WPLounge
W3 Total Cache
Home » WordPress Plugins » Je WordPress-website sneller maken met W3 Total Cache

Je WordPress-website sneller maken met W3 Total Cache

Een snelle website is erg belangrijk; Google beloont snelle websites en ook bezoekers zijn sneller geneigd om iets te kopen of om verder te klikken. We hebben eerder verteld over het sneller maken van je WordPress-website, en we weten dus al dat webhosting een grote rol speelt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Daarom raden wij ook altijd Vimexx aan; zij hosten alleen WordPress-websites, zodat ze de servers volledig kunnen optimaliseren voor WordPress en hierbij geen rekening hoeven te houden met andere systemen zoals Joomla, Magento of Drupal.

Hoe snel is mijn website?

Voordat je je website gaat optimaliseren met behulp van een caching-plugin, is het belangrijk om te checken hoe snel je website is. Je kunt dan na het instellen van de plugin beter beoordelen of het verschil heeft gemaakt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Black Friday is nu actief: 25% korting + veel gratis extras!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Om te checken hoe snel een website is, gebruik ik altijd twee gratis tools: Google Pagespeed Insights en de Pingdom Speed Test.

De eerste test (van Google) kijkt vooral naar eventuele verbeterpunten op je pagina, en geeft je pagina op basis daarvan twee ratings van 0 tot 100. De eerste rating is voor Desktop-computers en de andere rating voor mobiel (deze is bij veel websites lager). Wij krijgen een score van 87/100.

87 pagespeed

Bij Pingdom wordt minder gekeken naar de verbeterpunten, maar meer naar de échte laadtijd van je website. Oftewel; hoe lang duurde het om jouw pagina volledig te laden?

Pingdom Speedtest

Bij de Pingdom Speed Test is het handig om in te stellen dat je website getest wordt vanuit Amsterdam, Netherlands. De server staat namelijk (waarschijnlijk) in Nederland, of in ieder geval in Europa. Je website is voor een bezoeker uit Nederland dan ook sneller dan een bezoeker uit Australië. Wij krijgen een hele goede performance grade van Pingdom (98/100):

Pingdom Performance Grade

In ons geval betekent dit eigenlijk dat we W3 Total Cache niet nodig hebben ;-). Dit komt vooral doordat onze provider Savvii de caching al voor ons regelt en onze ‘statische content’ op een CDN plaatst. Ideaal :-).

Waarom is een (WordPress-)website langzaam?

Als jouw score niet zo goed is (in beide tests) en je wilt achterhalen hoe dit komt, dan zijn er veel zaken waar dit aan kan liggen. Meestal ligt dit aan een trage hostingpartij (zoals Versio), aan de gebruiker die te veel plugins heeft geïnstalleerd of allebei.

Daarnaast kan het ook aan je WordPress theme liggen. Veel gratis WordPress themes zijn bijvoorbeeld slecht gecodeerd, waardoor ze je website veel langzamer maken. Premium themes hoeven helemaal niet duur te zijn (kijk naar Elegant Themes), dus het is zeker iets om te overwegen.

Naast het gebruiken van een goed theme, is het belangrijk om niet te veel plugins te installeren. Veel plugins hebben namelijk een negatieve impact op je laadtijd, doordat ze gebruik maken van te veel JS- of CSS-bestanden. Dit zijn stuk voor stuk extra bestanden die geladen moeten worden, waardoor je website langzamer wordt.

Voordat je überhaupt een caching-plugin installeert, kijk eens kritisch naar de plugins op je WordPress-website, en verwijder de plugins die je niet meer gebruikt of niet nodig hebt. Doe vervolgens beide tests opnieuw, waarschijnlijk zie je al ene aardige stijging.

W3 Total Cache (W3TC)

W3 Total CacheNaast het kiezen van een goede WordPress hostingpartij, kan een caching-plugin zoals W3 Total Cache (W3TC) enorm helpen om je website nóg sneller te maken. In dit artikel laat ik een aantal instellingen van W3 Total Cache zien, en leg ik uit hoe je deze kunt benutten.

Installeer W3 Total Cache en activeer de plugin. Er verschijnt nu een menu-item “Performance” in de WordPress-admin. Hier vind je alle instellingen van W3TC (zie ook afbeelding rechts).

W3TC Menu

Zoals je ziet zijn er nogal wat instellingen. Je hebt ze (gelukkig) lang niet allemaal nodig om een mooi resultaat neer te zetten.

General Settings

Onder het kopje ‘General Settings’ kun je bepaalde manieren van caching en/of andere tools aan en uit zetten:

 • Pagina Cache
 • Minify
 • Database Cache
 • Object Cache
 • Browser Cache
 • en meer;

Onder de verschillende andere menu-items kun je deze methoden vervolgens verder instellen.

Pagina cache

Wanneer je een pagina opent op een WordPress-website, worden er verschillende bestanden geladen (CSS, Javascript, etc.) en wordt informatie uit de WordPress-database gehaald. Door Pagina Cache aan te zetten, wordt deze informatie door de pagina onthouden, en hoeft de informatie dus niet bij iedere ‘request’ uit de database te worden gehaald.

Pagina Cache

Bij Page cache method kun je in vrijwel alle gevallen kiezen voor “Disk: Enhanced“. Wanneer je naar de uitgebreide instellingen van de Pagina Cache gaat kijken, staan er een aantal handige opties. Zo kun je caching bijvoorbeeld uitzetten voor bepaalde gebruikers:

Cache User Roles

Door “Administrator” of een andere rol aan te vinken, zorg je ervoor dat caching niet actief is voor deze (ingelogde) gebruikers. Dit is handig, want door caching worden wijzigingen soms niet direct zichtbaar (de ‘vorige’ versie van een pagina wordt getoond, omdat deze in de cache zit). Dit kan verwarrend zijn wanneer je aan je website werkt.

Minify

Minify is niet echt caching, maar zorgt ervoor dat bepaalde bestanden (HTML, CSS en JS) kleiner worden. Bij een CSS-bestand wordt bijvoorbeeld alle code op één regel gezet, waardoor het bestand kleiner wordt (en dus sneller laadt). Het gebruiken van Minify kan een besparing leveren van 10 procent.

Een voorbeeld van normale CSS-code (links) en de minify-versie (rechts):

Minified CSS
Klik voor groter

Minify werkt meestal heel erg goed, maar het kan er soms voor zorgen dat bepaalde bestanden hun werk niet meer goed doen. Houd dit dus in de gaten, en zet het weer uit als je merkt dat er iets mis gaat.

Database cache

W3 Total Cache Database Cache

De Database Cache activeer je ook weer onder het kopje “General Settings”. Vervolgens vind je in het “Database Cache”-menu meer opties.

Deze manier van caching zorgt ervoor dat SQL-queries ge-cached worden. Als je website op een shared server draait kan database caching je website langzamer maken. Check dit dus met behulp van de tools die ik aan het begin van dit artikel heb laten zien en bepaal dan of je Database caching gebruikt.

Object cache

Waarschijnlijk wordt jouw website gehost op een shared server. In dat geval kun je Object cache beter niet gebruiken.

Browser cache

Wat voor website je ook hebt; browser cache dien je altijd te gebruiken. Hier valt namelijk ontzettend veel winst mee te halen. Deze instelling zorgt ervoor dat browsers begrijpen dat er op jouw website bestanden zijn die ze kunnen cachen (denk hierbij aan een CSS-bestand dat op iedere pagina wordt gebruikt).

W3 Total Cache Browser Cache

Overig

De bovenstaande instellingen hebben waarschijnlijk al een grote impact op de laadtijd van je website. Daarnaast biedt W3TC nog de mogelijkheid om een CDN te koppelen en een aantal andere geavanceerde opties. Wij hebben echter al een CDN, dat dankzij Savvii met één klik geactiveerd wordt.

Wijzigingen niet meer zichtbaar?

Empty all cachesNadat je al deze instellingen hebt gedaan, kan het zijn dat je problemen tegenkomt. Een veel gehoord probleem is dat gemaakte wijzigingen niet direct zichtbaar worden op je website. Gelukkig heeft W3TC hier een handige knop voor: Empty all caches. De volledige cache wordt dan geleegd. Mocht de wijziging nog steeds niet zichtbaar zijn dan kan het ook aan je browser liggen. In dat geval werkt Control + F5 vaak erg goed.

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

7 reacties

 • Bedankt voor deze fijne uitleg!
  Als WP-beginner had ik de plugin alweer bijna verwijderd, maar met behulp van deze uitleg is het helemaal gelukt en mijn website is een stukje sneller nu! :)

 • Heel erg bedankt voor je uitleg! Ik heb wel een vraagje, nadat ik deze plugin heb ingesteld is mijn lettertype overal veranderd. Heb jij enig idee hoe ik het oude lettertype weer terug krijg?

  Alvast bedankt!

 • Wauw ik heb meteen W3 total cache plugin geïnstalleerd voor mijn wordpress site en ik ben van 2seconden laadtijd naar 600miliseconden gegaan dat is echt groot verschil vind ik. En ik dat terwijl ik ook nog een video slider gebruik op mijn website.

  Bedankt!

 • hoi mannen,

  Ik krijg de volgende melding.
  The required directives for fancy permalinks could not be detected, please confirm they are available: Creating and editing

  echter na heel veel forums lezen weet ik niet wat er verkeerd is bestandsrechten staan op 664
  en htaccec bestaan staat als standaard wordpress

 • Good artikel let wel op als je gaat testen, ik heb bij pingdom tools “www.globeview.nl” ingetypet en dit was een stuk sneller dan dat ik er http:voor zette. Vreemd? Dus testen bij pingdom tools zonder http:// ervoor.

Adverteerders

Vimexx-bannerWebsiteOffertes.nl banner WPLounge
Hulp op afstand banner

Black Friday! Elegant Themes & Divi: 25% korting op alle Divi abonnementen + veel gratis extras! Ga naar Elegant

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 17:00