WPLounge
Top 5 WhatsApp WordPress plugins 2019
Home » WordPress Plugins » WhatsApp-knop toevoegen aan WordPress: Top 6 plugins van 2023

WhatsApp-knop toevoegen aan WordPress: Top 6 plugins van 2023

Aangezien ‘appen’ al een heus Nederlands werkwoord is en WhatsApp een voorgeïnstalleerde app is op de meeste smartphones, gaan we het vandaag hebben over WhatsApp plugins. Er bestaan verschillende WhatsApp plugins; voor zowel het delen van artikelen via WhatsApp als het starten van een live-chat.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Waarom een WhatsApp-knop toevoegen?

WhatsApp telt zo’n 1,5 miljard gebruikers per dag!  WhatsApp is de afgelopen jaren enorm gegroeid. In 2014, toen Facebook de dienst overnam, waren er 450 miljoen actieve gebruikers per maand. Twee jaar later werden dat er 1 miljard en de groei lijkt niet te stoppen. Het feitelijke aantal zal iets minder zijn omdat sommige mensen twee telefoons hebben. Maar desalniettemin; het lijkt dus geen slecht idee om zo’n WhatsApp-knop aan je website toe te voegen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Top 5 WhatsApp WordPress plugins 2019
Op online chat-interactiegebied kan het bijna niet meer zonder: WhatsApp

Wij gaan een kijkje nemen naar de live-chat WhatsApp knop, die je kunt tonen op je WordPress website. Heel eenvoudig, met behulp van een plugin. Het kiezen van een passende plugin kan tijdrovend zijn. Wij presenteren onze top 5 WhatsApp chat plugins van 2023. Aan het einde van deze blog delen wij een andere soort WhatsApp plugin, die je kunt toevoegen aan je site: de share/deel knop, zodat jouw bezoekers interessante artikelen snel kunnen delen op sociale media.

Top 6 WhatsApp chat plugins van 2023

Dit zijn volgens ons de beste WhatsApp plugins voor WordPress die momenteel beschikbaar zijn. Sommige voegen gewoon een eenvoudige WhatsApp-knop toe, terwijl anderen behoorlijk uitgebreid zijn qua opties, waarmee je een echte live chat-ervaring kunt nabootsen. Voor al deze WordPress WhatsApp-plugins heb ik ze zelf geïnstalleerd op testsites om je een idee te geven van de installatie en de look & feel.

#1: WP Social Chat

WP Social Chat is een populaire WhatsApp plugin, die zowel gratis als betaald beschikbaar is. De premium versie is overigens zeer betaalbaar.

De plug-in helpt je zowel een simpele WhatsApp chat-knop te maken die je bezoekers rechtstreeks naar WhatsApp brengt (met eventueel een vooraf geconfigureerd bericht) als een live chat-achtige interface, waar ze hun eigen bericht kunnen invoeren en zelfs specifieke contactpersonen kunnen selecteren om mee te chatten.

Hieronder een impressie van de WhatsApp knop van deze plugin. Deze is ook aan te passen qua kleur.

WhatsApp Chat

Andere interessante kenmerken van deze WhatsApp Chat plugin zijn.

 • Diverse stijlen voor je knop.
 • Kies de optimale plaatsing (links of rechts, onder of boven).
 • De keuze om de WhatsApp knop uitsluitend op mobiele apparaten te tonen.
 • De knop uitsluitend op specifieke pagina’s te laten verschijnen.

#2: De plugin “Click to Chat for WhatsApp Chat”

Click to Chat for WhatsApp Chat is één van de populairste gratis WhatsApp click-to-chat plugins voor WordPress. Deze plugin wordt ondertussen op zo’n 100.000 websites wereldwijd gebruikt. De plugin werkt zeer eenvoudig. Zodra je ‘m activeert, wordt er automatisch een WhatsApp-pictogramknop toegevoegd aan de rechter onderkant van je site waarmee bezoekers jou een WhatsApp bericht kunnen sturen.

Click to Chat for WhatsApp - kies jouw stijl
Click to Chat for WhatsApp – kies jouw stijl

Instellingsopties binnen de plugin Click to Chat for WhatsApp Chat:

 • Voeg een voorgeconfigureerde boodschap toe aan het bericht dat je bezoeker verzendt.
 • Net als bij de meeste andere plugins: keuze uit allerlei stijlen en kleuren voor je WhatsApp knop.
 • Specifieke pagina’s targeten, waar de knop wordt getoond & de optie om alleen mobiele apparaten te targeten.
 • Google Analytics integratie.
 • Facebook Pixel integratie.

De meeste functionaliteiten zijn gratis. De premiumversie maakt nog een aantal extra zaken mogelijk, waaronder

 • WooCommerce koppelingen.
 • Openingstijden laten zien.
 • Een visuele vertraging in het zichtbaar worden van de knop. Dus de knop wordt niet direct zichtbaar, maar middels een chique fade-in.
 • Een aantal dynamische opties qua tekst. Bijvoorbeeld een vooraf ingevuld bericht, waarbij al duidelijk is over welk product de bezoeker een vraag heeft.

#3: WhatsHelp Chat Button

Met de WordPress plugin WhatsHelp Chat Button wordt de bezoeker met één klik rechtstreeks naar WhatsApp gebracht. Er is geen live chat-interface zoals met enkele andere beschikbare plugins, die wij vandaag belichten.

Op de site van WhatsHelp kun je je chatbox naar smaak configureren. Naast het ondersteunen van WhatsApp, ondersteunt deze plugin ook andere chatservices. In de onderstaande screenshot hebben wij WhatsApp aangevinkt, maar je ziet ook andere apps in de iconenreeks, waaronder Facebook Chat of Snapchat bijvoorbeeld (grijs gekleurd).

WhatsHelp Chat Button
Het configuratiescherm van de plugin: WhatsHelp Chat Button

Zoals je ziet is de Call-to-Action aan te passen, waarmee je je bezoeker gelijk kunt “aanspreken”. De knop is links- of rechtsonder toonbaar. Wanneer je een maandabonnement neemt op deze plugin kun je een groet als openingszin implementeren, tracking middels Google Analytics en het eventueel uitsluiten van bepaalde apparaten.

In de praktijk gaat het bij de WhatsHelp Chat Button plugin net iets anders. Je verwerkt alle instellingen op de website en kopieert & plakt vervolgens de code naar de plugin interface in jouw WordPress dashboard.

#4: Buttonizer

Buttonizer is méér dan een WordPress WhatsApp plugin. In feite is Buttonizer een all-in-one plugin voor sticky CTA buttons, oftewel zwevende Call-to-Action knoppen. Eén van de dingen die je je actieknop kunt laten doen, is beginnen van een WhatsApp gesprek (met de Pro-versie). Kies echter niét voor Buttonizer als je uitsluitend een WhatsApp functie zoekt. Zoals gezegd kun je deze functionaliteit zelfs helemaal niet toepassen bij de gratis versie. Zonde van het bedrag. De kracht ligt ‘m hier in de vele andere functies.

Buttonizer plugin voor WordPress
Buttonizer plugin voor WordPress

Naast de fancy knoppen, waar je werkelijk alles mee kunt promoten of extra onder de aandacht brengen, beschikt Buttonizer ook over:

 • Device targeting, d.w.z. dat je net als bij sommige andere WhatsApp plugins, de knop(pen) alleen op mobiel toont of tablet, enz.
 • Jouw openingstijden duidelijk vermelden.
 • Heel veel variaties in styling.
 • Het uitsluiten van specifieke pagina’s.

Deze plugin is, net als de eerste drie uit onze top 5, zowel gratis als premium verkrijgbaar.

#5: Onze favoriet én 100% gratis: Join.chat

Afsluitend onze keuze: de Join.chat plugin. Wanneer je uitsluitend op zoek bent naar een plugin voor een WhatsApp click-to-chat functie, dan is Join.chat wellicht de beste keuze. Niet alleen omdat de plugin 100% gratis is. De plugin onderscheidt zich in de simpelheid. Het is een goed ogende ronde pictogram, waarvoor je qua configuratie nauwelijks iets hoeft te doen. De WhatsApp-knop wordt links- of rechtsonder getoond.

WhatsApp Me

Wil je je bezoeker een echte live-chat ervaring geven? Ook dat is mogelijk, met een eigen persoonlijke boodschap:

WhatsApp Me Livechat
De live-chat interface van de WhatsApp Me plugin op WordPress. Een persoonlijke boodschap kun je ook toevoegen.

In de backend omgeving kun je de volgende aanpassingen maken:

 • De vooraf ingevulde tekstboodschap.
 • Call-to-Action aanpassen of geheel uitschakelen. Dan wordt er simpelweg een WhatsApp chat-knop getoond.
 • Een vertraging inlassen voor het in beeld komen van de knop.
 • Desktop en/of mobiel, omdat niet alle desktop gebruikers voorzien of zijn van WhatsApp Web, de desktopversie van de populaire chat app.
 • Kiezen waar je de chat-knop wel of niet laat zien. Je kunt ‘m dus bijvoorbeeld uitsluitend op pagina’s of blogs aanzetten.

Dat was onze top 5 van de top plugins voor een WhatsApp chat knop. Afsluitend volgt nu de andere categorie WhatsApp plugins, de social share button. Wij laten je eerst zien hoe je handmatig een deel-knop kunt toevoegen.

#6: Boei

Boei is veel meer dan een WhatsApp plugin voor WordPress. Boei is een compleet “Contact Supermenu”. Het combineert al jouw leadkanalen in één enkele zwevende knop en stelt je in staat leads te verzamelen op elke pagina van jouw website. Met slechts één klik zien jouw bezoekers alle beschikbare contactmogelijkheden en kunnen ze eenvoudig hun favoriete kanaal kiezen om met je in contact te komen. Boei integreert meer dan 50 verschillende contactkanalen zoals WhatsApp, Facebook Messenger, Contact Forms, Click-to-Call, Social Media DM’s, verschillende live chats & chatbots (en nog veel meer). Maar daar blijft het niet bij. Je kunt zelfs video’s, kaarten, afbeeldingen, tekst en aangepaste HTML in de widget opnemen, waardoor Boei de meest flexibele contactwidget is die je kunt wensen.

Boei heeft de volgende opties:

 • Een krachtige gratis versie om je op weg te helpen
 • Click-to-Chat-knoppen voor meer dan 50 verschillende contactkanalen
 • Naadloze integraties met de meest populaire live chat-oplossingen, zodat je je bestaande live chat eenvoudig kunt uitbreiden met WhatsApp.
 • Uitzonderlijke toolbox: voeg een welkomstbericht, kaarten of zelfs video toe aan jouw widget.
 • Flexibele weergave voorwaarden op zowel widget- als kanaalniveau: stel dynamisch in welke widget je op afzonderlijke pagina’s wilt weergeven. Beperk bepaalde kanalen tot werkuren (bijvoorbeeld: laat WhatsApp niet zien buiten openingstijden, maar laat in plaats daarvan een contactformulier zien).
 • Geavanceerde WhatsApp-functies zoals het toevoegen van maximaal 10 WhatsApp-nummers voor jouw ondersteunend personeel of het tonen van een QR-code, zodat desktop bezoekers eenvoudig kunnen overschakelen naar hun telefoon.
 • Opvallende ontwerpen en aangepaste CTA’s om op een vriendelijke manier op te vallen, zoals automatisch openen, een rode stip of een gloeiende rand.
 • En nog veel meer…

WhatsApp deel-knop op je WordPress-website

Het toevoegen van een WhatsApp share button kan op verschillende manieren. Eén van die manieren is door JavaScript op je website te plaatsen.

De HTML-code ziet er dan als volgt uit:

<a href="whatsapp://send" data-text="Kijk! Wat een goed artikel op WPLounge:" data-href="https://www.wplounge.nl/whatsapp-toevoegen-aan-wordpress/" class="wa_btn wa_btn_s" style="display:none">Delen via WhatsApp</a>

Beetje flauw, maar met de code hierboven stuur je een WhatsApp-bericht waarin je dit artikel aanprijst 😉. Een makkelijkere manier is het toevoegen van een WhatsApp-knop via een bestaande sharing plugin. Hiermee heb je naast het gebruiksgemak ook de nodige opties, waarmee je de button helemaal naar wens kunt stylen en positioneren.

WPUpper Share Buttons

Daarvoor is Victor Freitas’ open-source plugin WPUpper Share Buttons ideaal. Deze plugin voegt een balkje toe aan je website, waarmee je gemakkelijk een interessante blog kunt delen op WhatsApp. Naast WhatsApp zijn de andere social media kanalen ook beschikbaar om toe te voegen.

WhatsApp share button op WordPress website
WPUpper Share Buttons plugin voor WordPress

Blog delen op WhatsApp

De WPUpper Share Buttons plugin maakt een horizontale balk aan, die duidelijk impliceert dat de website social-proof is. Het doet zeker wat het moet doen. Houd er wel rekening mee niet alle smartphones over grote schermen beschikken, waardoor less-is-more altijd raadzaam is. Zo’n extra social sharing bar is handig en mooi, maar neemt wel ruimte in beslag. Je kunt er ook voor kiezen om deze onderaan je blogs te tonen.

Opties van WPUpper Share Buttons

 • Voegt de WhatsApp- en andere social share mogelijkheden boven of onder (of allebei) je artikelen toe.
 • Maak een nieuwe kolom aan om de hoeveelheid shares te tonen aan je bezoekers.
 • Pas ‘m geheel naar jouw stijl aan. Ronde deelknoppen of vierkant enzovoort.
 • De sociale netwerken, die door deze plugin worden ondersteund: – Facebook; – Google Plus; – Twitter; – Linkedin; – Pinterest; – Thumbler; – Whatsapp; – Mailto; – Print Friendly; Telegram; Skype; Viper; – Reddit; – Gmail

Heb je een opmerking of vraag over dit artikel? Laat dan een comment achter of stuur ons een bericht. Wij hopen dat je er baat bij hebt gehad.

<h2>Meestgestelde vragen samengevat</h2>

📲 Waarom WhatsApp op mijn website?

Dagelijks zijn bijna 1 miljard mensen actief op WhatsApp en worden er 42 miljard berichten per dag verstuurd. Kortom, WhatsApp is enorm gegroeid. Een handige manier om in contact te komen met jouw doelgroep.

🖥 Hoe voeg ik WhatsApp toe aan mijn website?

Dit kan met verschillende WordPress plugins of met een HTML-code. Onze favoriete plugin is de Join.chat plugin. Op deze manieren kun je een WhatsApp chat knop toevoegen aan je website.

➗ WhatsApp deel-knop? Wat is dat?

Dankzij sommige plugins kun je een WhatsApp deel-knop toevoegen aan je blog of artikel. Op deze wijze moedig je lezers aan je bericht via WhatsApp te delen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

5 reacties

 • Dag Wouter, ik ben aan ‘t zoeken naar een methode om mensen vanaf Whatsapp berichten te laten sturen die dan meteen op mijn nieuwssite zichtbaar worden, weet je daar ook een oplossing voor?

 • Dag Wouter, Ik zoek een manier om vanuit een bericht of pagina rechtstreeks naar een vooraf ingesteld mobiel nr een Whatsapp bericht te kunnen sturen. Weet je of dat mogelijk is en hoe dat werkt?

  • Dag Wouter,

   Ik ben heel benieuwd wat het antwoord was op de van van Hans van Goor. -dat mijn klant vanuit een bericht op pagina op mijn site rechtstreeks kan appen met een vooraf ingesteld 06 nummer.

 • Ik heb een vraag
  Wanneer iemand op mijn website een vraag stelt via WhatsApp
  Hoe krijg ik dat te zien op mijn telefoon
  Zodat ik via mijn telefoon kan antwoorden

  • Dag Peter,

   Misschien begrijp ik de vraag niet helemaal goed, maar als je WhatsApp installeert op je telefoon kan je eenvoudig de vragen beantwoorden