WPLounge

CDN

netwerkWat is een CDN?

Een Content Delivery Network (CDN) verwijst naar een groep servers die samenwerken om zo voor een snellere levering van internet content te zorgen. Deze groep servers staan verspreid over een groot gebied en maken gebruik van cache waardoor de content van een website sneller geladen kan worden. Een goed geconfigureerde CDN kan ook helpen om websites te beschermen tegen enkele veelvoorkomende aanvallen zoals een DDOS (Ditributed Denial of Service) aanval

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn de voordelen van een CDN?

De belangrijkste voordelen van het gebruik van een CDN zijn:

  • Verbetering van de laadtijden van websites. Door een CDN-server in de buurt staat de content van een website dichter bij de websitebezoeker en ervaren bezoekers snellere laadtijden. Met bijv. Google Analytics kan je je website snelheid meten.
  • Omdat bezoekers van een trage website eerder de neiging hebben om de website te verlaten, kan een CDN de bouncepercentages verlagen en de hoeveelheid tijd die mensen op de site doorbrengen, verlengen.
  • Veel verkeer op een website kan de normale website functionaliteit verstoren. Een groep servers in een CDN kan veel meer verkeer verwerken
  • Verbeteringen wat betreft websitebeveiliging. De groep servers in een CDN is beter bestand tegen een DDOS aanval en kan andere optimalisaties bieden.

Hoe werkt een CDN?

Een CDN is een netwerk van servers die met elkaar zijn verbonden met als doel om content snel, veilig en goedkoop te leveren. Om de snelheid en connectiviteit te verbeteren, zal een CDN servers plaatsen op zogenaamde Internet Exchange Points (IXP). Deze IXP’s zijn locaties waar verschillende internetproviders verbinding maken om elkaar toegang te geven tot de data dat afkomstig is van hun verschillende netwerken. Door een verbinding te hebben met deze snelle en sterk onderling verbonden locaties, kan een CDN-provider de kosten en transittijden bij snelle datalevering verminderen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Hoe houdt een CDN een website altijd online?

Uptime is een erg belangrijk voor iedereen die een online website of service aanbiedt. Hardwarestoringen en pieken in het verkeer, als gevolg van kwaadaardige aanvallen of alleen maar een toename in populariteit, kunnen een webserver platleggen en voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot een site of service. Een goed opgezette CDN heeft verschillende functies die downtime tot een minimum beperken:

  • Load balancing verdeelt het netwerkverkeer gelijkmatig over verschillende servers, waardoor het gemakkelijker wordt om snelle toename van het verkeer te schalen.
  • Een intelligente failover contructie, zelfs als één of meer van de CDN-servers offline gaan vanwege een hardwarestoring; een failover zal het verkeer herverdelen naar de ander operationele servers

 

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners