WPLounge
Afbeeldingen Optimaliseren voor het web (1)
Home » WordPress Algemeen » Afbeeldingen optimaliseren met WP Smush & alternatieven

Afbeeldingen optimaliseren met WP Smush & alternatieven

Vandaag gaan we het hebben over de WordPress plugin WP Smush. Afbeeldingen kunnen je website aanzienlijk vertragen. Daarom is het belangrijk om al je afbeeldingen op zo’n manier op te slaan dat ze geoptimaliseerd zijn voor het web. Recentelijk kregen wij de vraag wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van een plugin zoals WP Smush. In deze blog kijken we naar de voor-, nadelen en alternatieven van WP Smush.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Afbeeldingen voor je website

Wat is WP Smush?

WP Smush is een WordPress plugin waarmee je afbeeldingen kunt optimaliseren zonder in te leveren op kwaliteit. Sommige plugins voor beeldcompressie verkleinen beelden met onnodig veel kwaliteitsverlies. De WP Smush tool verwijdert verborgen gegevens van afbeeldingen en verkleint de bestandsgrootte zonder het uiterlijk van je foto’s te beïnvloeden. Smush scant zorgvuldig elke afbeelding die je uploadt of die je al aan je website hebt toegevoegd. Vervolgens verwijdert de plugin alle onnodige gegevens en schaalt deze voor je voordat je deze toevoegt aan de mediabibliotheek.

WP Smush installeren in WordPress

Voordelen van WP Smush

WP Smush is heel gebruiksvriendelijk en je kunt je afbeeldingen direct optimaliseren terwijl je ze uploadt naar je WordPress site. Voor je oudere afbeeldingen ga je naar Media > WP Smush en kun je 50 afbeeldingen tegelijk in bulk ‘smushen’. Voor beginners is het een eenvoudige en snelle manier om afbeeldingen te optimaliseren en daarmee de prestaties van de website te verbeteren.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Afbeeldingen in bulk optimaliseren met WP Smush
WP Smush optimaliseert hier alle 187 afbeeldingen in bulk.

Nadelen van WP Smush

Het prestatieverschil is niet zo significant als je zou denken. Andere methodes geven na optimalisatie nog grotere stijgers in de performance score van de website. Als u bijvoorbeeld een foto van 3 mb naar je website uploadt, reduceert WP Smush die met 10 tot 20 procent zonder kwaliteitsverlies. Het blijft op dat moment alsnog een bestand van meer dan 2 mb, wat simpelweg veel te veel is.

WP Smush geeft je dus geen controle over hoe sterk je een afbeelding kunt optimaliseren. Hoewel het de bestandsgrootte van de afbeelding verkleint, is dit niet de nummer één oplossing.

Alternatieve WP plugins

Er zijn verschillende andere tools en WordPress plugins waarmee je je afbeeldingen kunt optimaliseren voor het web. Deze hulpmiddelen geven je meer controle over de wijze waarop, en mate waarin, je wilt optimaliseren. Dit kan resulteren in nog kleinere bestandsgroottes en daarmee kortere laadtijden. We geven je een aantal voorbeelden van alternatieven voor WP Smush, die zeker die moeite zijn om eens uit te proberen.

EWWW Image Optimizer

EWWW Image Optimizer is een WordPress plugin die je afbeeldingen optimaliseert terwijl je ze uploadt. Een functionaliteit die WP Smush ook biedt. Tevens kun je met EWWW eerder geüploade afbeeldingen optimaliseren. Je kunt de foto’s ook converteren naar andere afbeeldingsformaten, zodat je een formaat kunt kiezen die een lagere afbeeldingsgrootte geeft.

EWWW Image Optimizer
Het instellingen-scherm van EWWW Image Optimizer, hier zie je ook o.a. het next-gen formaat genaamd WebP.

Als je bijvoorbeeld een afbeelding in .png-formaat uploadt, kun je die converteren naar .jpeg of zelfs een next-gen formaat zoals WebP, wat tot een veel kleinere bestandsgrootte leidt.

Imsanity

Geen insanity 😉 Met Imsanity kun je het formaat van grote afbeeldingen in WordPress in bulk aanpassen. In tegenstelling tot WP Smush en EWWW Image Optimizer, kun je met Imsanity een standaard maximale grootte voor je afbeeldingen kiezen. Je kunt gaan voor de zogenaamde standaardcompressie, die je afbeeldingen optimaliseert tot een adequate grootte in .jpeg-formaat. De Imsanity plugin kan ook worden gebruikt om afbeeldingsformaten automatisch te converteren van .bmp naar .jpeg, .png naar .jpg enzovoort.

Imsanity plugin instellingen
Instellingen van de Imsanity WP plugin

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop is de industriestandaard in beeldbewerking. Het is enigszins aan de prijzige kant maar, als je voor volledige controle wilt gaan en mogelijkheden van A tot Z, is de aanschaf van Photoshop zeker de moeite waard. Photoshop wordt geleverd met een ingebouwde optie “Opslaan voor web”. Zoals de naam al aangeeft kun je hiermee in Photoshop jouw afbeeldingen opslaan die gelijk geoptimaliseerd zijn voor het web.

Photoshop
Aan de lijst van foto-optimalisatieprogramma’s mag Adobe Photoshop natuurlijk niet ontbreken

Handig is ook dat je kunt kiezen in welke mate je een afbeelding wilt optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld kunt het compressieniveau voor jpeg-afbeeldingen kiezen en het aantal kleuren die jouw png-bestanden bevatten. Hiernaast krijg je live een preview te zien de afbeelding die je bewerkt en de bestandsgrootte.

Gratis alternatieven voor Adobe Photoshop

Gimp

Wil je snel iets bewerken en vind je zo’n Adobe Photoshop pakket te prijzig? Dan kun je bijvoorbeeld kijken naar Gimp. Gimp is een gratis alternatief voor Photoshop. Het ziet er misschien niet zo mooi en uitgebreid als Photoshop, maar je beschikt wel over de optimalisatiefunctie voor het web.

Gimp
Gimp, een mooi alternatief voor Adobe Photoshop, gratis beschikbaar.

Bedrijven positief over Gimp

Lifewire heeft Gimp in maart 2019 positief beoordeeld: “Voor degenen die Photoshop niet gebruiken is GIMP simpelweg een zeer krachtig programma voor beeldmanipulatie. Als je bereid bent wat tijd te investeren om het te leren gebruiken, het kan een zeer goed grafisch hulpmiddel zijn.” Gimp wordt door professionals regelmatig positief beoordeeld; het wordt vaak vergeleken met en voorgesteld als mogelijke vervanging voor Photoshop. De functionaliteit laat weinig te wensen over, maar de gebruikersinterface is wel even wennen.

De videogame Lucas the Game, van ontwikkelaar Timothy Courtney, werd grotendeels qua design gemaakt met Gimp versie 2.6. De ontwikkelaar zegt dat Gimp een krachtig hulpmiddel is dat zeker geschikt is voor grote professionele projecten, zoals videogames.

Ook Michael Burns van Macworld is lovend over de software, zeker na de golf aan verbeteringen in het programma. Al met al en waardig alternatief voor Photoshop voor iedereen met een beperkt budget en enige leergierigheid.

Photopea

Photopea is een gratis geavanceerd fotobewerkingsprogramma, die kan werken met zowel raster- als vectorafbeeldingen. Je kunt het gebruiken voor eenvoudige taken, zoals het vergroten of verkleinen van afbeeldingen. Ook voor de wat complexere taken, zoals het ontwerpen van webpagina’s, het maken van illustraties en meer. Om te werken met Photopea heb je alleen je browser nodig, er komt geen installatie aan te pas. Je gaat naar photopea.com en kunt direct aan de slag. Photopea kan worden gebruikt op desktop, tablet of mobiel. Echter raden wij qua werkcomfort aan om te werken met een groot scherm en muis & toetsenbord.

Zoals onderstaande afbeelding weergeeft, is het optimaliseren voor het web ook mogelijk. In het venster Save for web hebben wij hier de kwaliteitsgraad op 50% gezet. Hierdoor werd de bestandsgrootte gereduceerd tot 70,6 KB. Dit zie je helemaal onderin. Plus, net als bij Photoshop en andere tools, zie je in de preview hoe het eindresultaat eruit gaat zien. Dus in hoeverre er eventueel sprake is van kwaliteitsverlies.

Photopea
Opslaan met optimalisatie voor het web. Photopea.com – Geen installatie, direct aan de slag, zonder betaling.

Er wordt geen data geüpload naar het internet, alles blijft op je apparaat. Je kunt Photopea laden, de internetverbinding verbreken en offline verdergaan. De editor heeft een evolutie doorgemaakt van 4 jaar. In termen van complexiteit kan het naast Adobe Photoshop of Gimp worden geplaatst.

Het uitgangspunt van de makers van Photopea was:

  • Geavanceerde fotobewerking toegankelijk maken voor iedereen, wat betreft kosten en systeemvereisten
  • Ondersteuning van alle bestaande bestanden faciliteren
  • Ontwerpers minder afhankelijk maken van hun grafische software, wanneer die ineens niet meer werkt

Conclusie

WP Smush en eventuele andere WordPress plugins doen prima hun werk. Ben je echter van de finesses en wil je complete controle? Dan kun je er beter voor kiezen om beeldoptimalisatie voor web buiten WordPress uit te voeren middels Adobe Photoshop of een gratis alternatief.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het leren optimaliseren van afbeeldingen.

Roger Overdevest

Roger is eigenaar van de website WPLounge en van zoekmachine marketing bureau Kliq Internet

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

Reageer

Advertenties

Blijf op de hoogte!

Scroll Up
Open chat
Skip to content