WPLounge
Home » WordPress begrippenlijst » Mediabibliotheek

Mediabibliotheek

Wil je op je WordPress-website gebruikmaken van afbeeldingen, dan krijg je te maken met de WordPress Mediabibliotheek (of in het Engels: Media library).

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De mediabibliotheek, te vinden in het WP-dashboard van je website onder Media, geeft een overzicht van alle mediabestanden die zijn geüpload; afbeeldingen (bijvoorbeeld .png, .jpg en .gif), documenten (zoals .pdf en .docx) en eventuele video- en/of audiobestanden. Vanuit de bibliotheek kun je media eenvoudig toevoegen aan pagina’s en berichten, maar kun je ook met name afbeeldingen naar wens aanpassen.

Media uploaden

Het uploaden van media-bestanden is bijzonder eenvoudig: klik op Media > Nieuw bestand en sleep het bestand simpelweg voor een upload. Je kunt ook kiezen voor Bestanden selecteren om media te selecteren. In beide gevallen verschijnen deze vervolgens in de bibliotheek, klaar voor gebruik.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Media informatie en bewerken

Eenmaal geüpload, is er voor ieder mediabestand allerlei informatie beschikbaar. Klik daarvoor in de bibliotheek op het gewenste bestand en je krijgt direct informatie zoals de bestandsnaam, de datum van upload, de bestandsgrootte en -afmetingen. Je kunt daarnaast ook zaken als de titel , de Alt-tekst en Omschrijving toevoegen.

Mediabibliotheek

Tevens is het, met name bij afbeeldingen, mogelijk het bestand aan te passen. Zo kun je .png-, .jpg- en .gif-bestanden bijvoorbeeld schalen, bijsnijden, roteren en spiegelen. Voor meer informatie over dit onderwerp: Afbeeldingen bewerken in de WordPress-mediabibliotheek.

Media gebruiken

Wil je een media-bestand opnemen op een pagina of in een bericht op je website dan komt de Mediabibliotheek ook om de hoek zetten. Plaats de cursor op de plek waar je bijvoorbeeld een afbeelding in de tekst wilt opnemen en klik boven de editor op de Media toevoegen-knop. Selecteer het bestand dat je wilt toevoegen en klik op In pagina/bericht invoegen rechtsonderaan. De code voor het bestand wordt vervolgens direct toegevoegd.