WPLounge
Media bewerken WordPress
Home » Tutorials » Afbeeldingen bewerken in de WordPress-mediabibliotheek

Afbeeldingen bewerken in de WordPress-mediabibliotheek

De mediabibliotheek in WordPress heeft aardig wat mogelijkheden. Zo is het mogelijk om geüploade afbeeldingen in de mediabibliotheek te bewerken. Denk hierbij aan simpele aanpassingen zoals bijsnijden, draaien, spiegelen of kleiner maken. Dit soort dingen kun je dus gewoon in WordPress zelf doen. In dit artikel laten we zien wat je allemaal kunt aanpassen vanuit de WordPress-mediabibliotheek.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Waar kan ik afbeeldingen bewerken in WordPress?

Je kunt je afbeeldingen in WordPress op twee manieren bewerken; in de mediabibliotheek (Media > Bibliotheek) of in de WordPress editor. In de visuele editor is het vrij eenvoudig. Als je een afbeelding hebt geüpload tijdens het schrijven of bewerken van een bericht of pagina in WordPress, verschijnt deze in de (visuele) editor. Klik op de afbeelding en klik vervolgens op “Bewerken” (zie onderstaande afbeelding).

Bewerken in de visuele editor WordPress
Bewerken in de visuele editor

Afbeelding bewerken in de visuele editor

weergave-instellingenAls je op “Bewerken” hebt geklikt (zie bovenstaande afbeelding), kom je in een nieuw scherm met verschillende mogelijkheden. De “Weergave”-instellingen ken je waarschijnlijk al. Met deze instellingen bewerk je niet zozeer de afbeelding zelf, maar hoe deze getoond wordt op je pagina. Zo bepaal je bijvoorbeeld de uitlijning ten opzichte van de tekst en de afmetingen. Ook kun je een link kiezen die op de afbeelding wordt geplaatst.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Dit zijn overigens allemaal instellingen die je ook al kunt kiezen tijdens het toevoegen van de afbeelding aan je pagina of bericht.

Wanneer je de daadwerkelijke afbeelding wilt bewerken, klik je op “Origineel bewerken”. Hier kun je ook kiezen voor “Vervangen”. Als je bijvoorbeeld de verkeerde afbeelding hebt geüpload, hoef je niet eerst deze te verwijderen, maar kun je gewoon het origineel vervangen met de juiste afbeelding.

origineel bewerken

Wanneer je op “Origineel bewerken” klikt, kom je in een nieuw scherm met verschillende opties:

Bijsnijden

Wanneer je met je muis een selectie maakt (door over een deel van de afbeelding te slepen), kun je de afbeelding bijsnijden:

bijsnijden
Bijsnijden

Wanneer je de gewenste selectie hebt gemaakt, klik je op de “Bijsnijden”-knop, helemaal linksboven. Vervolgens krijg je het resultaat te zien. Ben je hier tevreden over, dan klik je op “Opslaan”.

Draaien / roteren

Je kunt de afbeelding vanuit deze bewerker ook 90 graden draaien (roteren). Met de twee knoppen kun je de afbeelding draaien. Met de ene knop draai je in de richting van de klok, met de andere draai je in de andere richting.

Draaien / roteren

Spiegelen (horizontaal of verticaal)

Naast draaien kun je de afbeelding ook spiegelen (horizontaal of verticaal). In de onderstaande afbeelding heb ik de foto verticaal gespiegeld:

Verticaal spiegelen

Ongedaan maken

Met de twee rechter knoppen kun je je wijzigingen ongedaan maken óf “opnieuw” doen (nadat je deze eerder ongedaan hebt gemaakt). Dit kan erg handig zijn als je per ongeluk ergens op hebt geklikt, maar hier niet tevreden over bent.

Schalen en thumbnail-instellingen

schalen en bijsnijdenAan de rechterkant van het scherm bevindt zich nog de mogelijkheid om de afbeelding te “Schalen” of bij te snijden (zie afbeelding).

Het getal links staat voor de breedte (in pixels) en het getal rechts voor de hoogte van de afbeelding. Wanneer je één van deze getallen aanpast, zal het andere getal automatisch mee-veranderen zodat de verhouding goed blijft. Erg handig, want als je (bijvoorbeeld) alleen de hoogte aanpast zal de verhouding van de afbeelding niet meer “kloppen”.

Wanneer je de afbeelding op de eerder genoemde manier aan het “bijsnijden” bent, kun je hier ook de cijfers invullen, voor als je afbeelding precies een bepaald formaat moet zijn.

Afbeeldingen bewerken in de mediabibliotheek

De instellingen die ik hierboven heb toegelicht, kun je ook in de Mediabibliotheek vinden. Selecteer een afbeelding in de mediabibliotheek, en klik op “Bewerken”. Je kunt de afbeelding nu direct bewerken in de mediabibliotheek.

Afbeelding herstellen

Wat ook erg handig is, is dat WordPress de originele afbeelding “onthoudt”. Je kunt daardoor al je wijzigingen ongedaan maken, en de “Oorspronkelijke afbeelding herstellen”. Wanneer je hierop klikt, worden al je wijzigingen (die in je WordPress hebt gedaan) in één keer ongedaan gemaakt:

Oorspronkelijke afbeelding herstellen
Oorspronkelijke afbeelding herstellen

Conclusie

Voor kleine aanpassingen is het prima om de WordPress-mediabibliotheek te gebruiken. Voor andere aanpassingen zoals het contrast of de helderheid, gebruik ik liever Photoshop. Ook kun je in Photoshop een afbeelding “Opslaan voor het web”, waardoor de grootte van het bestand kleiner wordt. Het is belangrijk om je afbeelding eerst te optimaliseren voor het web voordat je ze naar WordPress uploadt. Te grote afbeeldingen kunnen een enorme impact hebben op de performance (laadtijd) van je WordPress-website.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

  • Dank voor je toelichting. Ik zou graag de rand die automatisch om de afbeelding verschijnt weg willen hebben. Waar kan ik de optie vinden om dat te veranderen?

  • De foto’s op mijn in WordPress gemaakte website, kantelen automatisch bij weergave op een iPhone. Bij een Samsung of Huawei telefoon kantelen de foto’s niet. Ook bij weergave op PC worden de foto’s juist weergegeven en kantelen ze niet. Hoe krijg ik de foto’s ook correct weergegeven op een iPhone?

  • Beste lezer,

    Bij het roteren van de foto op mijn WP pagina krijg ik de volgende melding:
    ‘De voorvertoning kon niet geladen worden. Herlaad de pagina en probeer het opnieuw.’
    Ik krijg het met geen mogelijkheid voor elkaar. Waar kan dit door komen?