debug mode gemakkelijk inschakelen met behulp van een plugin.

In dit voorbeeld maken we gebruik van de WP Debugging plugin, voor het inschakelen van de debug mode.

Het eerste wat je moet doen, is de WP Debugging plugin installeren.

Nadat je de WP Debugging plugin hebt geïnstalleerd (en geactiveerd) zal de plugin automatisch de WordPress debug mode starten en worden foutmeldingen op je site vastgelegd.

De WordPress debug mode inschakelen met een code

Je kunt de debug mode van WordPress ook inschakelen met behulp van code. Dit is geschikt voor meer gevorderde WordPress gebruikers óf als je niet kunt inloggen op je wp-admin.

Je moet je wp-config.php bestand bewerken met een FTP-client of in de file manager in je WordPress hosting configuratiescherm (DirectAdmin).

Wij bewerken het wp-config,php-bestand via DirectAdmin.

Net onder de regel /* That's all, stop editing! Happy publishing. */ voeg je de onderstaande code toe:

1 define( 'WP_DEBUG', true );
2 define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

En hoe bekijk je nu de WordPress error logs?

Nu je de debug mode van WordPress hebt ingeschakeld, worden foutmeldingen op je website opgeslagen in de WordPress error logs.

Dat betekent dat je logs in eerste instantie leeg zijn. Je kunt proberen het probleem op je site te “reproduceren”, zodat de foutmeldingen in het logbestand worden opgeslagen. Hoe? Bijvoorbeeld door alle berichten of pagina’s, die een fout veroorzaken, opnieuw te bezoeken bezoeken.

Vervolgens maak je verbinding met je website met behulp van een FTP-client of de File Manager in uw WordPress-hostingconfiguratiescherm. Als je FTP nog niet eerder hebt gebruikt, bekijk dan eens onze tutorials omtrent FTP clients.

Eenmaal verbonden; ga naar de map /wp-content. In de map vind je een bestand met de naam debug.log. Dit bestand bevat elke WordPress-foutmelding, waarschuwing en melding die is vastgelegd.

Om de inhoud van dit bestand te zien, kun je het bekijken, bewerken of downloaden. Hier zie je alle data en tijden met de bijbehorende errors.

De debug.log bekijken in de File Manager van DirectAdmin.

Problemen oplossen die zijn gevonden in WordPress error log

Na het openen van je error log, zie je de foutmeldingen die zijn vastgelegd op het moment dat het probleem op je website optrad.

Hoewel de meeste WordPress gebruiken niet direct zullen begrijpen wat de errors betekenen, is het wel dé plek om te beginnen met het traceren van problemen. Zie je een error? Noteer de code en de omschrijving en raadpleeg onze kennisbank.

Kom je er niet uit?

Mocht jet je niet lukken om de errors zelfstandig te verhelpen, kun je altijd contact opnemen met onze service desk. Je kunt ook direct een hulp op afstandsessie boeken, waarbij één van onze technische experts je live te woord staat.

Hoe schakel de je WordPress Debug Mode weer uit?

Zodra je het probleem op je WordPress-site hebt opgelost, raden we je aan de Debug Mode weer uit te schakelen. Als je deze aan laat, kan het je website vertragen en kan er ongewenste informatie lekken, wat een veiligheidsrisico vormt.

Via een plugin
Heb je de debug modus via een plugin ingeschakeld, ga dan naar plugins en deactiveer de desbetreffende plugin.

Via wp-config
Als je de debug mode met code hebt ingeschakeld, bewerk dan weer het wp-config-bestand. Hier dien je de regels WP_DEBUG en WP_DEBUG_LOG te wijzigen in ‘false’.

Tot slot

We hopen dat deze tutorial je heeft geholpen om te leren hoe je je WordPress-error logs kunt gebruiken. Misschien ben je op zoek naar meer tips & tricks voor je WordPress site? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Beoordeel dit artikel

Reageer