WPLounge
Artikelen opdelen in WordPress
Home » Tutorials » Berichten in meerdere pagina’s opdelen in WordPress

Berichten in meerdere pagina’s opdelen in WordPress

Wanneer je een lang bericht (of artikel) op je website hebt staan, kan het handig zijn om deze op te breken in meerdere pagina’s.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Ben je opzoek naar een manier om lange WordPress berichten of pagina’s op te splitsen in verschillende pagina’s? In dit artikel laten we zien hoe je stap voor stap WordPress berichten kunt verdelen over meerdere pagina’s. Na het splitsen zal de URL van je pagina er hetzelfde uit zien, maar wanneer iemand naar de volgende pagina doorklikt, komt er een /2/ achter te staan.

Waarom wil je lange teksten opsplitsen?

Het opsplitsen van berichten in meerdere pagina’s heeft een aantal voordelen. Door lange content over meerdere pagina’s te verdelen, wordt het voor bezoekers gemakkelijker om artikelen te lezen en door verschillende secties te navigeren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
  • Lezers hoeven niet heel ver naar beneden te scrollen, maar kunnen naar de volgende pagina klikken;
  • Het aantal pageviews gaat omhoog, en de bounce rate gaat omlaag.

Hoe splits je pagina’s in WordPress?

In WordPress is het heel eenvoudig om je berichten in meerdere pagina’s op te delen. Je hoeft alleen maar het volgende stukje code toe te voegen op de plek waar je een nieuwe pagina wilt beginnen.

<!--nextpage-->

Let op! Je dient dit stukje code toe te voegen onder het “Tekst”-tabje van de WordPress classic Editor, niet onder het Wysiwyg-tabje. Gebruik je de WordPress Gutenberg editor? Voeg dan een HTML blok toe en gebruik bovenstaande code om een nieuwe pagina te beginnen.

Je kunt de code zo vaak toevoegen als je wilt en waar je maar wilt.

Hoe ziet opsplitsing per pagina eruit?

Hoe dit er uit ziet, verschilt per thema, in het standaard thema van WordPress (Twenty-Twenty-One) ziet het er als volgt uit:

Pagina-opdeling

Als je in jouw thema niet tevreden bent met de look & feel als je dit aan je berichten toevoegt, kun je in de WordPress Codex lezen hoe je dit aanpast of een eigen stijl toevoegt: Styling Page-Links.

Gebruik een plugin voor het splitsen van pagina’s

WP Paginate plugin

Een andere manier om veel content te verdelen over meerdere pagina’s, is door een WordPress plugin te gebruiken. Het voordeel van deze methode is dat berichten automatisch gesplitst worden wanneer de content aan bepaalde criteria voldoet. In dit voorbeeld gebruiken we de plugin WP-Paginate. Deze plugin is makkelijk in gebruik en werkt met bijna ieder thema.

WP Paginate knoppen

Zodra de plugin is geïnstalleerd en actief is op je WordPress website, ga je naar instellingen > WP-Paginate. Op deze pagina is de plugin te configureren. Zo kan je CSS toevoegen om de opmaak van de links aan te passen, of kies je voor één van de vooraf ingestelde knoppen.

Opdelen per pagina werkt niet

Mocht het in jouw WordPress-thema niet werken, kijk dan eerst eens in het single.php-bestand van je thema. Het kan zijn dat dit stukje code daar ontbreekt, of op de verkeerde plek staat:

<?php wp_link_pages(); ?>

Als het ontbreekt, voeg het dan toe. Mocht het op de verkeerde plek staan, verplaats het dan naar de plek waar jij het wilt hebben.

Tot slot

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om WordPress berichten op meerdere pagina’s te kunnen opsplitsen. Werkt het opsplitsen van artikelen niet goed? Neem dan contact op met WPLounge of boek vrijblijvend een WPLounge medewerker voor WordPress hulp.

💡 Waarom wil je lange teksten opsplitsen?

Lezers hoeven niet heel ver naar beneden te scrollen, maar kunnen naar de volgende pagina klikken. Ook gaat het aantal pageviews omhoog, en de bounce rate gaat omlaag.

❓ Hoe splits je pagina’s in WordPress?

In WordPress is het heel eenvoudig om je berichten in meerdere pagina’s op te delen. Je hoeft alleen maar een stukje code toe te voegen op de plek waar je een nieuwe pagina wilt beginnen.

💡 Opdelen per pagina werkt niet, wat nu?

Mocht het in jouw WordPress-thema niet werken, kijk dan eerst eens in het single.php-bestand van je thema. Het kan zijn een stukje code daar ontbreekt, of op de verkeerde plek staat.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties