WPLounge
Home » Tutorials » WordPress website versnellen met CloudFlare

WordPress website versnellen met CloudFlare

Websites die op WordPress draaien kunnen bij een grote hoeveelheid content vaak traag worden. Ook wij van WordPress Lounge hadden hier steeds meer last van, tijd dus voor een Content Delivery Network (CDN). Wij maken gebruik van de gratis versie van CloudFlare.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Een Content Delivery Network zorgt er voor dat je “statische” content wordt ge-cached, en daardoor sneller wordt geladen. Je content wordt verspreid over datacenters over de hele wereld. Iemand uit Nederland krijgt de data voorgeschoteld van de server in Amsterdam, en iemand uit Los Angeles krijgt data van een server in Los Angeles. Dit maakt je website sneller, veel sneller.

CloudFlare CDN
De locaties van alle servers van het CDN van CloudFlare (meer).

Bijna alle grote websites gebruiken tegenwoordig een CDN. Voor de kleinere websites heeft CloudFlare een gratis versie. Ook is er een WordPress-plugin die het je extra makkelijk maakt. Deze plugin zorgt er ook voor dat wanneer je op “SPAM” klikt bij reacties, dat dit gedeeld wordt met het hele CloudFlare-netwerk, zo word je niet alleen zelf beschermd tegen spam, maar ook de rest van het netwerk.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Installeren

Om CloudFlare voor jouw website te gebruiken, maak je eerst een account aan op CloudFlare.com en vul je de URL van je website in. CloudFlare vertelt je dan welke DNS records er nu zijn ingesteld voor je website. Let op: Controleer goed of CloudFlare ze correct heeft ingesteld! Als dit zo is dan bevestig je dit en vertelt CloudFlare welke nameservers je moet aanpassen naar de nameservers van CloudFlare.
Het aanpassen van je nameservers gaat meestal via het controlepaneel van je hosting-partij. Bij onze hosting-partij (Cloud86) stel je zoiets in via de website. Vraag voor meer informatie de support afdeling van je hosting partij. Heb je een WordPress hosting pakket, zoals een pakket van Cloud86, dan heb je daar support bij.

Zodra je je nameservers hebt aangepast kan het tot 24 uur duren voor CloudFlare is geactiveerd (lees; voordat je hosting-partij de nameservers gewijzigd heeft). Wij hebben geen downtime gehad, maar het kan zo zijn dat je website daardoor tijdelijk onbereikbaar is.

CloudFlare houdt voor je in de gaten of de nameservers gewijzigd zijn, zodra dat het geval is krijg je een mail van CloudFlare.

Rocket Loader

CloudFlare biedt je ook de mogelijkheid om een beta-functie uit te testen; Rocket Loader. Onze website werd daar veel sneller door. Het betreft een functie in ontwikkeling, dus na het inschakelen hiervan is het van belang dat je je website even doorloopt om te kijken of alles nog werkt.

Rocket Loader zorgt er namelijk voor dat JavaScript asynchroon wordt geladen.

“In the past, if any one of these third party apps was slow to load, no matter what you did to improve your own site’s performance, they could drag you down. While this lag is annoying on desktops, it kills you on a mobile device. Think of it this way: each one of those connections to another third party service is another opportunity for your mobile phone provider to screw up.” 

CloudFlare zegt zelf dat “third party”-toepassingen je website veel trager kunnen maken, wat je ook gedaan hebt om je website te versnellen of optimaliseren. Wij hebben dit zelf ook ervaren, zoals met onze Facebook Like Box en de social media-buttons die je onderaan ieder bericht op WordPress Lounge vindt. Rocket Loader zorgt ervoor dat deze toepassingen niet zo zeer sneller laden, maar wel dat de rest van je pagina geen hinder ondervindt tijdens het laden.

Meer over RocketLoader lees je in dit blogbericht van CloudFlare.

Automatic Platform Optimization

Cloudflare biedt voor WordPress websites de service Automatic Platform Optimization (APO) aan. Deze service kan voor enorme prestatieverbeteringen zorgen voor WordPress websites die worden vertraagd door shared hosting, langzame database lookups of trage plugins.
APO gebruikt Cloudflare Workers om dynamische content direct in de cache van Cloudflare te laden. Dit betekent dat bezoekers die je website aanvragen, direct de content te zien krijgen vanuit de cache van Cloudflare. Dit zal leiden tot aanzienlijke snelheidsverbeteringen.
Door dynamische content als statische HTML pagina’s in het cachegeheugen op het Cloudflare edge-netwerk te plaatsen, zien sommige gebruikers prestatieverbeteringen van 70 tot 300%! De kosten voor het gebruik van APO zijn $5 per maand.

APO activeren

Om gebruik te kunnen maken van Cloudflare’s APO voor je WordPress website is het nodig om de Cloudflare plugin te installeren. Let er wel op dat er een aantal plugins niet compatible zijn met Cloudflare’s APO waaronder W3 Total Cache en WP Rocket. Een volledige lijst van plugins die problemen kunnen geven kan je hier vinden. Na het installeren van de plugin, kan je via de instellingen Automatic Platform Optimization activeren:

Automatic Platform Optimization
Activeren van APO met de CloudFlare plugin

Nameservers updaten

Voordat je Cloudflare’s APO kan activeren dien je de nameserver van jouw domein de veranderen in de nameserver van cloudflare.com. Wanneer je een account aanmaakt op cloudflare.com volg je de ‘Quick Start Guide’ om de juiste nameservers te configureren. Vervang de huidige nameserver van je domein in de nameservers van Cloudflare:

Cloudflare nameserver setup

Het kan tot 24 uur duren voordat de nieuwe nameserver actief is. De tool whois is een handig hulpmiddel om je huidige actieve nameserver van je domein te controleren.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

  • Goed artikel! Wij gebruiken zelf ook altijd Cloudflare. Wat ik nog mis in dit artikel is de synchronisatie met Cloudflare en een eventuele caching plugin. Wij gebruiken zelf WP Fastest Cache, hier kun je ook via de gratis versie een API koppeling leggen met Cloudflare, zodat ook de cache uit Cloudflare gewist wordt bij het drukken op ‘Clear all caches’.