WPLounge
Home » WordPress SEO » WordPress-website verdwenen uit Google?

WordPress-website verdwenen uit Google?

GoogleIs je WordPress-website niet meer vindbaar in Google of heb je opeens veel minder bezoekers? Het kan gebeuren dat je website door Google uit de index wordt verwijderd of dat Google je website niet (meer) indexeert. In dit artikel lees je over de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via Ă©Ă©n van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Bezoekers uit Google weg?

Voor veel websites (en voor blogs in het bijzonder) is organisch zoekverkeer (meestal uit Google) de belangrijkste bron van bezoekers. Wanneer je website opeens niet meer in Google te vinden is of dramatisch is gezakt verlies je dus veel van je bezoekers.

Er zijn verschillende redenen die Google kan hebben om je website niet (meer) te indexeren. Een aantal daarvan zijn vrij eenvoudig op te lossen en/of logisch te verklaren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Zijn je WordPress instellingen juist ingesteld?

Een mogelijke oorzaak, dicht bij huis, zijn de instellingen van je WordPress website. Dit kun je met Ă©Ă©n klik aanpassen. Ga naar Instellingen > Lezen en controleer of het vinkje niet aangevinkt is naast Zoekmachine zichtbaarheid. Zoals de tekst in de onderstaande afbeelding ook aangeeft: we willen immers niet Google ontmoedigen om onze website te indexeren! Wanneer je deze optie aanvinkt, zal WordPress al je pagina’s voorzien van de zogeheten “noindex”-tag. Met deze tag zeg je eigenlijk tegen zoekmachines dat ze jouw website niet moeten indexeren. Als je in Google zichtbaar wilt zijn mag deze optie dus absoluut niet aan staan. Dus: vinkje uit.

Indexering instellingen WordPress
Zorg dat deze instelling NIET is aangevinkt.

Je website is in strijd met Google’s richtlijnen

SPAMWanneer je website in strijd met de richtlijnen van Google zal deze vaak niet of minder goed geĂŻndexeerd worden. Denk hierbij aan zaken als automatisch geschreven content, deelname aan linkruil, pagina’s met te weinig content, verborgen teksten (wit op wit) of pagina’s die proberen gegevens van de bezoeker te stelen (phishing, malware of andere SPAM).

Wanneer je website malware bevat zal Google deze meestal weghalen uit de zoekresultaten om gebruikers te beschermen. Het kan ook zijn dat er naast je website in Google een waarschuwingstekst komt te staan, of dat je website via Google Chrome niet meer bereikbaar is.

Wanneer je je website hebt gekoppeld aan Google Search Console, kun je via deze tools vaak achterhalen of Google dit soort acties heeft ondernomen vanwege malware of phishing. Ook kun je via deze tool een zogeheten “reconsideration request” indienen wanneer je website (volgens jou) weer veilig is. Als Google het daarmee eens is zul je vaak zien dat je website vrij snel weer gevonden kan worden in Google.

Google Penalty

SEOEen belangrijke reden voor Google om websites te verwijderen uit de zoekresultaten is een zogeheten ‘penalty’. Er zijn verschillende redenen waarom Google een penalty kan geven. Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten penalty’s zijn: handmatig en algoritmisch. Een handmatige penalty wordt opgelegd door een Google-medewerker. Ze worden meestal gegeven als blijkt dat je website iets doet dat in strijd is met de richtlijnen van Google.

Een verouderde manier van het werken aan het linkprofiel van je website, kan Ă©Ă©n van de redenen zijn voor een penalty. Het is dus belangrijk om een SEO (Zoekmachine optimalisatie)-aanpak te hanteren die natuurlijk is en conform de huidige trends. Zo kan het zijn dat je in korte tijd erg veel linkbuilding doet voor je website, wat averechts kan uitpakken. Wij krijgen regelmatig vragen over SEO en bieden zelf ook de service aan om websites SEO-proof te maken. En daarmee hoger in Google te komen (zonder penalty’s)!

SEO dienst van WPLounge

Heb je algemene vragen over SEO en wat we nog meer voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Redirects vergeten

Het kan gebeuren dat de URL’s van de pagina’s op je website veranderen. Dit kan door een nieuwe permalink-structuur te kiezen of door je website te verhuizen van het ene CMS naar het andere.

Wanneer je de URL van een pagina verandert, zal de pagina een 404 error (“Niet gevonden”) geven. Google herkent dit en stopt dan met die pagina te indexeren. De eventuele autoriteit die de pagina heeft opgebouwd bij Google wordt niet automatisch doorgegeven naar de nieuwe pagina en/of URL. Dit kun je ondervangen met (301) redirects.

Hulp nodig?

Het is niet altijd even grijpbaar wat de oorzaak is van een indexeringsprobleem. Mochten de bovenstaande punten jou niet hebben geholpen en heb je hulp nodig? Boek dan Ă©Ă©n van onze medewerkers voor een Hulp op Afstand sessie.

Hulp op Afstand

Lees ook:

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer