Elke dag heb je wel te maken met redirects, meestal overigens zonder dat je dat zelf door hebt. Redirects zijn een handige manier om bezoekers door te sturen van een pagina die niet (meer) bestaat naar een andere pagina. Er zijn veel verschillende soorten redirects. Welke redirect moet je wanneer gebruiken, en hoe kun je dit vanuit WordPress regelen?
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Inhoud van dit artikel:
- 1. Wat is een redirect?
- 2. Waarom redirects?
- 2.1. Verhuisde website
- 2.2. Een niet-bestaande pagina
- 2.3. Met of zonder WWW
- 2.4. Andere voorbeelden
- 3. Soorten redirects
- 4. Redirects aanmaken
- 5. Aandachtspunten
- 6. Meer informatie
1. Wat is een WordPress redirect?
Inhoud
Een redirect is een manier om een bezoekers van het ene adres naar het andere te sturen. Wij gebruiken op deze website ook redirects. Als je bijvoorbeeld naar www.wplounge.nl/hosting gaat, kom je terecht op onze pagina over WordPress-hosting: https://www.wplounge.nl/wordpress-hosting/.
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Ook hebben we een redirect van www.wplounge.be naar www.wplounge.nl, en zorgt WordPress ervoor dat je automatisch naar www.wplounge.nl (mét WWW) wordt doorgestuurd als je wplounge.nl (zonder WWW) intoetst.
Dit zijn allemaal redirects.
2. Wanneer gebruik je een WordPress redirect?
Waarom zou je pagina’s redirecten naar andere pagina’s? Dit kan verschillende redenen hebben. Een aantal voorbeelden:
2.1. Verhuisde website
Wanneer je je website verhuist van het ene domein naar het andere, is het belangrijk om een (301) redirect in te stellen van de oude domeinnaam naar de nieuwe domeinnaam. Dit is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat bezoekers worden doorgestuurd naar het nieuwe adres, maar ook om ervoor te zorgen dat zoekmachines begrijpen dat je website verhuisd is.
Een website en iedere pagina op die website bouwt bij zoekmachines (zoals Google) een bepaalde “waarde” en “autoriteit” op. Deze worden onder andere bepaald door het aantal links naar de website en de pagina’s. Als je je website verhuist zonder een redirect in te stellen, zal die waarde (en autoriteit) volledig verloren gaan.
Als je je website één op één verhuist en alle pagina’s hetzelfde blijven, is een redirect vrij eenvoudig in te stellen. Je hoeft dan eigenlijk alleen te zorgen dat de hele domeinnaam ge-redirect wordt. Later in dit artikel leg ik uit hoe je dat het beste kunt doen.
Op die manier worden alle pagina’s op je oude website automatisch doorgestuurd naar de relevante pagina’s op je nieuwe website.
In de tabel hierbeneden vind je een voorbeeld:
Oude URL | Redirect naar: |
http://www.oude-website.nl/ | http://www.nieuwe-website.nl/ |
http://www.oude-website.nl/over-ons/ | http://www.nieuwe-website.nl/over-ons/ |
http://www.oude-website.nl/contact/ | http://www.nieuwe-website.nl/contact/ |
http://www.oude-website.nl/diensten/ | http://www.nieuwe-website.nl/diensten/ |
2.2. Een niet-bestaande pagina
Een pagina die niet (meer) bestaat, maar waar wel links naartoe gaan vanaf andere websites (of misschien wel je eigen website) moet ge-redirect worden. Bij ons gebeurt dit vaak wanneer wij een oud artikel herschrijven.
Soms passen wij dan ook de slug aan van zo’n oud artikel. Dan is het belangrijk dat alle pagina’s die verwezen naar de oude URL moeten worden doorverwezen naar de nieuwe URL.
Dit oude artikel heeft wel een bepaalde autoriteit in Google opgebouwd, maar scoort minder goed omdat de informatie niet meer actueel is. In zo’n geval schrijven we vaak een nieuw artikel en stellen we een redirect in van het oude artikel naar het nieuwe artikel.
2.3. Met of zonder www?
Sommige websites hebben géén www. voor hun domeinnaam staan wanneer je ze bezoekt. Om te voorkomen dat je website op twee locaties staat (bijvoorbeeld wplounge.nl én www.wplounge.nl) heb je dus een redirect nodig van het één naar het ander.
Als je naar wplounge.nl (zonder www) gaat, wordt je dan ook automatisch doorgestuurd naar www.wplounge.nl (met www). Dit doet WordPress automatisch voor je, aan de hand van wat je hebt ingesteld onder Instellingen > Algemeen. Zie ook onderstaande afbeelding:
2.4. Andere voorbeelden
Een ander voorbeeld van een redirect is een URL-verkorter. Wij hebben een eigen URL-verkorter voor onze artikelen die op Twitter worden gedeeld. Dit artikel is bijvoorbeeld te bezoeken via de verkorte URL http://wpln.nl/1H4NoLR.
Ook als je zelf een verkorte URL aanmaakt via een service zoals Bit.ly, maak je eigenlijk gewoon een redirect aan.
3. Soorten WordPress redirects
Er zijn verschillende soorten redirects. De meestgebruikte redirect is waarschijnlijk de 301 redirect. De code “301” is een HTTP response code. Elke pagina op het internet geeft zo’n response. Deze pagina werkt gewoon, en geeft dus de code “200”, die voor “OK” staat.
3.1. HTTP response codes
Voordat we verder inhaken op de verschillende redirects, eerst wat meer informatie over de HTTP response codes. De meest bekende response code is waarschijnlijk de “404”. Een 404-pagina betekent dat er op de bezochte URL niets gevonden is (voorbeeld).
Er zijn verschillende soorten response codes (bron):
- 4XX codes (zoals 404) zijn er om aan te geven dat er iets fout is.
- 2XX codes (zoals 200) geven aan dat er iets “succesvol” is. Deze code krijg je als gebruiker dan ook niet te zien.
- 3XX codes (zoals 301) en zijn er speciaal voor redirects.
De meest gebruikte redirect is de 301 redirect (301 Moved Permanently).
3.2. 301 Redirect (Moved Permanently)
Wat is een 301 redirect?
De 301 redirect is de meestgebruikte redirect. Het is tevens ook de enige redirect die je zou moeten gebruiken wanneer je de autoriteit van een pagina wilt behouden als de URL verandert!
3.3. 302 Redirect (Moved Temporarily) – oud!
Een 302 redirect is een tijdelijke redirect. Er wordt geen waarde doorgegeven door zoekmachines. In de meeste gevallen moet een 302 redirect dus niet worden gebruikt.
Bovendien is de 302 redirect een verouderde redirect. Je kunt hem nog wel gebruiken, maar het wordt niet aangeraden. Sinds HTTP 1.1 wordt namelijk een 307 redirect gebruikt voor tijdelijke redirects.
3.4. 307 Redirect (Moved Temporarily)
De juiste manier om een tijdelijke redirect aan te maken is door middel van een 307 redirect. Met tijdelijk bedoel ik niet “een paar weken”, maar eerder “een paar uur”. Als er bijvoorbeeld onderhoud wordt gepleegd aan je server, kun je je bezoekers gedurende dat onderhoud naar een “maintenance page” sturen door middel van een 307 redirect.
4. Redirects aanmaken
Nu je weet welke soorten redirects er zijn, kan ik uitleggen hoe je deze het beste aanmaakt. In de meeste gevallen heb je een 301 redirect nodig.
4.1. Vanuit DirectAdmin
Een redelijk makkelijke manier om een redirect aan te maken is vanuit het controlepaneel van je webhosting-provider (bijvoorbeeld DirectAdmin). Onder “Advanced features” in DirectAdmin vind je de optie “Site Redirection”.
Wanneer je hier op klikt, kom je in een nieuw venster terecht. Een voorbeeld van een redirect die je zou kunnen aanmaken:
Als ik deze redirect zou opslaan, zou http://wouterpostma.nl/wplounge-redirect/ bezoekers doorsturen naar https://www.wplounge.nl/. Als je het bovenste veld leeg laat (of een “/” invult), wordt het gehele domein ge-redirect naar de URL die je onderin invult (zie ook de tabel bij 2.1. Verhuisde website).
Vanuit DirectAdmin kun je op deze manier dus 301 redirects aanmaken. Toch zul je vrij snel het overzicht verliezen.
4.2. Een WordPress redirect maken met een WordPress-plugin
Er zijn veel verschillende WordPress redirect plugins beschikbaar. Een redelijk bekende plugin is Redirection. Het grote voordeel van deze plugin is dat deze ook 404-pagina’s rapporteert. Zo kun je dus heel eenvoudig redirects instellen voor 404-pagina’s op je website.
Een andere plugin waarmee het mogelijk is, is WordPress SEO van Yoast. Onder het tabje “Geavanceerd” kun je per pagina een 301 redirect instellen:
Ook dit kan natuurlijk een redelijk onoverzichtelijk geheel worden. Daarom is het beter om de WordPress SEO Premium-plugin van Yoast aan te schaffen. Hier zit een “redirect manager” in. Deze plugin maakt ook een koppeling met Google Webmaster Tools om zo automatisch 404-pagina’s te herkennen.
4.3. Het .htaccess-bestand
Ook in het .htaccess-bestand (waar vind je die?) kunnen redirects worden aangemaakt. Je kunt dit bestand bewerken door het .htaccess-bestand via FTP te downloaden, aan te passen en dan weer te uploaden.
Als je .htaccess-bestand de juiste bestandsrechten heeft, kun je deze ook aanpassen met de SEO-plugin van Yoast. Ga hiervoor in de WordPress-admin naar SEO > Extra > Bestandsbewerker.
Een redirect in het .htaccess-bestand ziet er als volgt uit:
Redirect 301 / http://nieuwe-URL.nl
De code hierboven redirect alle URL’s naar een nieuwe website / domeinnaam. Wil je slechts één specifieke pagina redirecten, gebruik dan de volgende code:
RedirectMatch 301 /blog(.*) http://nieuwe-URL.nl$1
5. Aandachtspunten
Bij het aanmaken van redirects is er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:
5.1. Voorkom dubbele redirects
Je spreekt van een dubbele redirect wanneer de ene URL redirect naar een URL die ook weer redirect. Google houdt hier niet van, en dus kun je het beter voorkomen.
5.2. Voorkom redirects naar 404-pagina’s
Wanneer je een pagina redirect naar een niet-bestaande pagina, heeft het geen zin. Zorg dus dat je geen redirects aanmaakt die op een niet-bestaande pagina uitkomen. Dit is slecht voor je autoriteit in Google en komt amateuristisch over.
5.3. Voorkom redirect loops
Er is sprake van een redirect loop wanneer twee pagina’s naar elkaar redirecten. Je wordt dan eindeloos heen en terug ge-redirect. Gelukkig herkennen veel webbrowsers dit automatisch. Google Chrome laat ook zien wanneer je in een redirect loop terecht bent gekomen:
6. Meer informatie over redirects
Meer informatie over redirects? Lees dan hier Google’s pagina over 301 Redirects, of kijk op Moz.com voor de SEO Best Practices op het gebied van redirects.
Bekijk ook onderstaande video van Google Webmasters (Google Webmaster) over 301 redirects:
Meestgestelde vragen samengevat
🔄 Wat is een redirect?
Een redirect is een handige manier om bezoekers door te sturen van een pagina die niet (meer) bestaat naar een andere pagina.
🧐 Waarom zou je redirects gebruiken?
Redirects kunnen heel handig zijn bij verhuisde websites, een niet-bestaande pagina, websites met of zonder 'www' en nog veel meer.
🛠 Hoe maak je redirects?
Vanuit DirectAdmin kun je onder 'Advanced features' de optie 'Site Redirection' zien. Ook kun je met een plugin of met een .htaccess-bestand via FTP redirects maken.
Dit klopt, wij hebben ook te maken gehad met veel 404 fouten waardoor we iedere tag/categorie gaan redirecten naar een nieuwe pagina binnen onze site. Zo kunnen we de linkjuice alsnog recupereren.
Ik heb in het verleden wel eens een url aangepast maar dat heb ik niet bijgehouden.
Hoe weet ik welke pagina’s inmiddels een andere url hebben gekregen?
Bij welke pagina’s zou ik dus een redirect moeten aanmaken?
Dank voor de informatie!
Maar… wat als je slechts een deel van de site naar de nieuwe domeinnaam wilt verhuizen en de oude domeinnaam ook in de lucht wilt houden?
En hoe lang duurt het voor de zoekmachines weten dat er sprake is van een nieuwe adres? Met andere woorden: dat je de berichten en pagina’s op de oude domeinnaam kan verwijderen? Ben zeer benieuwd!
Dat kan ook. Zorg er in ieder geval voor dat de content niet op twee plekken tegelijk online staat. Verwijs van de oude URL naar de nieuwe URL. De tijd waarna Google het opmerkt, verschilt per website. Je kunt in GWT een nieuwe indexatie aanvragen, dat versnelt het proces wellicht. Daarnaast zorgen nieuwe backlinks ook voor een nieuwe scan. Succes!
Is het noodzakelijk om redirects in het .htaccess-bestand te plaatsen, in plaats van een plugin?Zoals wij van anderen begrepen hebben pikt Google anders de verandering van URL’s niet op.
Voor onze WordPress-site gebruiken we de plugin EPS Redirects. Zorgen de redirects die hierin gedaan worden er ook voor dat Google op de hoogte is van de nieuwe URL?
Dank je. Het was zeer nuttig
Ik wil een directe doorverwijzing maken naar een beveiligde site.
Ik installeerde de plugin “Page Links To” (van Mark Jaquith).
Op zich werkt dit heel goed maar wat moet je doen als de pagina waarnaar je verwijst met een login beveiligd moet worden.
Bijvoorbeeld:
Stel dat ik met een directe link naar ‘google.be’ wil doorverwijzen maar alleen voor bevoegde (ingelogde) personen.
Hoe speel ik dat klaar ??
dag Wouter, ik heb de titel van mijn cornerstonepage veranderd, waardoor de permalink is veranderd. En nu krijg ik een 404 foutmelding als ik mijn website zoek. Ik heb de redirect plugin van wordpress geïnstalleerd, zoals je hierboven beschrijft, maar ik kom er niet aan uit hoe en waar ik de vernadering door moet voeren en of er verschillende vakjes aangevinkt moeten worden….kun je me helpen ? Groetjes, natasja
Dag Wouter,
mijn kwartje is inmiddels gevallen…..het is gelukt en het was veel eenvoudiger dan ik dacht :-)
grtjs, natasja
Beste Natasja,
Mooi om te horen dat het inmiddels gelukt is!
Groeten,
Wouter
Als ik het goed begrijp installeer je dan de Yoast plugin in je oude website? En die oude website moet je daarna dus wel offline halen?
Beste Madelon,
Nee, als je een “oude URL” wilt redirecten richting een nieuwe, kun je het hele domein laten redirecten. Je hoeft hier geen WordPress-installatie te laten draaien speciaal voor het redirecten met Yoast. Gebruik dan liever het .htaccess-bestand :-)
Succes,
Wouter