WPLounge
WordPress AMP
Home » WordPress SEO » Accelerated Mobile Pages (AMP) en WordPress

Accelerated Mobile Pages (AMP) en WordPress

Het internet is constant in beweging en dit betekent dat we constant op de hoogte moeten blijven van ontwikkelingen bij Google. In oktober 2015 heeft Google een oplossing gelanceerd die ervoor zorgt dat traag ladende mobiele websites ten goede komt: Accelerated Mobile Pages (AMP).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via Ă©Ă©n van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Google AMP is een mobiel initiatief om het internet te versnellen en is ondertussen al een stabiel platform geworden. Zo is het nu een stuk eenvoudiger om Google AMP in WordPress te implementeren dan een jaar geleden. Het idee is eigenlijk vrij simpel; iedere pagina op je website heeft een speciale (AMP-)versie van die pagina. Deze pagina bestaat uit statische “AMP HTML”, wat de laadtijd ten goede komt. Normaal gesproken wordt /amp of /?amp aan je bericht toegevoegd. Bekijk hier een demo van deze zogeheten AMP-pagina’s.

Het gebruiken van AMP-pagina’s kan er voor zorgen dat je website prominenter naar voren zal komen in Google’s (mobiele) zoekresultaten. Hierdoor kun je meer bezoekers naar je site trekken. AMP zorgt er dus niet voor dat mobiele bezoekers automatisch worden doorgestuurd naar de AMP-versie van je WordPress-bericht, maar dat pagina’s op je mobiele apparaat bijna onmiddellijk worden geladen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

AMP op je WordPress-website

Voor WordPress-websites zijn er momenteel meerdere manieren om met AMP te beginnen. Je hoeft gelukkig niet iedere pagina of ieder bericht twee keer aan te maken. Er zijn namelijk plugins die automatisch een AMP-versie van iedere pagina maken.

WordPress Accelerated Mobile Pages

De plugin AMP is (mede) ontwikkeld door Automattic, het bedrijf achter WordPress. Deze plugin werkt zowel voor berichten als je WordPress-website, en dus ook voor pagina’s. Zodra je de plugin activeert wordt er voor ieder bericht op je WordPress-website automatisch een AMP-versie klaargezet, die je kunt bereiken door /amp/ achter de URL te plakken. Ook voegt de plugin een stukje code aan je pagina toe om aan zoekmachines te laten weten dat er een AMP-versie van deze pagina is. Een zoekmachine (zoals Google) kan er dan voor kiezen om mobiele bezoekers naar deze versie te sturen in plaats van de normale pagina.

AMP for WP-plugin

Een nadeel van de AMP-plugin is dat je geen gebruik kan maken van analystics.js op AMP-pagina’s. Daarom is er een andere Analytics-tag speciaal voor AMP die je handmatig moet invoeren. Daarnaast heb je een beperkt aantal opties binnen de plugin en is de toepasbaarheid ervan vooral afhankelijk van je kennis over het implementeren van extra filters voor bijvoorbeeld Adsense of Analytics. Als je makkelijk van dit soort extra functies wilt toevoegen kun je de plug-in AMP for WP installeren. Deze plug-in is een geavanceerde versie van de officiĂ«le AMP-plugin. Op het moment van schrijven heeft de plugin meer dan 100.000 actieve installaties met een score van 4.4 van de 5 sterren. Met de plugin AMP for WP kan je je Google AMP-configuratie op veel verschillende manieren aanpassen. Daarnaast biedt de plugin ondersteuning voor pagina’s.

Smartphone photo

Nadat je Google AMP met succes hebt geïnstalleerd op je WordPress-site, is het belangrijk om te achterhalen of je AMP geschikt is voor Google. Dit is nodig zodat Google de AMP-versie in de zoekmachine resultaten weergeeft. Een manier om te testen is door naar de AMP Test Tool te gaan en daar de URL van je website in te voeren. Onderaan de pagina kun je vervolgens zien of de code gevalideerd is.

Yoast SEO

Een aparte Yoast SEO AMP plugin, zoals de ‘Glue voor Yoast SEO & AMP plugin’, is niet nodig. De Yoast SEO plugin integreert automatisch met de AMP plugin om correcte metadata en andere SEO-elementen uit te voeren.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Je geeft aan:’ Als een (mobiele) bezoeker dus direct naar een URL op je website gaat, zal hij niet automatisch ge-redirect worden naar je AMP-pagina.’
    Hoe zorg je hier voor?