Staat je nieuwe WordPress website live, dan verwacht je wellicht meteen de eerste bezoekers. Echter, voordat er verkeer naar je website kan gaan via zoekresultaten, moeten zoekmachines je site kunnen vinden, indexeren en ranken. We delen een aantal tips die je kunnen helpen om je nieuwe WordPress site sneller te laten indexeren.
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Voordat we verder gaan: hoewel je op de korte termijn je nieuwe site sneller kunt laten indexeren, houd ook de lange termijn in je achterhoofd. Een duurzame kwalitatieve website hangt voor een groot deel af van het creëren van kwalitatieve content. Zoekmachines willen immers het beste antwoord kunnen geven op de vragen die door de gebruikers worden gesteld. De site met de beste content wint uiteindelijk de race naar de top van de zoekresultaten.
Inhoud
Hoe werken zoekmachines?
Om te begrijpen hoe je je site geïndexeerd kunt krijgen, is het handig om te weten hoe zoekmachines werken. Zoekmachines genereren resultaten in drie hoofdstappen:
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Crawlen
Crawlen is het ontdekkingsproces van crawlers, bots of spiders. Een computerprogramma geeft crawlers instructies over welke pagina’s moeten worden gecrawld en waarnaar ze moeten zoeken. Wanneer crawlers op een pagina terechtkomen, verzamelen ze informatie en volgen ze links. Wat ze ook vinden; dit rapporteren ze aan de zoekmachineservers.
Indexeren
Vervolgens probeert de zoekmachine de pagina te “begrijpen” om deze te indexeren. Google (of een andere zoekmachine) kijkt naar de complete inhoud van de website, en zet dit in een gigantische database; hun ‘index’.
Ranken
Ten slotte is er de ranking, wat betrekking heeft op het zoekgedrag en vertoningsproces van je site. Het algoritme van de zoekmachine kijkt dus door de index en filtert de pagina’s om de meest relevante te vinden. Niemand kent de exacte mechanica van het algoritme. Desalniettemin weten we dat zoekmachines vooral content prijzen die van hoge kwaliteit is, up-to-date en zo gebruiksvriendelijk mogelijk wordt gepresenteerd.
Lees ook: tips & tricks voor betere vindbaarheid in 2020.
- Wij lopen door jouw hele website heen & pakken de belangrijkste punten aan. Er wordt een optimalisatierapport gemaakt.
- 15 verwijzingen vanaf andere websites.
- SEO optimalisatie van 5 pagina’s (exclusief contentproductie).
- Toevoeging van nieuwe SEO trust factoren.
Je website op de kaart zetten – waar te beginnen?
Het crawlen, indexeren en rangschikken houdt nooit op. Naarmate nieuwe pagina’s binnenkomen en oude worden bijgewerkt, zijn de crawlers er continu en krijgen de zoekmachines nieuwe en verbeterde methodes om resultaten te verzamelen en weer te geven. Hoe kun jij dit proces versnellen en zoekmachines helpen jouw website sneller te vinden? Een goede manier om te beginnen is het indienen van een XML-sitemap in Google Search Console.
Hoe kan ik mijn WordPress laten indexeren door Google?
1 – Maak een XML-sitemap aan
Een XML-sitemap is een bestand dat informatie over je website bevat. Het is een lijst met je belangrijkste pagina’s; een handige tool waarmee Google je WordPress site kan vinden en verkennen. De ongekend populaire Yoast SEO plugin kan je helpen bij het maken van een sitemap. Het enige dat je hoeft te doen, is de XML-sitemap optie inschakelen en de sitemap wordt automatisch gegenereerd. Het bespaart je nogal wat tijd!
Na het installeren en activeren van de plugin, ga je in je WordPress dashboard naar SEO > Algemeen > XML-Sitemaps inschakelen.
2 – Maak een Google Search Console account aan
Nadat de sitemap is gegenereerd, dien je ook Google hierover op de hoogte te brengen. Google Search Console is een tool die je daarbij helpt. Om je sitemap aan de console toe te voegen, zul je eerst een account moeten aanmaken. Afsluitend kun je met de Yoast SEO plugin je site laten verifiëren met Google Search Console. Wanneer je je nieuwe WordPress site voor het eerst registreert bij Google Search Console, kom je in aanraking met het onderstaande startscherm.
3 – Voeg je sitemap toe aan Google Search Console
In Google Search Console vind je het XML sitemap tabblad. Daar kun je de nieuwe sitemap toevoegen. Nu kan Google deze traceren. Als je nu content op je WordPress website bijwerkt, wordt je XML-sitemap automatisch bijgewerkt.
4 – De belangrijkste individuele pagina’s indienen in Google Search Console
Hiernaast kun je bij Google ook losse verzoeken indienen om afzonderlijke pagina’s te crawlen. In Google Search Console vind je de URL-inspectietool, waar je Google kunt vragen om een URL te crawlen of opnieuw te crawlen.
Dit is geen noodzakelijke stap, maar kan wel het indexeringsproces enigszins helpen versnellen.
Waarom heb je een XML-sitemap nodig?
Crawlers ontdekken pagina’s door het volgen van links. Wanneer je een nieuwe WordPress website hebt gelanceerd, kun je te maken krijgen met een aantal obstakels:
- Er zijn waarschijnlijk niet zoveel externe sites die naar je nieuwe website verwijzen.
- Je hebt hoogstwaarschijnlijk nog niet heel veel content op je nieuwe WordPress site, dus ook je interne links en sitestructuur zijn nog niet op het hoogste niveau.Hoe kunnen de crawlers zonder links bij site komen?
Een oplossing om je nieuwe WordPress site geïndexeerd te krijgen, is om vanaf het begin een sitemap te maken en deze toe te voegen aan Google Search Console. Aangezien je echter nog steeds niet veel content hebt gepubliceerd, dien je oplettend te zijn met wat je allemaal erin opneemt. Hoewel je losse sitemaps kunt maken voor video’s, afbeeldingen, categorieën en tags, betekent dit niet dat je dit noodzakelijkerwijs moet doen.
Wat wel en wat niet opnemen in de sitemap?
We geven een concreet voorbeeld voor een eventuele overbodige sitemap. Mogelijk heb je reeds al categorieën ingesteld. Gechargeerd: voor iedere categorie heb je slechts één bericht. In dat geval is het maken van een sitemap voor je categorieën niet zo handig, omdat de content te weinig informatie geeft, zowel aan bezoekers als de crawlers.
Het is ook goed om te weten dat Google mogelijk niet alle items in je sitemap crawlt en indexeert. Desondanks blijven we je aanmoedigen om er een te maken!
Je nieuwe WordPress site laten indexeren buiten Google
We hebben je nu verteld hoe je een sitemap kunt indienen met Google Search Console. Google is niet de enige zoekmachine die er is, alhoewel >99% van jouw verkeer hoogstwaarschijnlijk uit Google afkomstig is. Met de Yoast SEO plugin is het ook eenvoudig om je sitemap in te dienen bij andere zoekmachines. Andere zoekmachines hebben, net als Google, ook tools voor webmasters, waar je een sitemap kunt indienen en de prestaties van je site kunt volgen. Denk aan de Bing Tools voor Webmasters, Yandex Webmaster Tools en een soortgelijke tool van Badiu.
De volgende stap?
Nadat je een sitemap hebt gemaakt en deze met zoekmachines hebt verbonden met de Yoast SEO plugin (of op een andere wijze), kun je eindelijk achterover leunen, relaxen en kijken hoe bezoekers binnenstromen… Not…! Zoals we al zeiden, moet je doorgaan met het produceren van kwalitatieve en relevante content voor je doelgroep. Vergeet ook niet dat je sociale mediakanalen kunt inzetten en je nieuwste content op een strategische wijze kunt delen. Een ander belangrijk aspect voor je nieuwe WordPress site is het verkrijgen van meer autoriteit. Denk aan het krijgen van verwijzingen van andere websites, bij voorkeur hoogwaardige autoritaire sites. Dat betekent dat je aan je off-page SEO, oftewel linkbuilding, moet werken.
SEO kickstart voor je nieuwe WordPress site?
Bij WPLounge kun je ook terecht voor een SEO starterskit voor je nieuwe site. Wij leggen het fundament met een 15-tal relevante en kwalitatieve verwijzingen naar je site en optimaliseren 5 van jouw pagina’s. Daarnaast lopen we door je hele website heen en pakken de belangrijkste punten aan om je nieuwe website lancering tot een succes te maken! Interesse?
- Wij lopen door jouw hele website heen & pakken de belangrijkste punten aan. Er wordt een optimalisatierapport gemaakt.
- 15 verwijzingen vanaf andere websites.
- SEO optimalisatie van 5 pagina’s (exclusief contentproductie).
- Toevoeging van nieuwe SEO trust factoren.
Reageer