WPLounge
klokwerk horloge tijd machine
Home » WordPress SEO » De Wayback Machine: tijdreizen op het internet

De Wayback Machine: tijdreizen op het internet

De Wayback Machine is een tool waarmee je oude webpagina’s kan terugvinden. Zo kun je ‘terug in de tijd’ door een oude versie van een webpagina te bekijken. In dit artikel leg ik je uit wat de Wayback Machine is, hoe de tool werkt, en hoe je de tool kan inzetten voor betere SEO.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is de Wayback Machine?

De Wayback Machine is een tool dat onderdeel is van The Internet Archive. Dit is een non-profit organisatie met als ambitieuze doel het gehele internet te archiveren.

Ze archiveren niet alleen het internet, nee, ze stellen het ook openbaar voor iedereen: via de Wayback Machine.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

The Internet Archive is al in 1996 begonnen met het opbouwen van een digitale bibliotheek van het internet. Maar zij archiveren niet enkel websites, ze archiveren alles wat digitaal is.

Hun digitale bibliotheek is daarom enorm. Het archief bestaat uit:

  • 625 miljard webpagina’s
  • 38 miljoen boeken en teksten
  • 14 miljoen audio opnames
  • 7 miljoen video’s
  • 4 miljoen afbeeldingen
  • 790.000 software programma’s

Hoe werkt de Wayback Machine?

De Wayback Machine maakt historische screenshots van webpagina’s en slaat deze op in een openbare database. Iedereen kan de Wayback Machine gebruiken om eerdere versies van pagina’s of hele websites te bekijken.

Op de website kun je in de zoekbalk de URL van een website intypen.

wayback machine zoekbalk

Ik zoek naar www.wplounge.nl, en dan krijg ik een kalender te zien. In deze kalender staan alle momenten dat de website is gecrawled door de Wayback Machine. In het geval van de website van WPLounge zie je dat deze 213 keer is opgeslagen sinds 2013 en nu.

wayback machine kalender

Zo kan ik bijvoorbeeld terug naar 2013: het jaar van het aftreden van Koningin Beatrix, het aantreden van Paus Fransiscus, en niet te vergeten: het eerste volle jaar bedrijvigheid van WPLounge.

Ik ga terug de tijd in naar 4 november 2013. Ik klik in de kalender op de gemaakte snapshot.

De term snapshot wil trouwens niet zeggen dat dit enkel een afbeelding is: je kan gewoon door de website navigeren.

wplounge website uit 4 november 2013 via the wayback machine

Hierboven zie je dan de WPLounge website van 4 november 2013. Toen bestonden we precies 1 jaar.

Wayback Machine alternatieven

Er zijn ook alternatieven van de Wayback Machine te vinden. Deze alternatieven zijn vaak minder uitgebreid. Toch kunnen ze interessant zijn. Deze alternatieven richten zich vaak op een ander specifiek doel.

  • Stilio: dit is een goede optie als je de geschiedenis van je site wil beheren zonder er al te veel tijd aan te besteden.
  • Archive.today: ideaal als je een kopie van een webpagina wil maken.
  • Domain Tools: dit is een handige tool als je op zoek bent naar een gratis op screenshot gebaseerde internetarchiveringsdienst.
  • CompetitorScreenshots: dit is een goede keuze als je op zoek bent naar een websites geschiedenis van de afgelopen zestig dagen.

Conclusie

De Wayback Machine is een tool waarmee je toegang krijgt tot een enorme database aan de geschiedenis van websites. De Wayback Machine is er niet alleen om een nostalgisch gevoel te krijgen, dit kan ook nog eens slim worden ingezet om de SEO van je website te verbeteren.

Beoordeel dit artikel

3 reacties