WPLounge
Jetpack

Nieuwe functies met Jetpack

WordPress breidt zich constant uit. Het WordPress team werkt zelf aan het verbeteren van WordPress zelf (zoals WordPress 4.5). Het bedrijf achter WordPress heet Automattic en is oorspronkelijk opgericht door Matt Mullenweg. Automattic bouwt niet alleen aan WordPress, maar ontwikkelt ook plugins. Voorbeelden zijn BuddyPress, Akismet, Gravatar en Jetpack.

Tip: Schaf een WordPress hosting pakket aan bij Savvii voor een snelle WordPress website, geautomatiseerde backups, veiligheid en meer!

Voordelen Jetpack

Jetpack brengt meer dan 24 nieuwe functies met zich mee. We gaan ze niet allemaal bespreken; je kunt ze zelf bekijken op de Jetpack website. Wij lichten er een aantal uit waar wij heel erg blij mee zijn!

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

CSS editor

Deze staat bij ons absoluut op nummer 1. Hierdoor hoeven we niet telkens naar Weergave –> Bewerken –> Style.css, waar we vervolgens het thema aanpassen (wat niet echt handig is, aangezien thema’s regelmatig updates krijgen en jij die dan niet kan doen door je aangepaste file). We kunnen nu de CSS plakken in het handige CSS editor tabje en wanneer we dat verwijderen is het weer zoals het oude. Heel veilig, handig en overzichtelijk! Wanneer het theme dat jij gebruikt voor je website een custom CSS box heeft, kun je die natuurlijk ook gebruiken.

WordPress.com Stats

Met deze uitbreiding kun je zien hoeveel views je post hebben. Geen vervanger voor bijvoorbeeld Google Analytics, maar elke keer als je inlogt op je WordPress dashboard zie je eventjes hoeveel views je pagina’s/post’s hebben gehad, leuk en handig. Google Analytics is echter nauwkeuriger en heeft veel meer mogelijkheden. Daarnaast werkt de WordPress.com Stats uitbreiding niet positief in op de laadtijd van je website.

WP.me shortlinks

Heb je een lange url, dan kun je die verkleinen naar iets korts met de WP.me shortlinks dienst. Erg makkelijk! Je kunt natuurlijk ook de ?p= URL pakken, maar de WP.me URL’s zien er iets mooier uit.

Extra widgets

Er komen een paar extra widgets (wat zijn widgets?) bij die je goed kunt gebruiken. Denk aan afbeeldingen, Twitter posts en een makkelijke RSS-reader.

YouTube, Vimeo etc. shortcode

Een handige shortcode voor alle video diensten op internet. Niet meer moeilijk doen, maar gewoon de url invoeren en je (bijvoorbeeld) YouTube video komt prachtig in beeld.

Jetpack downloaden

Klik hier om Jetpack te downloaden.

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en mede-oprichter van WordPress Lounge. Hij schreef samen met Wouter Postma het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

2 reacties

    • Jetpack is een ‘Project’ en wordt vertaald door iedereen die daar zin in heeft. Ook jij kunt je steentje bijdragen en een paar zinnen vertalen. De Nederlandse vertaling is voor 62% gereed, te vinden op deze pagina. Onderaan kun je de .mo en .po bestanden downloaden. Succes!