WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » XML Sitemap

XML Sitemap

XML Sitemaps worden gebruikt om Google en andere zoekmachines te tonen waar ze op je website moeten zoeken naar content. Daar komt Google meestal ook achter zonder XML Sitemap, maar als je wilt dat je website goed vindbaar is (SEO) door zoekmachines dan kan het zeker geen kwaad om ze een zetje in de goede richting te geven.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Een XML Sitemap is een XML-bestand met een lijst van pagina’s of artikelen op je website. Deze kun je indienen bij Google door een account aan te maken en in te loggen bij Google Webmaster Tools. Google zal dan aan de hand van je sitemap laten zien hoe veel pagina’s er al geïndexeerd zijn.

XML Sitemap

Een XML Sitemap die gemaakt is voor SEO-doeleinden, heeft meestal een structuur die speciaal zo is gebouwd voor zoekmachines. Voor WordPress zijn er gelukkig veel plugins die een sitemap automatisch voor je aanmaken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

In een XML Sitemap wordt vaak ook aangegeven wat de “prioriteit” van een pagina is en hoe vaak deze wordt geüpdatet. Aan de hand hiervan zal Google begrijpen hoe vaak je pagina gecrawld moet worden.

XML Sitemaps en WordPress

Ook als je een WordPress-website hebt is het een goed idee om XML Sitemaps in te dienen in Google Webmaster Tools. Wij maken ze altijd (automatisch) met de bekende WordPress SEO-plugin van Yoast, maar er zijn nog veel meer plugins die dit ook kunnen.

Meer lezen?