WPLounge

Footer

Wat is een footer? Dit is de onderkant van een website. De bovenkant van een website noemen we de header.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

De footer wordt aan de onderkant van elke pagina weergegeven. Het bevat vaak informatie die relevant is voor de hele website, zoals een copyright-verklaring, links naar belangrijke pagina’s of informatie over de eigenaar van de website.

Sommige footers bevatten ook social media-icons of links naar andere websites. Ook vind je (op veel websites) links naar minder belangrijke pagina’s, zoals de sitemap, cookies-pagina of de disclaimer.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Het doel van een footer is om bezoekers van de website gemakkelijk toegang te geven tot belangrijke informatie zonder dat ze hoeven te zoeken naar deze informatie op andere plaatsen op de website.

de footer van WPLounge
de footer van WPLounge

Er zijn verschillende manieren om dit gedeelte van een WordPress-website te bewerken. Zo kan de webmaster bijvoorbeeld de layout aanpassen, de kleuren en fonts wijzigen en widgets toevoegen of verwijderen.

Het is ook mogelijk om verschillende footers te maken voor verschillende pagina’s of gebruik te maken van verschillende footers op verschillende momenten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als de website tijdelijk wordt aangepast voor een bepaald doel, zoals een speciale actie of aanbieding.

Footer.php

Alle WordPress-thema’s hebben een footer.php-bestand. Hierin wordt bepaald wat er aan de onderkant van de site getoond wordt. Met veel thema’s kun je ook widgets toevoegen aan dit gedeelte van je website.

Footer.php is een bestand in de structuur van een website die de code bevat voor de footer van de website. Dit bestand kan worden opgeroepen op elke pagina van de website om de footer weer te geven. Dit maakt het gemakkelijker om dit gedeelte van een website te beheren, omdat alle wijzigingen die aan het bestand worden aangebracht, op alle pagina’s van de website worden weergegeven.

Dit is vooral handig als de footer van een website vaak wordt aangepast of als de website erg groot is en het lastig is om elke pagina afzonderlijk te bewerken. In plaats hiervan kan de webmaster één bestand aanpassen, wat ervoor zorgt dat de wijzigingen op alle pagina’s van de website worden weergegeven.