WPLounge
Home » WordPress SEO » WordPress-website verdwenen uit Google?

WordPress-website verdwenen uit Google?

GoogleIs je WordPress-website niet meer vindbaar in Google of heb je opeens veel minder bezoekers? Het kan gebeuren dat je website door Google uit de index wordt verwijderd of dat Google je website niet (meer) indexeert. In dit artikel lees je over de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Bezoekers uit Google weg?

Voor veel websites (en voor blogs in het bijzonder) is organisch zoekverkeer (meestal uit Google) de belangrijkste bron van bezoekers. Wanneer je website opeens niet meer in Google te vinden is of dramatisch is gezakt verlies je dus veel van je bezoekers.

Er zijn verschillende redenen die Google kan hebben om je website niet (meer) te indexeren. Een aantal daarvan zijn vrij eenvoudig op te lossen en/of logisch te verklaren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Je website is in strijd met Google’s richtlijnen

SPAMWanneer je website in strijd met de richtlijnen van Google zal deze vaak niet of minder goed geïndexeerd worden. Denk hierbij aan zaken als automatisch geschreven content, deelname aan linkruil, pagina’s met te weinig content, verborgen teksten (wit op wit) of pagina’s die proberen gegevens van de bezoeker te stelen (phishing, malware of andere SPAM).

Wanneer je website malware bevat zal Google deze meestal weghalen uit de zoekresultaten om gebruikers te beschermen. Het kan ook zijn dat er naast je website in Google een waarschuwingstekst komt te staan, of dat je website via Google Chrome niet meer bereikbaar is.

Wanneer je je website hebt gekoppeld aan Google Search Console (Webmaster Tools), kun je via deze tools vaak achterhalen of Google dit soort acties heeft ondernomen vanwege malware of phishing. Ook kun je via deze tool een zogeheten “reconsideration request” indienen wanneer je website (volgens jou) weer veilig is. Als Google het daarmee eens is zul je vaak zien dat je website vrij snel weer gevonden kan worden in Google.

Zoekmachines geblokkeerd (“noindex”)

De eenvoudigste oorzaak voor een WordPress-website die niet geïndexeerd wordt door Google is een hele eenvoudige instelling. Om te checken of je deze per ongeluk hebt aangezet ga je naar Instellingen > Lezen. Helemaal onderin dit menu vind je de optie “Blokkeer zoekmachines deze site te indexeren“.

Blokkeer zoekmachines WordPress
Zorg dat deze instelling NIET is aangevinkt.

Wanneer je deze optie aanvinkt, zal WordPress al je pagina’s voorzien van de zogeheten “noindex”-tag. Met deze tag zeg je eigenlijk tegen zoekmachines dat ze jouw website niet moeten indexeren. Als je in Google zichtbaar wilt zijn mag deze optie dus absoluut niet aan staan.

Google (Penguin) Penalty

Google PenguinEen belangrijke reden voor Google om websites te verwijderen uit de zoekresultaten is een zogeheten ‘penalty’ (beter bekend onder de naam Penguin Penalty). Deze kun je krijgen als je aan “foute SEO” doet. Denk hierbij aan het handmatig aanleggen van links (backlinks) naar je website. Dit heet ook wel linkbuilding. Google’s algoritme bepaalt (onder andere) aan de hand van links naar je website hoe relevant deze is. Dit is de reden dat veel mensen zelf links naar hun website aanleggen om (sneller) hoger in Google te komen.

Google herkent deze linkbuilding-technieken steeds beter en treedt er tegen op. Dit gebeurt meestal overigens volledig automatisch. Een bekend voorbeeld is het webblog WPMU DEV, dat in 2012 een penalty kreeg. De oorzaak was dat ze een gratis WordPress theme hadden gemaakt dat door websites met spam-inhoud werd gebruikt. In de footer van deze websites stond een link naar WPMU, waardoor Google’s algoritme dacht dat het om “spammy links” ging.

Redirects vergeten

Het kan gebeuren dat de URL’s van de pagina’s op je website veranderen. Dit kan door een nieuwe permalink-structuur te kiezen of door je website te verhuizen van het ene CMS naar het andere.

Wanneer je de URL van een pagina verandert, zal de pagina een 404 error (“Niet gevonden”) geven. Google herkent dit en stopt dan met die pagina te indexeren. De eventuele autoriteit die de pagina heeft opgebouwd bij Google wordt niet automatisch doorgegeven naar de nieuwe pagina en/of URL. Dit kun je ondervangen met (301) redirects.

Lees ook:

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

3 reacties

Adverteerders

Vimexx-banner
Hulp Op Afstand WordPress

× Hoe kan ik je helpen?