WPLounge
Wat zijn WordPress widgets
Home » WordPress Handleiding » Handleiding WordPress widgets

Handleiding WordPress widgets

Op deze pagina vertel ik je alles over WordPress widgets. Wat is een widget? Een widget in WordPress is een element dat kan worden hergebruikt over meerdere pagina’s. Je kunt een widget plaatsen in een “Widget Area”. Veel WordPress themes hebben meerdere “widget areas”. De bekendste widget area is meestal de Sidebar, maar veel themes hebben ook één of meerdere widget areas in de Footer.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een widget in WordPress?

Zoals ik hierboven al beschreef, is een widget een element dat op meerdere pagina’s terugkomt. Je hoeft een widget maar op één plek aan te passen om de wijziging zichtbaar te maken op alle pagina’s.

Widget op WPLounge
Een widget op WPLounge.nl die automatisch onze laatste artikelen laat zien.

Er zijn verschillende soorten widgets die standaard in WordPress beschikbaar zijn. Zo is er bijvoorbeeld de “Tekst”-widget, waarmee je simpele tekst aan je sidebar kan toevoegen. Hoe de widget er aan de “voorkant” van je website uitziet is sterk afhankelijk van het theme dat je gebruikt.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Waar vind ik WordPress widgets?

Er zijn twee plekken in WordPress waar je je widgets kunt aanpassen. Eén daarvan vind je in WordPress onder het menu Weergave > Widgets. De andere manier is door de WordPress Customizer te gebruiken. Deze vind je onder Weergave > Customizer of bovenin de toolbar als je je website bekijkt. Het maakt niet uit waar je je widgets aanpast. Het voordeel van de Customizer is echter dat je direct kunt zien hoe het resultaat er uit ziet, zonder dat het direct voor iedereen zichtbaar is. De customizer biedt dus een “preview” voordat je je widget opslaat.

1: Weergave > Widgets

Weergave Widgets

De “oude” manier om widgets aan te passen werkt nog altijd goed. Je vindt deze mogelijkheid in WordPress onder Weergave > Widgets. In dit menu vind je links alle widgets die je kunt gebruiken. Rechts zie je de verschillende widget areas die jouw theme heeft. Je kunt een beschikbare widget vanuit de linkerkant in een “widget area” slepen.

De onderstaande video laat zien hoe je een widget naar een widget area sleept en vervolgens de widget opslaat.

Let op!

Het opslaan van de widget is een belangrijke stap. Doe je dit niet, dan zal je widget niet verschijnen aan de voorkant van je website.

Het is óók mogelijk om een widget van de ene naar de andere widget area te slepen. Bijvoorbeeld van je sidebar naar de Footer:

Widget verslepen
Let op!

Bij het verplaatsen van een widget gaat het opslaan van de widget automatisch. Deze wijziging is dan ook direct zichtbaar op je website!

2: WordPress Customizer

In de WordPress Customizer kun je óók widgets instellen. Het voordeel van de Customizer is dat je direct kunt zien hoe de wijzigingen er op je website uit komen te zien. Pas als je op “Publiceren” klikt krijgen je bezoekers de wijziging ook te zien.

Widgets bewerken in de WordPress Customizer
Widgets bewerken in de WordPress Customizer

Zodra je linksbovenin op de “Publish”-knop klikt, worden de wijzigingen pas zichtbaar op je website. Zo kun je alle wijzigingen in de Customizer eerst zelf bekijken zonder dat ze direct op je website zichtbaar zijn.

Lees ook: Alles over de WordPress Customizer »

Standaard WordPress widgets

Standaard widgets
Standaard widgets in WordPress

Er zijn veel verschillende soorten widgets. Zo heeft WordPress een aantal standaard widgets, die bij iedere nieuwe WordPress-installatie in je sidebar staan:

 • Zoeken
 • Meest recente berichten
 • Recente reacties
 • Archief
 • Categorieën
 • Meta

Naast deze widgets heeft WordPress nog een aantal andere standaard widgets. Deze staan niet standaard in je sidebar, maar zijn wel standaard beschikbaar:

 • Afbeelding
 • Audio
 • Eigen HTML
 • Galerij
 • Kalender
 • Navigatiemenu
 • Pagina’s
 • RSS
 • Tagwolk
 • Tekst
 • Video

Ik zal iedere standaard in WordPress beschikbare widget kort toelichten.

Afbeelding

Afbeelding widget

Met de Afbeelding-widget kun je in je sidebar een afbeelding plaatsen. Eventueel kun je hier nog een titel en een link aan toevoegen. Als je een link toevoegt, dan wordt de afbeelding klikbaar.

Archief

De Archief-widget geeft je de mogelijkheid om een archief (per maand) in je sidebar te laten zien. Deze widget wordt standaard aan de sidebar toegevoegd. Je kunt instellen of je archief als dropdown moet worden weergegeven. Dit is aan te raden als je een groot archief aan blogberichten hebt. Daarnaast kun je instellen of het berichtaantal bij iedere maand moet worden getoond.

Archief Widget

Audio

Audio Widget WordPress

Ik gebruik de Audio-widget zelf nooit. Met deze widget kun je een audiobestand tonen in je sidebar (of in een andere widget area). Je bezoekers kunnen dan in je sidebar direct het audiobestand beluisteren.

Categorieën

Met de Categorieën-widget kun je een lijst van al je (blog) categorieën laten zien. Net als bij de Archief-widget kun je hier kiezen om de categorieën als een dropdown te tonen en kun je bepalen of je het berichtaantal per categorie wil laten zien.

Een andere optie bij categorieën is het tonen van de “hiërarchie” van je categorieën. Je kunt in WordPress meerdere subcategorieën onder één hoofdcategorie hangen. Als je vervolgens deze optie aanvinkt, zal deze hiërarchie ook in je sidebar getoond worden.

Eigen HTML

Eigen HTML

Als je thuis bent in HTML, kun je de “Eigen HTML”-widget gebruiken om je widget te vullen met behulp van HTML. In deze widget zit een handige HTML-editor die suggesties geeft bij het schrijven van code.

Galerij

Met de “Galerij”-widget kun je een gallery van meerdere afbeeldingen in je sidebar plaatsen. De widget werkt hetzelfde als de Afbeelding-widget, behalve dat je bij deze widget meerdere afbeeldingen kunt selecteren.

Kalender

De kalender-widget laat automatisch een kalender van je WordPress-berichten zien. Deze widget heeft verder geen instellingen, behalve het invullen van een titel.

Meest recente berichten

De meest recente berichten-widget laat je meest recente blogberichten zien. Je kunt hier een titel instellen, kiezen hoeveel berichten er maximaal getoond mogen worden. Daarnaast kun je bepalen of je wilt dat ook de berichtdatum naast het bericht wordt getoond.

Meest recente berichten widget

Meta

Meta widget WordPress
Meta widget op een website

Dit is de widget die ik altijd direct verwijder. De Meta-widget laat verschillende links zien die eventueel relevant kunnen zien voor jou als website-beheerder. Zo staat er een link voor het uitloggen en inloggen in WordPress.

Navigatiemenu

In onze WordPress handleiding vind je een speciale pagina: Handleiding WordPress menu’s. Deze pagina legt uit hoe je menu’s kunt maken voor je WordPress-website. Met de “Navigatiemenu”-widget kun je zo’n aangemaakt menu selecteren om als widget te tonen:

Navigatiemenu Widget

Pagina’s

Pagina's widget

De widget Pagina’s toont een lijst van de pagina’s op je WordPress-website. Je kunt in deze widget bepalen hoe de pagina’s gesorteerd moeten worden: op paginatitel, paginavolgorde of op basis van het Pagina-ID. Daarnaast kun je ook bepaalde pagina’s uitsluiten, door de pagina-ID’s in te vullen. Je kunt het ID van je pagina achterhalen door de pagina in WordPress te bewerken. In de URL-balk van je browser vind je de pagina-ID als volgt:

/wp-admin/post.php?post=13815&action=edit

Recente reacties

De recente reacties-widget geeft de mogelijkheid om recente reacties te tonen. Dit werkt alleen als je reacties hebt toegestaan op je WordPress-website. Je kunt hier (net als bij de “Meest recente berichten”-widget) kiezen hoe veel reacties er maximaal getoond moeten worden.

RSS

WPLounge RSS widget

Met de RSS-widget kun je berichten uit een RSS-feed tonen. Dit is handig als je de meest recente berichten van een andere website wilt tonen. De URL van de RSS-feed van een andere WordPress-website is meestal /feed/, dus in het geval van WPLounge: https://www.wplounge.nl/feed/.

Tagwolk

De Tagwolk-widget laat de verschillende tags zien die je op je WordPress-site gebruikt. Wat tags precies zijn lees je op de pagina WordPress Categorieën en Tags.

Tekst

De Tekst-widget geeft je een visuele editor waarmee je gemakkelijk tekst, links en afbeeldingen kunt toevoegen aan je sidebar. Voor afbeeldingen kun je natuurlijk ook de “Afbeelding”-widget gebruiken.

Video

Met de Video-widget kun je een video laten zien in je sidebar. Dit moet een video zijn die in je WordPress-mediabibliotheek staat. Doordat veel hostingpakketten niet heel veel opslagruimte bieden, kun je beter een Tekst-widget gebruiken en hier bijvoorbeeld een YouTube-video in hangen. Lees hier hoe je dat doet: YouTube video toevoegen aan WordPress.

Zoeken

De Zoeken-widget laat een simpele zoekbalk zien waarmee je bezoekers kunnen zoeken binnen je website:

Zoeken widget

Meer WordPress widgets?

MailChimp widget
MailChimp widget

Wil je meer soorten widgets aan WordPress toevoegen? Veel themes en plugins zorgen ervoor dat er nieuwe widgets beschikbaar komen. Zo gebruiken wij de MailChimp for WordPress-plugin. Met deze plugin kunnen we een aanmeldformulier voor onze nieuwsbrief toevoegen met behulp van een widget.

Verschillende sidebars per pagina?

Soms wil je widgets alléén op bepaalde pagina’s tonen. Je kunt dan gebruikmaken van een plugin die het mogelijk maakt om iedere pagina een eigen sidebar toe te wijzen.

Zie ook:  Verschillende sidebar per WordPress-pagina

Daarnaast is het ook mogelijk om met een plugin als Widget Logic allerlei geavanceerde instellingen aan je widgets mee te geven. Zo kun je je widgets wel of niet tonen op basis van allerlei voorwaarden.

Conclusie WordPress widgets

Met de verschillende standaard WordPress widgets kun je alle kanten op. Daarnaast zijn er duizenden plugins en themes die nóg meer verschillende widgets aan je WordPress-website toevoegen.

Heb je vragen over WordPress widgets? Neem dan contact met ons op!