WPLounge
google analytics
Home » WordPress Plugins » Hoe ver scrollen jouw bezoekers?

Hoe ver scrollen jouw bezoekers?

Bijhouden hoe ver je bezoekers scrollen op je WordPress-website? Er is een nieuwe plugin die dit voor je bijhoudt (als je Google Analytics op je WordPress-website hebt geïnstalleerd).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Met Google Analytics kun je een hoop bijhouden, zoals het aantal bezoekers, het aantal pageviews, je bounce rate en veel meer. Toch zou het soms handig zijn om iets meer te weten; bekijken bezoekers je hele pagina of klikken ze meteen verder? Met de plugin WP Scroll Depth krijg je hier een beter inzicht in.

Hoe het werkt

Wellicht weet je al dat Google Analytics zogenaamde “Events” (gebeurtenissen) kan bijhouden. Dit is handig om bij te houden hoe vaak ergens op geklikt wordt (banners of uitgaande links bijvoorbeeld).

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De plugin WP Scroll Depth voegt ook Events toe aan je Google Analytics-overzicht; maar dan de percentages van hoe ver een gebruiker naar beneden scrollt op je pagina.

Scroll Depth

Zoals in de afbeelding hierboven te zien is, worden er vijf gebeurtenissen getoond wanneer iemand helemaal naar beneden scrollt; Baseline, 25%, 50%, 75% en 100%.

De screenshot hierboven komt uit de “Real Time” rapportage van Google Analytics. Wil je meer informatie (bijvoorbeeld per pagina), dan vind je die onder “Behavior > Events” (of Gedrag > Gebeurtenissen in de Nederlandse Analytics).

Waarom bijhouden hoe ver een bezoeker scrollt?

analyticsWaarom zou je willen weten hoe ver een bezoeker op je pagina naar beneden scrollt?

Eén van de redenen is bijvoorbeeld om er achter te komen of bezoekers je artikelen wel écht lezen. Alleen een pageview zegt namelijk niet heel veel, behalve dat een bepaalde pagina bezocht is.

Ook kan het bijhouden van scroll-diepte erg handig zijn om er achter te komen in welk gedeelte van je pagina de meest belangrijke content moet worden geplaatst.

Hulp nodig met het installeren van deze plugin? Of met Google Analytics in het algemeen? Neem contact met ons op!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

 • @ Wouter, interessant artikel! Deze plugin kende ik nog niet en ga ik gelijk eens checken.
  Om overigens puur en alleen events te tracken via een hele handige WordPress plugin adviseer ik: WordPress Google Analytics Events. Ook scrollen over de pagina is hiermee te meten.
  Voordeel is dat je geen event tracking codes hoeft toe te voegen, en het is makkelijk in gebruik!

  • Hoi Marloes,
   Bedankt voor je reactie :-).
   De plugin die jij noemt ga ik ook eens uitproberen!

   Ik gebruik zelf de Google Analytics-plugin van Yoast. De premium-versie gaat nog een stapje verder en geeft de mogelijkheid om pageviews per auteur en categorie te bekijken, ook erg handig.