WPLounge
Home » Tutorials » Een URL-shortener voor je WordPress-blog maken

Een URL-shortener voor je WordPress-blog maken

Een URL Shortener (of URL-verkorter) kan handig zijn voor het delen van je artikel op bepaalde sociale netwerken, zoals Twitter. Veel websites (en blogs) hebben een eigen URL-verkorter. Een voorbeeld hiervan is de website thenextweb.com. Zij gebruiken een eigen domeinnaam voor hun korte URL’s: tnw.co.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wil jij dit ook voor jouw WordPress-website? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je een eigen URL-verkorter aan je WordPress-website koppelt.

We maken hierbij gebruik van de gratis dienst bit.ly, in combinatie met hun gratis WordPress-plugin. Speciaal voor dit tutorial heb ik de domeinnaam wpln.nl geregistreerd, die nu verkorte URL’s genereert voor wplounge.nl.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
URL verkorter WordPress blog
Bitly

Maak een account aan op bit.ly

Ten eerste maak je een account aan op bit.ly (of log in als je al een account hebt). In dit account koppelen we straks de domeinnaam die je als URL-verkorter wilt gebruiken aan de bit.ly-diensten.

Let op; zorg ervoor dat je een domeinnaam hebt die je nog niet gebruikt voor andere doeleinden, want de koppeling die we gaan maken zorgt ervoor dat de domeinnaam puur gebruikt zal worden voor de korte URL’s!

Installeer de plugin

Installeer nu de plugin WP Bitly. Deze kun je hier downloaden of direct vanuit WordPress installeren. (Hoe installeer je een WordPress plugin?)

WP Bitly plugin
De WP Bitly-plugin communiceert straks tussen jouw WordPress-website en de Bit.ly-diensten.

OAuth-token achterhalen

Nu je de plugin geïnstalleerd hebt, moet je de OAuth-token van Bit.ly gaan achterhalen. Dit kan gelukkig op een makkelijke manier.

Ga naar de instellingen van de WP Bitly-plugin (Instellingen > Schrijven) en kijk onderin. Hier vind je de WP Bitly-opties. Er wordt gevraagd om een OAuth-token. Als je bent ingelogd bij Bit.ly, kun je op de link klikken om direct naar de pagina in je Bitly-account te gaan (hier vind je dan je OAuth-token).

Zodra je de token hebt gevonden, plak deze dan in de WP Bitly-opties en bewaar de instellingen.

WP Bitly-instellingen

Zodra je de OAuth-token hebt ingevuld en de wijzigingen hebt opgeslagen, zal WordPress verkorte links voor je aanmaken.

Domeinnaam aan Bitly toevoegen

Wanneer je bent ingelogd in Bitly, klik je op “Settings” en dan op het tabje “Advanced“. Hier voeg je de korte domeinnaam toe die je gaat gebruiken voor je verkorte URL’s.

Zodra je je domeinnaam hebt toegevoegd, zal Bitly je vragen om de DNS-records van je domeinnaam aan te passen.

Domeinnaam DNS-records aanpassen

Zodra je een domeinnaam aan Bitly toevoegt, zal Bitly vragen om de A-records van je domeinnaam te veranderen in het IP-adres van Bitly. Hoe doe je dit?

Meestal is het mogelijk om de DNS-records van je domeinnaam aan te passen in het controlepaneel van je hostingpartij (of de partij waarbij je de domeinnaam hebt geregistreerd). Voor dit tutorial heb ik de domeinnaam bij Versio geregistreerd. Bij Versio zien de DNS-instellingen van een domeinnaam er als volgt uit:

DNS-beheer-korte-URL

De twee records met het type “A” (A-records) dienen te worden veranderd in het IP-adres van Bitly. Bij ons was dat 69.58.188.49, maar het zou kunnen dat Bitly jou een ander IP-adres geeft.

Er is één A-record mét www ervoor en één A-record zonder www. In dit voorbeeld zijn dat dus www.wpln.nl en wpln.nl.

Korte link van een bericht achterhalen

Hoe kom je erachter wat de verkorte link is van je bericht? In WordPress zelf kun je het bericht openen, en rechtsboven klikken op “Verkorte URL verkrijgen“. De verkorte link van dit bericht is http://wpln.nl/1nMa61Y.

Verkorte URL krijgen WordPress

Controleer op deze manier ook of de URL werkt. Als de URL werkt, dan heb je Bitly en de WP Bitly-plugin goed geconfigureerd.

Meer met Bitly

In Bitly zelf kun je ook bijhouden hoe vaak er op je verkorte URL’s geklikt is. Heb je erg veel URL’s en vind je dit een onhandig overzicht? Je kunt je WordPress-bericht ook openen in WordPress zelf. De WP Bitly-plugin voegt namelijk een tabje toe aan je bericht waarin je ziet hoe vaak je URL gedeeld is en hoe vaak er op geklikt is.

wp-bitly-kliks

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

 • He, he eindelijk een site waarvan de auteurs begrijpen hoe je goede uitleg geeft, onder andere door de in WordPress gebruikte begrippen goed te definieren. Voor mij een eureka-moment.
  Heb jullie boek meteen besteld.

  • Beste Paul,

   Bedankt voor je compliment!
   En uiteraard voor het bestellen van ons boek, we hopen dat je er wat aan hebt!

   -Wouter