WPLounge
Jetpack
Home » WordPress Plugins » Nieuwe functies met Jetpack

Nieuwe functies met Jetpack

WordPress breidt zich constant uit. Het WordPress team werkt zelf aan het verbeteren van WordPress zelf. Het bedrijf achter WordPress heet Automattic en is oorspronkelijk opgericht door Matt Mullenweg. Automattic bouwt niet alleen aan WordPress, maar ontwikkelt ook plugins. Voorbeelden zijn BuddyPress, Akismet, Gravatar en Jetpack.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is Jetpack?Jetpack

Mede-oprichter van WordPress Matt Mullenweg had het idee van Jetpack voor het eerst geïntroduceerd tijdens zijn lezing op de Word WordCamp conferentie van 2009. Zijn visie was dat Jetpack een manier zou zijn om voor een brug te zorgen tussen WordPress.org en WordPress.com. De eerste versie van Jetpack bevatte acht populaire functies: Hovercards, statistieken, een ‘After the Deadline’ spellingscontrole, een Twitter widget, shortcodes en links, knoppen voor het delen op Social Media en wiskundetool LaTex. Jetpack noemt deze features modules. In de afgelopen acht jaar is de plugin voortdurend uitgebreid, nu is het aantal modules gegroeid tot 43. Jetpack is echter veel meer dan alleen deze modules.
Populaire Automattic services van WordPress.com zoals thema’s, zijn geïntegreerd in Jetpack. En de VaultPress backup-service is volledig gemigreerd naar Jetpack.

Voordelen Jetpack

Jetpack brengt meer dan 42 nieuwe functies met zich mee. We gaan ze niet allemaal bespreken; je kunt ze zelf bekijken op de Jetpack website. Wij lichten er een aantal uit waar wij heel erg blij mee zijn!

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Beveilig je WordPress website

Beveiliging van je WordPress website vormt de basis van Jetpack en biedt tal van functies die je website veiliger kunnen maken tegen aanvallen. Jetpack biedt een groot aantal beveiligingstools om je website te beschermen en draaiend te houden. Met de ‘Secure Authentication’ functie kan je je loginsysteem overschakelen naar WordPress.com. Er is hierbij ook een optie om 2-factor authenticatie te gebruiken. Hierbij kan je instellen dat gebruikers een verificatiecode moeten invoeren die via een sms naar hun telefoon is verzonden.

Jetpack beveiliging
Website beveiligen met Jetpack

Anti-Spam

Alle Jetpack premium abonnementen bieden spamfiltering. Het is een uitbreiding van de plugin Akismet en is een soort Akismet Plus abonnement voor $5 per maand. De spamfilterfunctie filtert automatisch bekende spam uit opmerkingen, pingbacks en inzendingen van contactformulieren. Reacties die als spam zijn gemarkeerd, kunnen worden beoordeeld en je kan recente spamactiviteit op je website bekijken.

Verbeterde zoekfunctie

De standaard WordPress zoekfunctie is relatief beperkt waarbij de zoekresultaten niet altijd relevant zijn.  Met Jetpack Professional kan je deze problemen oplossen door gebruik te maken van Jetpack Search. De zoekfunctionaliteit van Jetpack werkt aanzienlijk beter door categorie en tagfilters toe te voegen en de mogelijkheid om resultaten te sorteren op relevantie of datum.

Website versnellen

Naast het verbeteren van de snelheid, kan Jetpack je helpen de laadtijden van je website te versnellen. In het gedeelte met prestatie instellingen zie je de functie met de naam Site Accelerator. Door deze optie in te schakelen, worden afbeeldingen automatisch verkleind voor mobiele apparaten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een snelle CDN (Content Delivery Network) wat de snelheid van je website ten goede komt.

Website versnellen
Website optimaliseren met Jetpack

WordPress thema’s

Iedereen die Jetpack installeert, krijgt toegang tot meer dan honderd WordPress thema’s van WordPress.com. Met Jetpack Professional heb je zelfs beschikking over meer dan 200 thema’s. De informatiepagina bij ieder thema is erg uitgebreid met veel afbeeldingen met voorbeelden en details van het thema.

CSS editor

Deze staat bij ons absoluut op nummer 1. Hierdoor hoeven we niet telkens naar Weergave –> Bewerken –> Style.css, waar we vervolgens het thema aanpassen (wat niet echt handig is, aangezien thema’s regelmatig updates krijgen en jij die dan niet kan doen door je aangepaste file). We kunnen nu de CSS plakken in het handige CSS editor tabje en wanneer we dat verwijderen is het weer zoals het oude. Heel veilig, handig en overzichtelijk! Wanneer het theme dat jij gebruikt voor je website een custom CSS box heeft, kun je die natuurlijk ook gebruiken.

WordPress.com Stats

Met deze uitbreiding kun je zien hoeveel views je post hebben. Geen vervanger voor bijvoorbeeld Google Analytics, maar elke keer als je inlogt op je WordPress dashboard zie je eventjes hoeveel views je pagina’s/post’s hebben gehad, leuk en handig. Google Analytics is echter nauwkeuriger en heeft veel meer mogelijkheden. Daarnaast werkt de WordPress.com Stats uitbreiding niet positief in op de laadtijd van je website.

Jetpack stats

WP.me shortlinks

Heb je een lange url, dan kun je die verkleinen naar iets korts met de WP.me shortlinks dienst. Erg makkelijk! Je kunt natuurlijk ook de ?p= URL pakken, maar de WP.me URL’s zien er iets mooier uit.

Extra widgets

Er komen een paar extra widgets (wat zijn widgets?) bij die je goed kunt gebruiken. Denk aan afbeeldingen, Twitter posts en een makkelijke RSS-reader.

YouTube, Vimeo etc. shortcode

Een handige shortcode voor alle video diensten op internet. Niet meer moeilijk doen, maar gewoon de url invoeren en je (bijvoorbeeld) YouTube video komt prachtig in beeld.

Overige Jetpack functies

In het geval dat je website onbereikbaar is stelt Jetpack’s downtime monitoring functie je op de hoogte via email of telefoon. Elke 5 minuten controleert de tool of je website online is, zodat je direct op de hoogte wordt gesteld zodra er een probleem is. Ook voert Jetpack automatisch backup’s uit en maakt herstel en migraties van websites met één klik mogelijk. In premium abonnementen van Jetpack wordt iedere dag één website backup gemaakt die vervolgens 30 dagen worden bewaard. Een andere handige functie van Jetpack is de activiteiten log. Dit biedt een auditlogboek van iedere activiteit op je website. Dit is erg handig voor foutopsporing en gebruikersbeheer.

Jetpack modules in- en uitschakelen

Onderaan elke pagina in JetPack is een navigatiemenu en via dit menu kan je navigeren naar de pagina waar je alle Jetpack modules kan zien. Hier is ook de optie om een module in of uit te schakelen. Het is een handige manier om te zien welke modules actief zijn.

jetpack-modules
Eenvoudig modules activeren met Jetpack

Jetpack downloaden

Klik hier om Jetpack te downloaden.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

    • Jetpack is een ‘Project’ en wordt vertaald door iedereen die daar zin in heeft. Ook jij kunt je steentje bijdragen en een paar zinnen vertalen. De Nederlandse vertaling is voor 62% gereed, te vinden op deze pagina. Onderaan kun je de .mo en .po bestanden downloaden. Succes!